OTT JÁRTUNK: Csuja Imre először látta – A könyvtár filmklubjában is tarolt a Pressburg (+FOTÓK)

Valami olyasmi sikerült a Pressburg szlovákiai magyar tévésorozatnak október 14-én, a komáromi Szinnyei József Könyvtár Vasmacska Filmklubjában tartott közönségtalálkozón, ami manapság keveseknek. Összehozott egy közönségtalálkozóra közel száz embert, közösen gondolkodni közös dolgainkon. Hétfő este! Csuja Imre először látta a Pressburgot, Molnár Xénia a lélek erejéről mesélt, Forgács Attila producer azt mondta, boldogok, hogy mertek nagyok lenni.

A Völgylilától Tamburildáig – Hét klipet rendezett tavaly Fóti Dávid

Fóti Dávid fotós, videós, a PHOTO:N tulajdonosa, pedagógus, a filmklub vezetője elégedetten nézett szét a Szinnyei József Könyvtár emeleti termében a nézőtéren. Pótszékes teltház volt. Levetítette a Pressburg tévésorozat legutóbbi, hatodik részét, majd a pódiumra invitálta a megjelent vendégeket, és egy órán keresztül faggatta őket.

 

Pressburg Komáromban

 

„Felemelő érzés volt itt forgatni ezzel a remek csapattal. Azt érzem, hogy a magyar és a szlovák filmesek elkezdtek közeledni mostanában egymáshoz. Minden flottul ment, és remek ebédet is kaptunk”

 – ecsetelte érzéseit Csuja Imre Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki több mint ötven filmben játszott már, és most először látott egy epizódot a Pressburgból. A neves színművész megígérte, beszerezi majd a sorozat valamennyi részét. Jelenleg Galileo Galilei a budapesti Örkény István Színház színpadán, Bertolt Brecht „Galilei élete” című, október 4-én bemutatott drámájában.

 

Pressburg Komáromban

 

Molnár Xénia, a Komáromi Jókai Színház színésznője azt mondta, boldogan kelt fel a Pressburg forgatása végett akár hajnali négy órakor is, úgy vonzotta a szeretet, amit a stábtól tapasztalt.

„Mert szerelemgombóc a Pressburg” – vallotta, majd így folytatta – „Magam is mindig azt keresem, ami összeköt, és nem azt, ami szétválaszt. Itt éppen ilyen emberekre találtam” – tette hozzá.

EXKLUZÍV: A Pressburg utolsó része volt a vizsgamunkája – Angyal Gábor operatőr (INTERJÚ)

SzínészTempó: „Nem olyan egyszerű ez” – Matusek Attila Pressburgon innen és túl (NAGYINTERJÚ)

SzínészTempó: Most újra tanulok – Hostomský Fanni filmről, színházról, muzsikáról (NAGYINTERJÚ)

EXKLUZÍV: A Pressburg arról szól, milyen a viszonyunk az identitásokhoz – Molnár Csaba filmrendező (INTERJÚ)

Forgács Attila producer azt sorolta, mi kell egy ilyen sorozat hátteréhez. „Válogathattam, melyik a kedvenc problémám” – mondta most már derűsen, ám sokáig nem úgy tűnt, hogy tévésorozat lehet a Pressburg.

„Azután mertünk nagyok lenni, és most képernyőn van” – hangoztatta.

 

Pressburg Komáromban

 

Azt a pillanatot is megosztotta a közönséggel, amikor a sorozat első részében maga is feltűnt a képernyőn, mégpedig Csuja Imre társaságában, mint végrehajtó. „Hatalmas dolog volt közelről figyelni egy zsenit. Követni, hogyan építi fel a tekintetében a gyilkos ösztönt. Hálás vagyok ezért” – tudatta.

Mire Csuja Imre szerényen úgy reagált:

„Nem vagyok zseni. A színész a lehető legjobb szakmunkát adja ki a kezéből” – szólt halkan.

 

Pressburg Komáromban

 

Ezután is záporoztak Fóti Dávid kérdései a szereplők és a producer felé a sorozat fogadtatásáról, arról, mekkora dolog szlovákiai magyar színészeket a szlovák köztévé képernyőjén látni, ami pár éve még elképzelhetetlennek tűnt. Gyakran emlegették Molnár Csaba rendezőt, producert és feleségét Lucia Molnár Satinská forgatókönyvírót, producert, akik habitusa, türelme nélkül nem valósult volna meg évekig dédelgetett álmuk, a Pressburg. Majd a nézők kérdezték a jelenlévő alkotókat, akik közül az előre beharangozott Matusek Attila, Ati alakítója igazoltan hiányzott. A múlt héten, a premier előtt néhány nappal ugrott be a Komáromi Jókai Színház új évadának első bemutatója, A windsori víg nők című vígjáték Herceg/Robin szolga szerepébe, a megbetegedett Balla Barnabás helyett. A felkészülés okozta kimerültség miatt nem lehetett jelen hétfőn, a könyvtárban.

A nézők kíváncsiak voltak rá, hogy miért olyan humoros a sorozat, holott a szlovákiai magyarok helyzete korántsem olyan, hogy miképp fogadja a sorozatot a szlovák kritika, hogy volt-e cenzúra a tévé részéről. 

Miután pedig mindenki választ kapott valamennyi kérdésére, és Fóti Dávid is elköszönt a közönségtől, hosszas közös szelfizés és autogramvadászat vette kezdetét a Szinnyei József Könyvtár Vasmacska Filmklubjában.

 

pressburg-konyvtar-01
pressburg-konyvtar-02
pressburg-konyvtar-03
pressburg-konyvtar-04
pressburg-konyvtar-05
pressburg-konyvtar-06
pressburg-konyvtar-07
pressburg-konyvtar-08
pressburg-konyvtar-09
pressburg-konyvtar-10
pressburg-konyvtar-11

 

Kép és szöveg: Bárány János, ATEMPO.sk

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM