Nincs rituálém – EXKLUZÍV Pogány Induló-interjú! (+FOTÓK)

CSAK ITT! Nincs rituálém – Exkluzív Pogány Induló-interjú! (+FOTÓK)

Pogány Induló 19 évesen Magyarország egyik leghíresebb hiphop előadója. Rapjeivel hamar a csúcsra tört. Szirmai Marci az underground vonalat egy életérzésnek tartja, szeret kísérletezni, és félbehagyta a tanulmányait, hogy a zenének szentelhesse magát. Egy év alatt két albumot adott ki. Megkoronázza 2024-et egy harmadikkal is?

 

Június elsején lettél tizenkilenc éves. Nehéz volt kivitelezni az iskolát a rohamosan kicsúcsosodó karriered mellett? 

Az iskolában már eleve nehézségeim voltak.

Akkor úgy tartottam, okosabb dolog, amit most már nagyon megbántam, hogy otthagyom az iskolát.

A gimnázium harmadik osztályában befejeztem a tanulmányaimat. Próbálgattuk a magántanulósdit, de ez sem jött be. Inkább ráfókuszáltam a zenére.

 

A Corleone Drill című dalodban azt mondod: „ha néznek rád az emberek, hogy ki fia borja!?”. Egy laikusnak mit válaszolnál erre a kérdésre? Ki vagy te? Marci és Pogány Induló kettő különböző személy?

Néha erősebb a Pogány Induló, néha erősebb a Marci, de egy és ugyanannak gondolnám. A Pogány Induló egy imidzs igazából, a Marci pedig a hétköznapi ember.

 

Pogány Induló

 

A szövegeid témái mindig a család, Szeged, az élet és karrier sötét oldala, illetve külső vélemény, mégis mindegyik számod más. Keresed még a hangod és magad, vagy megtaláltad már?

Mindig is keresni fogom magam, azért, mert nagyon szeretek kísérletezni.

Soha nem fogok egy dolognál leragadni. Ha leragadok, szóljatok rám, mert akkor be kell fejeznem.

 

Hegedültél kiskorodban, igaz? Ezt a komolyzenei vonalat nem engedted el, hiszen több komolyzenei alapot is hallhatunk dalaidban.

Ez továbbra is maradni fog. Nyilván vannak kivételek, például az Afro Beat, viszont én mindig is ragaszkodtam ehhez a komolyzenei dologhoz. Egy ilyen családba születtem, ezeken a zenéken szocializálódtam. Igazából verseltem is rengeteget. Ezt próbáltam ötvözni.

Számomra a rap az gyakorlatilag a vers meg a komolyzene összetétele.

 

 

Milyen érzés volt, amikor először ismertek fel, mint Pogány Indulót?

Az elején nagyon izgalmas volt.

Direkt olyan helyekre mentem, ahol tudtam, hogy felismernek, így kissé mutogattam is magam. (kihúzza magát, majd nevet)

Most már ez megterhelő lenne. Nagyon szeretem a közönséget és nagyon hálás vagyok a hallgatóknak. De mindig próbálok rendes lenni mindenkivel, mert ők is rendesek velem.

 

Pogány Induló

 

Hogyan kezeled a tömeget? Van valami koncertek előtti rituáléd?

Nincs rituálém. Most már egy kissé beleszoktam a dolgokba, de nem mondanám azt, hogy teljesen rutinból csinálom. Viszont, eleinte nagyon sokat stresszeltem, sokat ittam, hogy oldjam a feszültséget. Nyilván ez nem segített, sőt, még feszültebb is lettem tőle.

Most rituálé nincs, de mindig be vagyok zsongva, és már szaladnék fel a színpadra.

 

Pogány Induló

 

A szív dobbanása és a Székelykapu című dalok esetében kinek az ötlete volt a Parno Graszttal közös népi vonal bevezetése?

Ez az én kezdeményezésem volt. Épp Erdélyben voltunk és akkor történtek a családban komolyabb dolgok, aminek hatására megírtam ezt a számot. Egy Tilda nevezetű, ugyanúgy az Asan kiadóban lévő lány megírta és felvette a refrént. Azonnal küldtem a Parno Graszt-nak, hogy hátha... Nem fűztem hozzá sok reményt, úgy voltam vele, hogy elküldöm, nincs veszítenivalóm. Bejött és azóta nagyon jó barátságot ápolunk. Viszonozták is mindezt, visszahívtak a színpadra A szív dobbanásába. Minden koncerten találkozunk, pálinkázunk, nagyon örülök ennek. Nem gondoltam volna, hogy ez összejön.

Sokan megkérdőjelezték, pedig működik.

 

 

A Rizikóban a ti részetek Beton.Hofival a leghallgatottabb. Tervezel a jövőben is együtt dolgozni vele?

Figyelj, a Hofival ma délelőtt is kajáztunk egyet, nekem ő nagyon jó lelki társam. Igazából azért nem tervezünk közöset, mert mindig, mikor terveztünk, soha nem jött össze. Ez a Rizikó is úgy született, hogy valami házibulin összekeveredtünk és felkaptuk a verzénket poénból, ami aztán kikerült. Örülünk a közös sikerünknek. Egyelőre nem tervezünk semmit, de

száz százalékig biztos vagyok benne, hogy lesz még közös projektünk Hofival.

 

Továbbra is underground előadónak tartod magad? Hiszen a magyar hiphop és rap egyik kiemelkedő és meghatározó alakja vagy.

Azt mondja mindenki, hogy ezen túlléptem.

Igazság szerint én az UG, azaz az underground vonalat egy életérzésnek is tartom, nemcsak egy zenei stílusnak.

Nekem inkább így nyilvánul meg. Underground már sajnos nem tudok lenni műfaj szempontjából, mert többen hallgatják a dalaimat, mint egy UG előadójét. Viszont ettől függetlenül ugyanúgy földalattinak tartom magam.

 

Pogány Induló

 

Két albumod is született 2024-ben, a Vagy mindent vagy semmit és az Igaziakért. Megkoronázod ezt az évet egy harmadikkal is? Esetleg Ótvar Pestis és Ekhoe bevonásával?

A Patrikot (Ótvar Pestis) és az Andrist (Ekhoe) mindenbe bevonom. Természetesen nagyon jó cimboráim, két bátyámként tekintek rájuk. Ők voltak ott nekem mindig. A lemez meg... Soha nem ígérek semmit, mert azt be tudom tartani. Tervezek lemezt, vannak új ötleteim, vízióim, új gondolataim. Nyilván önismétlést nem akarok csinálni. Ez a jövőben derül ki, hogy az idén még lesz-e album vagy sem.

 

Gondolom hallottad a rajongók által kreált AI idézőjeles számotokat AZAHRIAH-val. Mit szólsz hozzá? Esetleg egy közös munka a jövőben?

Terveztünk már közös munkát. Ráhívott többször is a menedzsmentre, viszont nem úgy álltak a csillagok, hogy végül meg tudtuk volna csinálni. Igazából az nem is AI, hanem leszedték egy régebbi verzémet és azt használták fel. Én ezt nem nagyon támogatom, de igazából konkrét tervben nincs semmi,

külön utakon járunk, majd hoz amit hoz a jövő.

 

Pogány Induló

 

Említetted, hogy a Pogány Induló, mint előadói név, egy komolyzenei koncerten kezdődött. Megtaláltad az interneten azóta ezt a darabot?

Nem találtam meg, de szerintem nem is ez a címe. Talán ez csak a képzeletem szüleménye és szerintem ez a varázsa. Pedig sokan keresgélik, tippelgetik, találgatják, még küldözgetik is a különböző találatokat. De szerintem az már soha nem lesz meg.

 

Köszönjük a beszélgetést. Legközelebb hétvégén, szombaton találkozhatunk Pogány Indulóval Felvidéken, Gömör szívében, Rimazombatban.

Pogány Induló élő koncert Rimaszombatban - részletes program

 

Pogány Induló

 

Bakos Orsolya Virág, ATEMPO.sk
Fotó: Tóth Boglárka / ATEMPO.sk 

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM