Shakespeare: A windsori víg nők - előadás a Komáromi Jókai Színházban (Selye János Egyetem bérlet)

2024. október 16-án, szerdán 13.00 és 19.00 órától lesz látható a Komáromi Jókai Színház 2024/2025-ös évadának első nagyszínpadi előadása, Shakespeare A windsori víg nők című komédiája Szikora János rendezésében, Gál Tamással a főszerepben.

A darab a Komáromi Jókai Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciója Kovács Yvette Alida jelmezeivel és díszleteivel, Szirtes Edina Mókus zenéjével.

Sir John Falstaff az angol irodalom – s talán az sem túlzás, hogy az egyetemes drámairodalom – egyik leghíresebb komikus szerepe. Shakespeare-nél két darabban találkozunk vele: a potrohos, korhely lovag előbb mellékszereplő a IV. Henrik című királydrámában, majd főszereplővé lép elő A windsori víg nőkben. A népszerű színházi legenda szerint az utóbbi darab egyenesen Erzsébet királynő megrendelésére született, aki szerette volna látni a lovagot szerelmesen.

 

Komáromi Jókai Színház

 

IV. Henrikben Falstaffot az ifjú trónörökös, Riki (a későbbi V. Henrik) víg kompániájának a tagjaként ismerjük meg: valamiféle furcsa, támogató, sosem ítélkező apapótlék a kicsapongó életű herceg mellett. Már rég eladta a lelkét az ördögnek, gátlástalan és opportunista, aki cinikusan, pontos érzékkel kommentálja a politikai machinációkat. Aztán a trónörökös felnő a feladatához, atyja segítségére siet az ellene lázadókkal szemben, elfoglalja az őt megillető helyet, Falstaffra pedig egyre kevésbé van szükség az új rendben.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Nők és férfiak, házasság, féltékenység, pénz, meg persze hazugságok és cselszövések, álruhák és szerepcserék minden mennyiségben: alaprecept egy shakespeare-i komédiához. Falstaff üres erszénnyel érkezik meg Windsorba, ahol gyorsan elterveli Fordné és Page-né elcsábítását, hogy általuk megcsapolhassa a módos férjek vagyonát. Gyakorlatilag azonos levelet ír a két asszonynak, de a csábítási terv dugába dől: valahogy mindig mindenki ott sertepertél a légyottok helyszínén, s a remélt hódításból végül nagy leckéztetés lesz.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Szikora János rendező és Selmeczi Bea dramaturg izgalmas kísérletre vállalkozott az előadásban: a IV. Henrik keretében, mintegy színház a színházban elevenednek meg A windsori víg nők mulatságos epizódjai. A két forrásból gyúrják össze Falstaff alakját, aki így nemcsak komikus figuraként jelenik meg, hanem esendővé és emberivé válik.

„Miért tudjuk Falstaffot megszeretni minden gazembersége, átlátszó kétszínűségé, gyarló emberi tulajdonsága ellenére? Azért, mert nem veszett ki belőle az álmodás, a költészet képessége. Vagyis képes a hétköznapok silány valóságát költészetté nemesíteni. Az a valóság, amelyben Falstaff megszületett, rossz. Falstaff ebből a nyomasztó létből próbálja magát az álmai, a költészete révén szebbé hazudni. És a valóság szebbé hazudásának a képessége tulajdonképpen maga a színház. Ilyen értelemben Falstaff története egy kicsit a színház parafrázisává is válik” – mondja Szikora János, az előadás rendezője.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A windsori víg nők a Komáromi Jókai Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház koprodukciójában született meg. Falstaffot Gál Tamás alakítja, a komáromi társulatból szerepel az előadásban Mokos Attila, Kiss Szilvia, Balla Barnabás, Szabó Viktor, Bernáth Tamás, Béhr Márton, Nagy László és Németh Levente. A székesfehérvári társulatból Egyed Attila, Závodszky Noémi, Decsi Edit, Juhász Illés, Fehér Diána Aida, Andrássy Máté, Kelemen István, Kozáry Ferenc és Atlasz Barnabás erősíti az előadást.

Belépés Selye János Egyetem bérlettel, belépő 20 euró.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Szereplők:

FALSTAFF - Gál Tamás (Jászai Mari-díjas)
PAGE, windsori polgár/ EDWARD POINS LOVAG - Egyed Attila Jászai Mari-díjas
FORD, windsori polgár/ SIR JOHN BLUNT LOVAG - Mokos Attila (Jászai Mari-díjas)
PAGENÉ/ FOGADÓSNÉ - Závodszky Noémi
FORDNÉ/ SZAPORÁNÉ, üzletvezető a Disznófőben - Kiss Szilvia
FOGADÓS - Juhász Illés
SÜRGE ASSZONY, kerítőnő/ DOLLY prosti - Decsi Edit
EVANS/ RENDŐRFELÜGYELŐ - Kelemen István
BARDOLF, Falstaff cimborája - Szabó Viktor
PISTOL, Falstaff cimborája - Bernáth Tamás
NYM, Falstaff cimborája - Béhr Márton
ANNA, Page lánya/ TERKA - Fehár Diána Aida
KESZEG/ LÖVŐ, utcai rendőr - Andrássy Máté
KOPÁR BÍRÓ/ FŐBÍRÓ - Kozáry Ferenc
HERCEG (RIKI)/ ROBIN SZOLGA - Balla Barnabás/ Matusek Attila
FENTON/ PETO, hírnők - Atlasz Barnabás
SZOLGÁK - Nagy László, Németh Levente

Alkotók:

JELMEZTERVEZŐ ÉS DÍSZLETTERVEZŐ - Kovács Yvett Alida
DRAMATURG - Selmeczi Bea
ZENESZERZŐ - Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas
A RENDEZŐ ASSZISZTENSE - Pásztor Richárd/ Balaskó Edit
RENDEZŐ - Szikora János Jászai Mari-díjas, érdemes művész

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede / Komáromi Jókai Színház

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM