Východná – 2024-ben is lesznek magyar fellépők a legnagyobb szlovák folklórfesztiválon

A legrégebbi és legnagyobb nemzetközi részvételű folklórfesztivál Szlovákiában, a Východná, melyre idén 2024. július 4-e és 7-e között kerül sor. A műsorban ezúttal is teret kapnak felvidéki magyar és magyarországi fellépők.

A Východnái Folklórfesztivál 71 éves fennállása alatt a hagyományos népi kultúra legrangosabb seregszemléjévé vált. Minden évben több tucat eredeti műsorral átlagosan 1400 fellépő mutatkozik be, köztük a országos folklórversenyek győztesei is.

A felvidéki magyarokat a nagykaposi Komócsa Néptáncegyüttes és a nagyidai Kis-Ilosvai Néptáncegyüttes képviseli. A Taven Baxtale! - Legyetek szerencsések! című előadását mutatja be a fesztiválon a Fitos Dezső Társulat Budapestről. Az előadás legfőbb célkitűzése, hogy a lehető legkomplexebben és legsokrétűbben mutassa be a cigány néphez kapcsolódó mesterségeket. 

A Tátra hegycsúcsai alatt lévő Východná községet ezúttal is átjárja majd a fesztivál szelleme, s a folklór már a levegőt is belengi. Érdemes megízlelni a hangulatot. Mi is csak ajánlani tudjuk.

 

Východná

 

Programok

Július 5. (péntek)

18.00 Domovy - a szlovákiai folklór bemutatása - a fesztivál nyitó programja
Közreműködik a nagykaposi Komócsa Néptáncegyüttes
20.00 Slovensko - a 75 éves SĽUK műsora
21.30 Taven Baxtale! - Legyetek szerencsések! - a Fitos Dezső Társulat előadása

 

 

Július 7. (vasárnap)

12.15 Rozmanité - Gyermek folklór együttesek és szólisták műsora
közreműködik a nagyidai Kis-Ilosvai Néptáncegyüttes
14.00 Gálaműsor

 

RÉSZLETES PROGRAM

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Východná