Nagy bulik a hajómalomnál – Gúta ismét fesztiválváros lesz!

Nyári gyerekek a Kis-Duna parton. Napfény, víz, hajómalom. Okos gondolatok, sok mese és még több zene. A jövő hét végén irány Gúta, fesztiválváros! Ahol Paprika Jancsi ugyanúgy elfér, mint a Wellhello, ahol együtt bulizik Juhász György, az egyetem rektora, Simon Márton író vagy éppen Kerekes Vica színművésznő. Récsei Noémi pedig a ráadás! Forgács Attila produkciós igazgatót a július 11. és 13. között pergő 7. Hajómalom Fesztiválról faggattuk.

„Két éve került fel a fesztiváltérképre Gúta, amikor szintet léptünk. A nagyszínpadot igazi nagyszínpaddá tettük, az előző nagyszínpad kisszínpad lett, remek küzdőteret alakítottunk ki a hajómalom környékén, a réten” – kezdte a producer. 

 

Hajómalom Fesztivál

 

Azóta minden júliusban tömeg vonul Közép-Európa egyetlen fedett cölöphídján a hajómalom környékére. „Annak érdekében, hogy az embereknek ne kelljen sorakozniuk a cölöphídon, a beléptetést a Kis-Duna Holt-ága város felőli oldalán telepített beléptető kapun oldottuk meg. Az autósok a töltés mellett, illetve, a város felé, az út mentén parkolhatnak. A városközpont ötpercnyire van a rendezvény helyszínétől.

Ez már régen nem csak gútai rendezvény. Regionális fesztivál, a közönsége Csallóköztől Győrig, Ipolyságtól Tatáig terjed, sokan járnak Budapestről is” – sorolta.

 

Hajómalom Fesztivál

 

Programból annyi lesz, hogy a produkciós igazgató nem is győzte valamennyit felsorolni. Elmondta, az idén partnerük lett a komáromi Selye János Egyetem, szakmai gyakorlatra is jelentkezhetnek az érdeklődők a fesztiválon. 

„A programban nagy hangsúlyt fektetünk a szlovákiai magyar fellépőkre. Igyekszünk a nézőket nagy nevekkel megszólítani, így biztosítva közönséget a szerintünk értéket közvetítő, de nem akkora hírnévnek örvendő helyi produkcióknak. 

 

Hajómalom Fesztivál

 

Csütörtökön 18 óra kezdettel a The Art Kulturális Ügynökség hozza Egressy Zoltán: Sóska, sült krumpli című darabjának előadását, Hargitai Iván rendezésében, Béhr Lászlóval, Melecsky Kristóffal és Tóth Károllyal. A klímaveszélyre hívja fel a figyelmet Cséfalvay András egy páratlan műalkotással, amelyet sikerült kikölcsönöznünk a Pohoda Fesztiváltól, ahol tavaly mutatta be. A címe The Last Generation. Egy hatalmas dinoszaurusz fészek, hat óriási, négy méter magas dinoszaurusz tojással. A szabadtéri installáció az egész fesztivál ideje alatt megtekinthető lesz” – informált az igazgató.

A hazaiak közül ott lesz Jakuza Ritual, Cibi, a Kingfishers, a FeinSchmeckers és a Kuttyomfitty Társulat is.

 

Hajómalom Fesztivál

 

Szombaton családi nap lesz a Hajómalom Fesztiválon, kézműves vásárral, malomlátogatással, mert nagy kincseket rejt az ott berendezett vízimolnárság múzeuma, csónakázni lehet a Kis-Duna holt-ágán, lovas kocsik suhannak majd a közeli Dögös dűlő füvén. Könyvbemutatók, bábszínház, társasjáték, gyermek táncház színesítik a napot. „Szombaton 17 órakor a hamarosan képernyőre Pressburg című sorozat rendezőjével, Molnár Csabával és producereivel hallgatható beszélgetés. Naplementekor pedig tematikus borkóstoló zajlik majd a hajómalom fedélzetén” – árulta el Ati.

 

Hajómalom Fesztivál

 

Június 11-én, csütörtökön Majka és DJ Jauri, pénteken a VALMAR és Dzsúdló, szombaton a Wellhello, Pogány Induló, a Blahalouisiana és a Parno Graszt adnak koncerteket. „A végén pedig nagy tánc lesz. A Parno Graszt koncertje után a somorjai Kaptza húzza majd a talpalávalót” – fejezte be ajánlóját a 7. Gútai Hajómalom Fesztiválról Forgács Attila produkciós igazgató.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Hajómalom Fesztivál