Az idei lesz a legpazarabb Gombaszögi Nyári Tábor – ígérik a szervezők (INTERJÚ)

Az idei lesz a legpazarabb Gombaszögi Nyári Tábor – ígérik a szervezők (INTERJÚ)

Frissen és üdén fogadtak a fesztivál szervezői, Nászaly Gábor főszervező és Borka Péter programigazgató, éppen három héttel a július 16. és 21. között megrendezésre kerülő Gombaszögi Nyári Tábor kapunyitása előtt. Mielőtt érkeztem, teherautóra rakták a Sine Metu Polgári Társulás 12 faházát Dunamocson, és útnak indították a Gombaszögi Kempingbe. Csupa újdonság várja majd a völgybe érkezőket. Lesz filmsátor és Gombaszög-zokni, zipline és villanybicikli. Minden eddiginél több koncerttel, programmal és társszervezővel készülnek a felvidéki nyár legjobb hetére.

 

Hat nap, 80+ koncert, 500+ program. Ez az idei kínálat. Biztató. Mióta szervezitek?

Borka Péter: Amint vége, kifújjuk magunkat, lezárjuk az adott fesztivált, és máris kezdjük szervezni a következőt.

Nászaly Gábor: Augusztusban még kiértékelő van, szeptemberben már élesednek a zenekarfoglalások.

Előfordul, hogy a következő év nagy fellépőjével már az aktuális évi fesztivál előtt megegyezünk.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Borka Péter: A nagyobb zenekarok előre terveznek, időben le kell foglalni őket. Valamelyiküknek már tavaly nyáron tele volt fellépésekkel az idei nyara is.

Nászaly Gábor: Ezért jó, hogy hat napos a fesztivál, így könnyebb az egyeztetés. Októberben, novemberben foglaltuk le az idei fellépőket.

 

Akik mennyi színpadon lépnek fel?

Nászaly Gábor: Hat színpadon, de a színpadok mellett, további több mint 30 programhelyszínünk van.

Ezzel mi vagyunk a legnagyobb szlovákiai magyar rendezvény, nemcsak, ami a látogatottságot illeti, hanem programmennyiségben is.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Kinek a neve lebeg az idén a völgy fölött?

Nászaly Gábor: Gombaszögben az a jó, hogy minden korosztálynak szervezzük. Lesz húzónevük a 18 mínuszosaknak, a húszéveseknek, a harmincasoknak és az 50 pluszosoknak is.

Jön Dzsúdló, a Carson Coma, ahogy Bródy János, Deák Bill Gyula, a Leander Kills és a Margaret Island is.

Borka Péter: A kiemelt könnyűzenei színpadokon kívül vannak olyan helyszíneink is, amelyek zenei kínálata egy-egy rétegnek szól. Ilyen például a Chill, amely zenei választéka szintén komoly húzóneveket sorakoztat fel, vagy a Folkszöglet, ahol szintén a legnépszerűbb népzenészek csinálják majd a fesztivált.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Nászaly Gábor: Az is szép Gombaszögben, hogy ennyire sokszínű. Jómagam a Carson Coma, a Góbé, Bródy János, a Szabó Balázs Bandája és az Aurevoir koncertjeire készülök. Petivel elhatároztuk, hogy nyomunk egy nagy bulit Hundred Sins-re, aki őrületes hangulatot tud teremteni.

Minden évben a program szerves részei a felvidéki zenekarok, amelyekből nálunk lép fel a legtöbb. Külön dedikált helyük van, a Szifon Színpad. Mindig jó megállni ott egy pohár sörrel vagy fröccsel a kezedben, mert mindig érdekes zenéket hallasz tőlük.

Felvidéki formációk és új társszervező - Gombaszög kínálata tovább bővül

 

A Kiss Zenészek nagyobb színpadra kerültek.

Nászaly Gábor: Megnyerték tavaly a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét, és az volt a Gombaszögi Nyári Tábor különdíja, hogy felléphetnek egy kiemelt színpadon. Nagyon megörültek, amikor kiderült, hogy a Petőfi Színpad lesz az.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

A zene mellett, program-kavalkád várható.

Nászaly Gábor: Az egyik kerekasztal-beszélgetésen Ódor Lajos és Eduard Heger lesznek a résztvevők. Érkezik majd Navracsics Tibor. Az MCC is remek programokat hoz.

Borka Péter: Bemutatkozik a Reményfarm, egy szuper vállalkozás. Nagyon befutottak a TikTokon. Bizonyára sok hasznos dolgot mesélnek. Belelapozhatunk majd a Magyar Kultúra és Kontúr magazinokba.

A Pajtaszínházat a TREPP Színházi Platform veszi birtokba, újszerű előadásokkal, vitaszínházzal készülnek. Az idén lesz először filmsátor.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Nászaly Gábor: Ezt a sátrat Kovács Krisztián, régi önkéntes szervezőtársunk hozta tető alá, aki operatőrnek tanul az SZFÉ-n. Már tavaly felvetette, hogy szeretne egy filmsátrat, állandó helyszínként Gombaszögre. Az idén megismerkedtünk a magyarországi Nemzeti Film Intézet egyik menedzserével. Ők, Krisztiánnal összehozzák idén a filmsátrat, amelyben új magyar filmeket, kísérleti rövidfilmeket, kultuszfilmeket, művészfilmeket vetítenek majd. Lesz Semmelweis és Most vagy soha! is. A vetítések mellett, lesznek beszélgetések az alkotókkal. Szintén először érkeznek majd Gombaszögre Csúz Balázs és Varga Gábor Rimaszombatból. Régi barátaink, cserkészek, a turizmus barátai és népszerűsítői. CoolTour néven üzemeltetnek egy utazási irodát, amely nem hagyományos felvidéki utazásokat szervez. Mellette villanybicikli-kölcsönzőt is üzemeltetnek. Negyven ilyen kerékpárt hoznak a táborba, ahol nemcsak arra lesz lehetőség, hogy a bicikliket kikölcsönözzék a völgylakók, hanem a héten két alkalommal is lesz vezetett túra, amelyre a gombaszog.sk weboldalunkon vagy a facebook oldalunkon már lehet regisztrálni.

Borka Péter: A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítást hoz Petőfi Sándorról, amely a Folkszögletben lesz megtekinthető. Idén minden eddiginél több kiállítás és kitelepülés lesz a helyszínen.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Nászaly Gábor: Ebben az évben rengeteg saját helyszínes társszervezőnk van. Köztük a Nemzeti Örökség Intézete, akikkel mostanában több emlékezetpolitikai projektben működtünk együtt. Velük újítottuk fel például a roskoványi honvédemlékművet. Saját helyszínnel érkeznek, ahol kvízzel, játékokkal, pihenési lehetőséggel kedveskednek. Hoznak egy-két előadást is. Jellemzően sok partnerünk kitelepül az egész fesztivál idejére, vagy egy-két napra. A RegioMax internetszolgálató hoz egy pihenős chill sátrat, ahol lesz internet és telefonfeltöltési lehetőség. Jön a Selye János Egyetem, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége, a Fórum Intézet. Az idén nem csak a programok száma emelkedett, de sokkal több társszervezőnk van, mint bármelyik évben volt.

Borka Péter: Gyönyörű grafikával készültek az idei Gombaszög-pólók. Lesz zokni és fából készült tárgyakat is vásárolhatnak majd a fesztivállakók.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Nászaly Gábor: Az idénre több gombaszögi fejlesztés is beért. Látogatható lesz az Andrássy kúria, benne egyesületünk múzeumának állandó kiállítása. Sikerült visszaállítanunk a kolostortemplom déli falának két gótikus ablakkeretét. Sok egyéb helyszín mellett, ez a fal is gyönyörű fényfestést kap a fesztivál idején.

Az idén elindult a drótkötélpálya, amely 500 méterével, a második leghosszabb az országban.

Weboldalunkon, a zipline menüpontban találhatóak a részletek a pálya évközi üzemeléséről.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Ezekben a napokban, három héttel a kapunyitás előtt, van még valamilyen kedvezmény a belépőkre?

Borka Péter: Az elővételes napi- és hetijegyek utolsó szakaszában vagyunk. A jelenlegi áron július 11-ig válhatók. Az idén azoknak kedveztünk, akik jó korán megvásárolták a hetijegyeket. Július 11. és a július 16-ai kapunyitás között már nem lesz lehetőség váltásra. A helyszínen kaphatóak lesznek heti-, napi- és sátorjegyek is a Bebek- és a Coburg-kempingekbe, 15 és 20 euróért. A lakókocsi jegy a Bebek kempingbe 50 euró. Július 11-ig a hetijegy 99, a napijegy 25 euró. A helyszínen 110 lesz a hetijegy ára és 30 euró a napijegy ára. Szóval, érdemes még ezekben, az utolsó napokban is elővételben jegyet váltani.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Gombaszögi Nyári Tábor