EXKLUZÍV: Szerintem még félnek tőlem – mondja Molnár Gusztáv színész

EXKLUZÍV: Szerintem még félnek tőlem – mondja Molnár Gusztáv színész

Döbbent csendben nézte végig a közönség Molnár Gusztáv Levél anyámhoz című monodrámáját június utolsó csütrötökén, a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán. A végén zúgott a vastaps. Azután faggathatták is a nézők a szerepéből kilépett színészt. Volt, aki Somorjáról érkezett az előadásra, Lévára pedig viszik a nyomot hagyó produkciót. Molnár Gusztávval a közönség érkezése előtt beszélgettünk. 

 

Nagyobb az előadás tétje tizenhárom kilométerre szülőfaludtól, Csallóközaranyostól?

Mindig, minden előadás tétje nagy. A ma esti előadás, az mellett, hogy az életemből csinálom, és szó szerint, itthon, attól izgalmasabb, hogy nem tudom, kik jönnek. Mert biztosan lesznek ismerősök, akár utcabeliek.

Azért tűnhetek most furcsának, mert valószínűleg jönnek a testvéremék megnézni az előadást. Mesélek benne a gyermekkoromról is, ami nem volt feltétlenül rózsás. Azon izgulok, hogy fog ez majd esni a húgomnak, mert máshogy emlékszünk a gyermekkorunkra.

A Levél anyámnak személyes előadás. Kétszázhatvanöt napot töltöttem rehabilitáción, Komlón. Az ott íródott szövegekből raktam össze.

 

Molnár Gusztáv

 

Miképp fogadta a legelső közönség?

Zavarba jöttek. Érdekes anyag, minden egyes alkalommal más. Vannak az előadásban improvizációs részek is.

Komlón, a rehabon, megtanulunk fogalmazni, beszélni önmagunkról, ami nagyon közvetlen. A legelső előadás közönségét sokkolta ez a természetesség.

Réczei Tamás rendező segített megszerkeszteni az előadást. E-mailben küldtem neki a szövegeket, az egyikre azt mondta, jó, a másikra azt, hogy nem jó. És szépen, lassan összeraktuk. Nem játszottam sokszor, ez az ötödik vagy a hatodik alkalom. Vannak már leegyezettet időpontok a következő előadásokra.

 

Az idei évadban szerepeltél Az ember tragédiájában Kassán.

Minden színben más valakit alakítottam a kassai Thália Színház előadásában. Voltam Ádám is. Rédli Károly rendező változatában csupán Lucifer fix szereplő. A fő jelenetemben Keplert játszottam. A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján szerették az előadást. Éreztem a tapsnál.

Rédli Károly rendező és Gergye Krisztián koreográfus nagyon felkészültek voltak.

Pontosan és tudatosan összerakott előadás született. Megjegyzem, színészként nem mindig jó ilyenben részt venni. Jó volt dolgozni a kassai kollégákkal. Fájt, amikor a bemutató után elköltöztem Kassáról.

 

Molnár Gusztáv

 

Milyen volt részt venni Budapesten, a Másfél óra című társasjátékban a végzetről? Koltai Róbert mellett, Gaál Ildikó rendezésében?

Valamiért ilyen előadások találnak meg mostanában. Egy fickóról szól, aki lényegében másfél óra alatt bukja az egész életét. A főszereplő vagyok, és ez velem is megtörtént. Megtiszteltetés Koltai Róberttel dolgozni. Még a Drága örökösök sorozatban forgattunk együtt.

Robi mellett, Molnár Piroska, Hernádi Judit is figyelik a dolgaimat. Érdeklődnek irántam, amikor találkozunk. Ez máig óriási dolog. A tizennyolc színészi pályán töltött év alatt sem szoktam meg, hogy ez van. Még mindig erősebb bennem a csallóközi parasztfiú identitás.

 

A Másfél óra, felolvasószínház egy lakásszínházban. Centiméterekre ül a közönség.

A beszélgetéseket szeretem utána a nézőkkel, és ezt még Scherer Péteréktől hozom, a Nézőművészeti Kft.-ből. Hozzászólhatnak, kérdéseket tehetnek fel az emberek. Valamiért nagyon szeretem ezt a fajta színházi formát.

 

Molnár Gusztáv

 

Bacilust alakítottál a Nézőművészeti Kft. A kézmosás fontosságáról című előadásában. Ebből mondtál el egy részletet a komáromi GIMISz Diákszínpad 30. születésnapját ünneplő gálán.

Bajkai Csengel Mónika, a GIMISz 30 Gála rendezője kért részletet a Kézmosás-ból. Másrészt, ahogy mondtam, szeretem, ha hozzá lehet érni, szólni a nézőhöz. Ezért mondtam a szöveget a színpad előtt.

Amúgy mindig szeretek hazajönni. Jönnék többször is, ha lenne rá lehetőség. Ezt akár üzenném a Komáromi Jókai Színház igazgatójának, hogy nagyon szívesen játszanék itthon is.

Igazai sztárparádéval ünnepeltek – 30 éves a fogalommá vált GIMISZ (FOTÓK)

 

Valamelyik Ekhós-szekér Fesztiválon láttam a Kézmosás fontosságáról előadást Örsújfalu kultúrházában. Július 5-én, pénteken 18 órakor megint azon a színpadon állsz majd, Szerelemfüzet című új előadásoddal, az idei fesztivál nyitányaként.

A Szerelemfüzet személyes vallomásom arról, hogyan állok és hogyan nem a nőkkel. Dorinának hívják a páromat. Újságíró. Ő a darab múzsája. Februártól készül az előadás. Pici korom óta írok verseket, dalokat, egyáltalán mindent. Hatévesen írtam az első szerelmeslevelet. A Szerelemfüzetben nem arról szeretnék beszélni, milyen kapcsolataim voltak, hanem arról, hogy én hogyan álltam hozzá egy adott kapcsolathoz.

Boncolgatom, mi volt a szerelem terén tizenévesen, huszonévesen és most. Egy dolog miatt vagyok egy picit csalódott, hogy nem lett kifejezetten humoros előadás. Mert most, 37 évesen az életemnek egy olyan fázisában vagyok, amikor még nagyon sok minden fáj.

A Szerelemfüzet premierje lesz Örsújfalun.

MOST ÉRKEZETT: Örömszínház, Szerelemfüzettel, Örsújfalun, kreatív gyermektáborok a csallóközaranyosi nyárban

 

Molnár Gusztáv

 

Pihenni készülsz a nyáron?

Forgatok majd az RTL egy új sorozatában. Forgalmazom az előadásaimat. 

 

Színházak hívtak már őszre?

Még nem.

Szerintem még félnek tőlem. Felépülő függő vagyok. Most a kezembe vettem a saját sorsomat.

Csinálom az előadásaimat, elkezdek forgatni, azután majd lesz valami.

 

Molnár Gusztáv

 

Most ennyit kapunk belőled?

Szerintem ez bőven elég. Egy csomó tervem van. Szeretnék például egy podcastet indítani. És nagyon érdekel a pszichológia. Tanulni szeretnék valamit, és az valószínűleg a pszichológia lesz.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk