Nyolc zenekar hirdeti a hétvégén Komáromban, hogy öröm a zene - Így készülnek a bandák (ANKÉT)

Július 5-én, pénteken és 6-án, szombaton hat hazai és két magyarországi zenekar lép fel a HashtagKN 2024 és X. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén, Komáromban, a Klapka téri szabadtéri színpadon. A tét, az Öröm a Zene budapesti döntőjébe jutás. Vannak közöttük ismert bandák, de kezdő zenekarok is. Megkérdeztük, hogyan készülnek a nagy nyári zeneviadalra.

 

Totalica

 

Az első fellépő a jókai Totalica zenekar lesz. Július 5-én, 17 órakor állnak majd színpadra. „A zenekar 2007-ben alakult. A mai felállás Horváth Tamás dobos, Károlyi Tamás basszusgitáros, Sebők „Betyár” János énekes, az egy éve érkezett Lancz Ricsi és én gitározunk” – sorolta Sloboda „Pálinka” Bálint gitáros. Hét éve, 2017-ben jártak már a 3. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén. Különdíjat nyertek. Stúdióban rögzíthették Fényjáték című dalukat. „Galántán, a Gila Studios-ban vettük fel. Saját számokat írunk. Tavaly szeptemberben megjelent az Erő című dalunk klipje. Hard rock/metál zenekar vagyunk. Friss dalunk, a Rossz vér a dunaszerdahelyi maffiáról szól. Áprilisban jelent meg. Ébredj című érzelmes balladánkat egy nehéz sorsú lány ihlette. Ezt a dalt a Szemlén adjuk majd elő először. Új esély című számunk egy védelmező kapcsolatról szól. Nagyon várjuk a pénteki koncertet. Legutóbbi koncertünk az idén márciusban éppen Komáromban volt. Fényjáték című lemezünk után már tervezzük a következőt. Most új dalokat írunk, és ezeket vesszük fel a stúdióban” – mesélt a zenekar életéről Bálint.

 

CloudBurst

 

Reméljük, nem lesz felhőszakadás a csallóközi – mátyusföldi zenészekből álló CloudBurst fellépése alatt. Tőlük tudom, hogy ez nem egy szabadtéri rendezvényen előfordult már velük. Sűrű koncertezés közepette jönnek majd pénteken Komáromba. „Élvezetes az idei nyarunk. Bősiek Bősért, Vásárút, Vezekény, dunavarsányi amerikai autós fesztivál. Egyik élmény a másik után! És most Komáromban fogunk zenélni! Nagyon várjuk. Új számmal is készülünk. Az a címe, hogy Válasz. A verseny közönsége hallja majd először. Jó lesz találkozni a komáromi közönséggel!” – lelkendezett Szabó Gábor gitáros.

 

José LIVE!

 

A José LIVE! két koncertet is ad ezen a hétvégén, Komáromban és Karván. „Keszegfalván, ahol próbáltunk, majdnem felfaltak a szúnyogok. Amíg felvettünk egy rövid élő videót, össze-vissza csíptek bennünket. Hangulatos koncertet tervezünk este fél nyolctól Komáromba. Mindig nagy boldogság a Klapka téren zenélni. Nem tanultuk meg még című dalunkat eddig csak a Komáromi Napokon adtuk elő. Tavaly elvittük a HashtagKN különdíját. Az idén azért jelentkeztünk, hogy ismét meg tudjuk mutatni magunkat. Annak fogunk örülni, ha lesznek olyanok, akik eljönnek miattunk. A szúnyogokat pedig hazazavarjuk. Sőt! Reméljük, hogy olyan hangos lesz a zenénk, hogy nem akarnak majd oda jönni” – nyilatkozta ifjabb Ropog József dalszerző, előadó, rapper.

 

Kingfishers

 

Az Ipoly-menti Jégmadarak pénteken este 21 órakor repülnek majd a Klapka téri szabadtéri nagyszínpadra. A Kingfishers zárja az első nap versenyprogramját. Reinold Benko Krisztián frontember egy újdonsággal fogadott. „Sokat törtük a fejünket, milyen show-elemekkel bővíthetnénk a színpadképet, mivel lehetne színesebbé tenni a műsort. Két dalban bevetjük a billentyűket. A Hanghullám és a Dobozba raknám című számokat hangszerrel adom elő” – tudatta Rajni. A Kingfishers a jövő héten, Gútán, a Hajómalom Fesztiválon koncertezik, azután Gombaszögön és a nagy nyári tábor hivatalos after partyján, a párkányi fORMA fESZTEN is láthatja, hallhatja őket a közönség. „Sok kontaktkutatás, rengeteg e-mail és válasz e-mail van e mögött. Hálásak vagyunk, hogy az idén először ott lehetünk a legnevesebb nyári felvidéki fesztiválokon. Bízunk benne, hogy megtetszünk a nézőknek. És van még egy újdonságunk! Még a nyár végéig megjelenik az első cédénk, már csak a cédéborító grafikája van hátra. Ősszel a Rómeó Vérzik-turné előzenekara leszünk. Oda már visszük magunkkal” – jelezte Reinold Benko Krisztián énekes, billentyűs.

 

Bogas

 

A könnyűzenei verseny második napját, a dunaszerdahelyi Bogas zenekar nyitja július 6-án, szombaton, 17 órai kezdettel. „Ketten álmodtuk meg tavaly a Bogast, Ádám öcsémmel. Előtte a Night Ride zenekart vittük együtt. Azután kitaláltuk ezt a formációt” – kezdte Mezei Máté gitáros. „Hárman vagyunk a zenekarban. Mezei Ádám énekel és basszusgitározik, Banyák Nikolas dobol, jómagam gitározok, vokálozom és egy dalban billentyűzöm. Nikolas a kollégám Nagymegyeren, a zeneiskolában, ahol gitárt oktatok, ő dobtanár. Az öcsém pedig egyetemre jár, zenetanárnak tanul” – sorolta Máté. A Bogas zenekar dalai arról szólnak, ami szembe jött a tagokkal. „Mindenről énekelünk, amiket fontosnak tartunk kimondani. Senki már, Akit nem keresnek, Az öreg forradalmár. Ezek a dalaink. A HashtagKN számunkra lehetőség, hogy megmutathassuk magunkat a színpadon. Ebben a felállásban ez lesz az első koncertünk. Kerestük a megfelelő alkalmat, ahol megmutatkozhatunk. Úgy érezzük, ez éppen egy olyan megmérettetés, ahol hozzánk hasonló érdeklődésű zenekarok jelennek meg, és reméljük, ehhez passzol majd a közönség is” – mondta Mezei Máté zenetanár, zenész, a dunaszerdahelyi és újabban, komáromi Open Jam rendezvények elindítója, szervezője. „Az NFG-ben a huszadik, Komáromban, a Pince klubban három alaklom volt, amikor bárki kipróbálhatta magát egy színpadon, amelyhez mi adtuk a hangszereket. Most tervezzük a rendezvény harmadik helyszínét Nagymegyeren, Somorján, de lehet, hogy Gömörbe, Rimaszombat környélére vagy Kassára vinnénk” – avatott be.

 

Nepertu

 

A budapesti Nepertu után lép majd fel a bősi Afium zenekar. A srácok szó szerint kiteszik majd a lelküket a színpadra. „A Lelkem című dalunk Komáromban hangzik majd el először” – mondta Kuruc Teodor frontember. „Szerdán tartunk egy próbát. Kiválogatjuk a legjobb számainkat a megadott 45 perc időtartamba. Pénteken tartunk még egy próbát, amely után az autóba rakodunk. Szombaton este fék nyolctól pedig miénk a színpad” – avatott be a HashtagKN korábbi évfolyamán már szerepelt zenekar énekese. Húzós nyaruk van – tette hozzá Teo. „Mészi, a basszusgitárosunk Budapestre költözött. Ott a munkahelye, a barátnője. A zenekarnak pedig nehézkesek a próbák. Ennek ellenére, hetente két próbánk van. Szeptembertől pedig megkezdjük második lemezünk felvételeit. Komáromban szeretnénk jó bulit adni, és reméljük, sokan kijönnek” – mondta a gitáros, énekes.

 

Afium

 

A HashtagKN 2024-et és X. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét záró tatai Chowteez már volt Öröm a zene-döntős. A különös hangszerelésű popzenét játszó trió a szomszédból érkezik a komáromi Klapka térre. „Nagyon sokat adott a karrierünkhöz tatabányai Peron Music. Tóth Kristóf dobossal még a Kőbányai zenei Stúdióban ismerkedtünk meg. Jelenleg a Peron Tehetségközpontban dolgozom, a szakmai vezetés a feladatom. Fónyad Anna diákunk volt a központban. Később így jött a zenekar alapítás ötlete” – nyilatkozta Ruska Péter gitáros az egy éve jelentkezett zenekarukról, amely tavaly megnyerte a Peron Music Tehetségkutatót, így bekerült az Öröm a Zene döntőjébe. „A Perontól független szakmai zsűri ítélte nekünk az első helyet, ami roppant jólesett nekünk. Hazai pályán megmérettetni és nyerni, extra nehezítő faktor volt. A szombati koncert előtt el kell mondanom, hogy nagyon várjuk, hogy végre megmutathatjuk magunkat Komáromban. Közel van, és szuper, hogy muzsikálhatunk ott. Azt várjuk a rendezvénytől, hogy új hallgatóság ismerje meg a zenénket. Mindannyian sok brit és amerikai zenét hallgatunk. Ez a szívünk csücske. Próbáltunk olyan egyedi hangzást, dallamvilágot találni, ami még nincs a környéken” – tette hozzá Ruska Péter, aki egykor a dunaszerdahelyi Arizóna gitárosa is volt.

 

Chowteez

 

Portálunk ezúttal is képes riportban számol majd be a kétnapos komáromi zenés verseny valamennyi fontosabb pillanatáról.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András, a szerző, Fóti Dávid, Kálmán Roland és a zenekarok archívuma