Ők a 2024-es Prima Primissima díj jelöltjei

Idén a korábbiaknál is nehezebb dolga volt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának, mert rekordszámú jelölés érkezett hozzájuk a rangos, immár harmadik évtizedébe lépő elismerésre. A több mint 900 jelölést mérlegelve kiválasztották azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és a vele járó, ettől az évtől jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában tartandó gálán.

A 2003-ban alapított díj célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, hogy elősegítse a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlődését egy hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében.

A díjat gondozó alapítványhoz érkező jelölésekből minden évben kategóriánként három, összesen 30 nevet választ ki a hattagú kuratórium. Ők már biztosan Prima díjat kapnak, majd az év végi gálán derül ki, hogy közülük kik lesznek a legjobbak a legjobbak között, vagyis a Prima Primissima díjasok.

„Rendkívül nagy öröm, hogy ilyen sok jelölés érkezett, hiszen ez azt jelenti, hogy mások is úgy gondolják, ez a díj a szakmai teljesítmény valódi elismerése, hogy olyan emberek kapják, akik minden tekintetben igazi példaképek lehetnek. Az egyéni eredmények, életutak elismerése mellett az is célunk, hogy a Primák és Prima Primissimák emberi tartása, értékrendje, kitartása minél többeket ösztönözzön arra, hogy megtalálják az utat a saját sikerükhöz. Biztos vagyok benne, hogy az idei díjazottak is sokakat inspirálnak majd. Annak érdekében, hogy a díjak továbbra is méltó módon támogassák a kiemelkedő, példaértékű eredmények, életművek létrejöttét, idén megemeltük a díjakkal járó pénzösszegeket” – emelte ki Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A pénzdíjak ettől az évtől az alábbiak szerint alakulnak: a Prima Primissima díj 15 millió forintról 20 millió forintra, a Prima díj 5 millió forintról 8 millióra, a Junior Prima díj 2 millió forintról 3 millióra, a Vármegyei Prima díj 1 millióról 2 millió forintra emelkedett, a Vármegyei Prima Közönségdíj, illetve a Különdíj egységesen 500 ezer forintra nő.

A Prima Primissima Közönségdíjjal járó pénzösszeg felajánlója a Prima Primissima alapító Demján Sándor özvegye, Demján Sándorné Lídia, aki csatlakozva Dr. Csányi Sándorhoz szintén bejelentette a díj összegének emelését, így az a korábbi 15 millióról 20 millió forintra nő.

 

A 2024-es jelöltek:

Magyar irodalom

Berg Judit, író
Temesi Ferenc, író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró
Végh Attila, költő, próza- és esszéíró

 

Magyar színház-, film- és táncművészet

Rudolf Péter, színművész, színház–, és filmrendező
Szakács Györgyi, jelmeztervező
Uhrik Teodóra, táncművész, balettpedagógus

 

Magyar képző- és iparművészet

Elekes Károly, festő-, szobrász- és grafikusművész
Mengyán András, képzőművész, designer, professzor
Szűcs Attila, festőművész, képzőművész

 

Magyar tudomány

Prof. Dr. Dóczi Tamás, idegsebész, egyetemi tanár
Dr. Entz Géza, művészettörténész, műemlékvédelmi szakember
Prof. Dr. Roska Botond, neurobiológus, egyetemi tanár

 

Magyar oktatás és köznevelés

Lajos Józsefné, matematikatanár, matematika tantárgyi szakértő
Pénzes Ottó, történelemtanár, iskolaigazgató
Szentegyházi Gyermekfilharmónia (Fili), 100 tagú gyermekkórus és 40 tagú ifjúsági szimfonikus zenekar együttese

 

Magyar építészet

Andor Anikó, táj- és kertépítész, c. egyetemi tanár
Földes László, építész
Vadász Bence DLA, építész

 

Magyar ismeretterjesztés és média

Betlen János, televíziós műsorvezető
Kutatók éjszakája, ismeretterjesztő programsorozat
Vass István Zoltán, sportriporter, újságíró

 

Magyar sport

Dr. Gyarmati Andrea, olimpiai ezüstérmes úszó, orvos, író
Gyulay Zsolt, olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető
Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó

 

Magyar népművészet és közművelődés

Bognár Szilvia, népdalénekes
Kerényi Róbert Szigony, népzenész, népzenegyűjtő, tanár
Salamon Beáta, népzenész, előadóművész, tanár

 

Magyar zeneművészet

Boldoczki Gábor, trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára
Budai Lívia, operaénekes
Rúzsa Magdolna, énekes, dalszerző

 

A 2024. december 6-i gálán, amelyen az előző évek díjazottai lépnek fel, a Prima és Prima Primissima díjak mellett a Prima Primissima Közönségdíjat is átveheti közülük valaki, mégpedig az a jelölt, akire a 2024 novemberében induló közönségszavazás ideje alatt a legtöbb voks érkezik. 

 

Rövid díjtörténet

A díjat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával 2003-ban Demján Sándor alapította, a Prima Primissima Alapítványt 2013-tól az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Dr. Csányi Sándor a kezdetektől a Kuratórium elnöke.

A Prima Primissima díj az elmúlt két évtizedben további díjakkal bővült. 2005-ben adtak át először a területi Prima díjakat, ma már minden vármegyében hárman vehetik át a Vármegyei Prima díjat. Az először 2007-ben átadott Junior Prima díjakat jelenleg öt Társalapító finanszírozza: a Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Zrt. a zeneművészet, a Docler Holding a népművészet és közművelődés, a KAVOSZ Zrt. az ismeretterjesztés és média, az MBH Bank pedig a színház-, film- és táncművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

EZ, ATEMPO.sk / primaprimissima.hu
Fotó: archívum