A Nemzetközi Cigány Dal Napja 2024-ben is – harmadszor is csatlakozik Felvidék

Augusztus 8-án - a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Cigány Dal Napja, mely a sokszínűséget ünnepli cigány és nemcigány művészek részvételével. 2024-ben már hat országban ötven fellépő zenekarral valósul meg az esemény a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében. Felvidékről ismét Párkány csatlakozik a kezdeményezéshez.

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily módon az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigány jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens, több mint harminc országában koncertező, a Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

 

Romengo - Gombaszögi Nyári Tábor

 

2024-ben tíz magyarországi településen, valamint öt külföldi helyszínen várják a közönséget ingyenes koncertekkel. Flamencótól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig megjelenik majd a cigány kultúra életöröme, dinamizmusa és mélysége.

Magyarországon Budapest, Szentendre, Csobánka, Százhalombatta, Hatvan, Ravazd, Veszprém, Balatonboglár, Pécs és Nagyecsed lesznek a helyszínek. Szlovákiában Párkányban, a sétálóutcán lesznek majd koncertek. Valamint Bulgária, Spanyolország, Németország és Románia. is csatlakozik a kezdeményezéshez.

Felvidéken a Romano Drom és a Besh o droM lépnek fel augusztus 8-án, este 19 órától a sétálóutca színpadán.

A további helyszíneken Kalyi Jag és Bocskor Bíborka, a Parno Graszt, a Romengo és Lakatos Mónika, Bódi Guszti, a Kále Lulugyi és a Cimbaliband, Szabó Balázs, a Misztrál, Szalóki Ági és a MazsiMó-GipsyMó, a Boján Krstić Orkestar, a Kristijan Azirovic Orchestra, a Karavan Familia, Balogh Melinda, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Rostás Mónika és a Gipsy Moods is koncertet ad.

RÉSZLETES PROGRAM

 

Cigány Dal Napja

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Igawna, archívum, Csáky Mátyás /ATEMPO.sk

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM