PorondMester: Albert, a bűvölet hercege – Prince Of Magic Dunaszerdahelyen is varázsol (INTERJÚ)

PorondMester: Albert, a bűvölet hercege – Prince Of Magic Dunaszerdahelyen is varázsol (INTERJÚ)

Övé a szünet utáni első szám, a cseh Lánik Cirkusz idei frenetikus műsorában. A budapesti Kocsis Albert a tűznyelő és a tevék előtt varázsol keleti hangulatot a manézsba. Asztalt táncoltat, mint Prince Of Magic, a héten, Dunaszerdahelyen is. Saját lakókocsijában beszélgettünk.

PorondMester: Dunaszerdahelyre érkezik a Lánik Cirkusz! – Nyerj ingyen páros belépőjegyet!

 

Nagy álmod vált valóra ezzel a lakókocsival?

Eldöntöttem, csakis ezt a márkájú és berendezésű kempinget szeretném. Amint megláttam, hogy hirdetik, tudtam, ezt a lehetőséget nem szalaszthatom el. Azt, hogy csak az enyém lehet, abból is láttam, hogy különös jeleket vettem észre azután a lakókocsin. Fantázianeve Joker. A modell száma születési dátumom karaktereiből áll. A rendszám is hasonlít a nevemre…

 

Kocsis Albert

 

Körben fiókok sorakoznak a fejünk felett, négy apró helyiség van egy térben. Praktikus a belső elrendezés.

Ez egy prémium luxus lakókocsi.

Azt szerettem volna, mint nem cirkuszban született ember, hogy megteremtsem az otthoni körülményeimet, és felhőtlenül tudjam élni a hétköznapjaimat.

 

Nem cirkuszba születtél?

Az első generáció vagyok. Sokat töpreng a családom, hogy honnan örökölhettem az előadóművész vénát. Az egész akkor kezdődött, amikor nyolcévesen kaptam egy cirkuszjegyet nagymamámtól karácsonyra, a Fővárosi Nagycirkusz „Az univerzum fényei” című előadására. Fellépett Nagy Molnár Dávid illuzionista is, aki később nagyban motivált a bűvészet elkezdésében. Heteken keresztül csak erről a műsorról tudtam otthon beszélni, annyira megmaradt bennem minden mozzanata.

Emlékszem, mekkora nyomot hagytak bennem a Richter család produkciói is. Most itt, a Lánik Cirkuszban, a dinasztia másik hírességével, Richter Mihállyal léphetek fel egy műsorban. Kiskoromtól példaképként tekintek rá. 

 

Kocsis Albert

 

A Prince Of Magic nem titulus, hanem stílus

Nem ő az egyetlen magyar fellépő feleségével, Alenával, a kutyaszámukkal.

Itt van Picard Lily artista, gyönyörű levegőakrobata és kedves barátom, Alex Varga tempózsonglőr is. Nagyszerű emberek, fantasztikus produkciókkal! Öröm velük tölteni a hétköznapokat. Rengeteg közös élményünk, kalandunk van a mindennapok során. 

PorondMester: Latin szerenád – Alex Varga tempózsonglőr útja Kolozsvárról a Lánik Cirkuszig (INTERJÚ)

 

Ki találta ki a varázsló herceg figuráját?

A Prince Of Magic nevet egy héten belül, ketten is ajánlották. Azt mondták, elegáns vagyok, de visszafogott, az Albert pedig hercegi név. Ez nem egy titulus, hanem egy stílus. Az elegancia jelképe. Ezt igyekszem karizmatikusan előadni.

 

Kocsis Albert

 

A bűvészvilág már tud rólad?

Húsz éves vagyok. Fél éve kezdtem használni ezt a nevet. Ez alatt az idő alatt sok korombeli bűvésszel találkoztam. Tudják, hogy nem nagyképűségből választottam ezt a nevet, hanem, hogy a stílusom a nézőknek is átjöjjön.

 

Mire volt elég az eddigi tizenkét év bűvészkedés?

Kártyatrükkökkel kezdtem. Egy bűvésztől elvárják, hogy mindig legyen nála egy pakli kártya. Később nagyobb trükkök jöttek. Sok bűvész mesterem volt a tizenkét év alatt, akiktől sokféle technikát tanultam. Molnár Gergely, a magyar bűvész szakma elismert szaktekintélye, a világbajnok Hajnóczy Soma mestere is tanítványának fogadott.

Színházi fellépéseket sem utasítok vissza, de érzem, hogy a cirkuszban van az igazi otthonom. Az ad adrenalin érzést, ha a visszajelzés a közönség részéről nem egy irányból, hanem háromszázhatvan fokos körből, a porond széléről érkezik.

 

Lánik Cirkusz

 

Rugalmas tanáraim tudnak a másik életemről

Ha nem a manézsban dolgozol?

Vendégművész vagyok egy budapesti egyetemen, ahol turizmust és vendéglátást tanulok. (nevet) Nem nagyon szoktam bejárni.

Rugalmas tanáraim vannak, akik tudnak a másik életemről, és nagyon elfogadóan megengedik, hogy azokra az órákra menjek be, amikre muszáj, és természetesen a vizsgákra.

E mellett igyekszem az ott tanultakban jeleskedni és a cirkuszi életemet is folyamatosan fejleszteni. Aki az egyetemen lát, el sem tudja képzelni, hogyan festek a manézsban flitteres ruhában csillogva, villogva. A cirkuszban meg nem tudják elképzelni, hogy öltönyben ülök az egyetemen. Ahol egyébként rengeteg gyakorlatunk van. Főzünk, mixerkedünk, nagyon sok interaktív kreatív óránk van. Legutóbb az egyik legnívósabb budapesti étteremtől kaptam ajánlatot, hogy dolgozzak náluk. A cirkusz miatt visszautasítottam.

 

A bűvész hogyan talál ki új trükköket? 

Amikor eszembe jut valami, felírom egy füzetbe, amelyben az új trükkökkel kapcsolatos gondolataimat jegyzetelem. Ha működő trükk jut az eszembe, másnap reggel elkezdem a munkát, nem szeretek tétovázni. Azután rengeteg szakmai emberrel konzultálok, akik fel tudják hívni a figyelmemet a projektek buktatóira. Jelenleg több nagyszabású trükkön is dolgozom, amiket hamarosan a publikum is megismerhet.

 

Kocsis Albert

 

A Lánik Cirkuszban asztalt lebegtetsz.

Füstből lépek elő, mint tűzzel, szikrákkal játszó karakter, arab zenére. Ezáltal teremtem meg azt a hangulatot, hogy az asztal a varázslattól is lebeg.

 

Miképp éled a napjaidat a neves cseh utazó cirkuszban?

Remekül érzem itt magam. Mindenki nagyszerű ember, a vezetőség, az összes artista, a szlovákiai publikum. Ennél jobb szezont el sem tudnék képzelni. Szerencsés vagyok, hogy ez megadatott nekem. Külön ki szeretném emelni cirkuszunk igazgatóját, Lukáš Lánikot, aki baráti közvetlenséggel fogadott cirkuszában.

 

Kocsis Albert

 

Mondják, akinek a cipője talpára tapad a porond forgácsa, örökké a cirkuszban marad.

Számolok ezzel. Úgy érzem, jó helyen vagyok. Mindig is ezt szerettem volna csinálni. Most lett teljes az életem. Amikor kinyitom a szemem, nagyon a bőrömben érzem magam. Van egy kedves bohóc barátom, aki azt tanította egyszer, hogy minden reggel úgy induljon a napom, hogy mosolyogjak, és gondoljak valami pozitív dologra, ami aznap fog történni. Igyekszem a tanácsa szerint élni az életemet. Szeretnék boldogságot sugározni minden hétköznap, nem csak a manézsban. Nem hiába van a kulcstartómon egy Nap szimbólum.

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk