PorondMester: Latin szerenád – Alex Varga tempózsonglőr útja Kolozsvárról a Lánik Cirkuszig (INTERJÚ)

PorondMester: Latin szerenád – Alex Varga tempózsonglőr útja Kolozsvárról a Lánik Cirkuszig (INTERJÚ)

Április végén volt huszonegy éves. Három éve toppant a manézsba buzogányokkal, karikákkal, labdákkal. Azokat hajítja a magasba és kapja el, majd ismét feldobja a levegőbe. Latin tempóra zsonglőrködik. Alex Varga Kolozsvárott született. Most övé az első szám a Lánik Cirkuszban. Lakókocsijánál beszélgettük, egy esti előadás előtt.

 

Egyszer minden artista elindul a cirkusz felé. Téged mikor és hol ért az első pillanat?

Négyéves koromban, otthon, Kolozsváron. A szüleim elvittek mindig, amikor cirkusz érkezett a városba. A legelső cirkusz, ha jól emlékszem, az Utazó Budapest Nagycirkusz volt. Tényleg csak képsorok maradtak meg.

Szüleim elmondása szerint a cirkusz volt az egyetlen családi program, amikor sírás és hisztizés nélkül nyugodt maradtam. Lekötött minden, a bohóc, a zsonglőrök, a fények, a hangulat. Az egész program.

Szeretnél ingyen páros belépőjegyet Komáromba?

 

Három éve egy utazó állatkertben találkoztunk először, Komáromban.

Egy nagyon jó barátomnál, Tommy Faiervergernél, azaz Tomi bohócnál voltam látogatóban. Nyári munka, pihenés, szórakozás volt egyben a ZOO Park, négy itteni városban, Komáromban, Léván, Érsekújvárott és itt, Nyitrán. Akkor kóstoltam bele az utazó világba. Előtte végeztem el az középiskolát Romániában. Az állatkert után, 2022-ben vágtam bele az első cirkuszi szezonomba, mint tempózsonglőr. Vettem egy angol kempinget, ez a lakókocsi neve a cirkusz világában.

OTT JÁRTUNK: Pancsoló elefántok a Vágban Komáromnál (FOTÓK)

 

Alex Varga

 

Összkomfortos ház kerekeken

Melyik cirkuszok manézsában látott eddig a publikum?

Az első szezonban a Massimo Cirkusz műsorában léptem fel, Donnert Antal bácsinál. Romániában turnéztunk. Tavaly Takács Béla igazgató Európa Cirkuszának porondján voltam zsonglőr, szintén Romániában.

Kolozsvárott is felléptünk. A cirkusz felét mindig az ismerősök töltötték meg. Olyankor nagyobb a nyomás, hogy tökéletes legyek. Teljesen más volt otthon szerepelni, mint bárhol másutt.

 

Miért tempózsonglőr lettél?

Olyan zsánert választottam, amit segítség nélkül el tudtam sajátítani. Hobbiból megpróbáltam a három labdát, sikerült, éreztem, hogy jól megy.

Később Tommy Faierverger barátomtól és az évek során megismert cirkuszosoktól, többek között zsonglőröktől kaptam hasznos tanácsokat, a technikát, az előadásmódot, a kosztümöt illetően. Hála nekik, rövid időn belül egyre feljebb jutottam. Négy-öt évig otthon, az udvarban próbáltam, azután Budapesten is gyakorolhattam. Ma már 6 buzogánnyal, 8 labdával és karikával próbálok. A műsorban 5 buzogánnyal, 7 karikával és 5 labdával dolgozom, amelyeket egy kosárba ejtek, ami egy rekvizit, vagyis kellék a derekamra csatolva.

 

Alex Varga

 

Latin zenére?

Latin kosztümben és latinos temperamentummal.

 

Miképp kerültél Hanka Lániková és Lukáš Lánik látóterébe?

Látták a produkciómat, online régóta ismerjük egymást, tudtunk a másik pályájáról. Tavaly ősszel megkérdezték, szabad vagyok-e erre a szezonra. Boldogan mondtam igent.

 

Alex Varga

 

Élet a Lánik Cirkuszban

Hogy értetek szót a Lánik Cirkuszban? Amely az egyik legszebb cseh utazó cirkusz.

Angolul beszélgetünk.

 

Tiéd az első szám.

Hatalmas felelősség van a vállamon. Nagy a feszültség rajtam, ami azután oldódik, amikor a közönség élvezi a produkciót. Ha nem fogják a ritmust a nézők, egy kicsit nehezebb a dolgom, de igyekszem mindent megtenni, hogy megteremtsem a kellő hangulatot.

PorondMester: Érkezik a Lánik Cirkusz! (FOTÓK)

 

Alex Varga

 

Mivel telnek a napjaid a cirkuszban?

Reggel felkelek, reggelizek, azután edzek, gyakorlok, majd sétálok egyet a városban. Jó érzés megtudni egy picit többet a városról, ahol a cirkusz állomásozik. Kezdés előtt másfél órával kezdek készülni. Felveszem a kosztümöt, alapozót teszek az arcomra, belövöm a frizurámat. Az előadás előtt egy órát melegítek a kulisszák mögött. És ez rendszeresen így van. Szabadidőmben próbálok, ez egy zsonglőrnél elengedhetetlen. Ha több napom szabad, meglátogatom a barátaimat, de ők is eljönnek a cirkuszba.

 

Vannak még magyar artisták Lánikéknál?

Richter Alena és Richter Mihály a kiskutyáikkal és Picard Lily artista, levegőakrobata.

 

Hamarosan Komáromba és Dunaszerdahelyre érkezik a Lánik Cirkusz.

Komáromban kedvenc helyem lett a Klapka étterem. Alig várom, hogy megint beüljek. Nagyon megszerettem azt a kisvárost. Köszöntek, akik megismertek a ZOO Parkból, amellyel hat vagy hét hetet, szinte egy egész nyarat ott töltöttünk. Második otthonomnak érzem Komáromot, jó lesz visszatérni a városba.

Dunaszerdahely felfedezése az idén nyáron vár rám.

Szeretnél ingyen páros belépőjegyet Komáromba?

 

Alex Varga

 

Meddig látsz előre?

Nem ábrándozok. Minden úgy lesz, ahogy alakulnia kell. Persze, céljaim vannak. Minél több országot és cirkuszt megismerni. Tervnek ennyi, talán éppen elég.

 

Minden napodat megörökíted az interneten.

Azért, mert később úgyis az emlékeinkből fogunk élni.

Időskoromban jó lesz visszapillantani a fiatal évekre, hogy úgymond nem hiába élt az ember. Voltak álmai, elgondolásai, céljai. Úgy a legszebb, ha vannak az embernek szándékai. Ha érzi, hogy él.

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk