Gyémántsáv Dunaszerdahelyről: „Nagyon sok palóc kisgyereket nevelek Komárom szívében” – Laboda Róbert rendező (INTERJÚ)

Gyémántsáv Dunaszerdahelyről: „Nagyon sok palóc kisgyereket nevelek Komárom szívében” – Laboda Róbert rendező (INTERJÚ)

Két előadást rendezett az idén. Az Életünk napjai című natúr szatírát a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Cooltúrázók Gyermekcsoportjával vitte színre. A Szabadítsátok ki Wi-fi-t című toporgó színházat a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Színt Vivők Színjátszó Csoportja adta elő a 48. Duna Menti Tavasz versenyműsorában. Mindkét előadást csütörtökön tekinthette meg a szakmai zsűri és a közönség. Laboda Róbert pedagógussal, rendezővel, költővel a szünetben beszélgettünk.

Ők a jövő báb- és színjátszói – itt a 2024-es Duna Menti Tavasz végeredménye

Mi vezet újra és újra arra, hogy gyermekekkel dolgozz, hiszen nem csak rendezni kell. Az előbb a Cooltúrázokat kerestük itt, a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, közben azzal érkezett egy színjátszód, hogy elhagyta a táskáját az irataival. Ezt is meg kell oldani.

Bármit is csináltam életemben, mert voltak fellángolásaim, más művészeti ágakkal is foglalkoztam, a gyermekszínjátszás mindig megmaradt. A napokban véletlenül összefutottam Komáromban, a VMK-ban, Sereglei András színész, rendezővel, aki azt mondta, százszor rendezett már felnőtteket, de a gyermekszínjátszást nem engedi el, és mindig lesz csoportja.

Szvorák Zsuzsa oltotta belém annak idején, hogy bármit csinálhatsz majd pedagógusként, de milyen lenne egy iskola színjátszó csoport nélkül.

 

Színt Vivők

 

Szvorák Zsuzsa itt ül a szakmai zsűriben. Az általa rendezett füleki Zsibongó tagjaként itt kezdtél ismerkedni a Duna Menti Tavasz fesztivál ízeivel, színeivel, miliőjével.

Ez egy hatalmas körforgás. Ma még nem beszéltünk Zsuzsával, hiszen ő a zsűri sorában, jómagam a mixpult mögött ültem. Amikor megláttam, hogy belépett a színházterembe, elkapott a keserédes nosztalgia.

Emlékszem, kis negyedikes voltam Füleken, amikor Szvorák Zsuzsa és Kerekes Éva, a Zsibongó vezetői azt mondták, Robikám, legyél te az udvari bolond a Császár új ruhája című előadásban. Onnantól kezdve nem volt megállás.

Dongó és Mohácsit játszottunk, balladákat adtunk elő. A gimnáziumban Apropós lettem, Szvorák Zsuzsa volt az osztályfőnököm. És most itt ül a zsűriben.

 

Milyen útravalót adott annak idején?

Azt, hogy mindig úgy jó, ahogy van. Ez a megnyugvás. Megkérdezheted magadtól szombat délben, amikor már három órája próbálsz a gyerekekkel, hogy mit keresel itt. A válasz az lesz, hogy megnyugvást.

Mert imádod őket beoltani. És lehet, hogy abban a pillanatban ők még nem tudják felfogni, de majd nem bírják elfelejteni sem.

 

Laboda Róbert

 

Az előbb azt mondtad a tévériporternek, hogy sikerült elhazudnod nekik, hogy mi a színjátszás.

Kedvenc szófordulatom ez. Nógrádból származom, tizennégy éve élek Komáromban.

Bevallom, ízig-vérig komáromi is vagyok, de a szívem örökre nógrádi, füleki marad. Sok palóc kisgyereket nevelek Komárom szívében.

Bevallom őszintén, ugyanazokkal a módszerekkel, ahogy azt Zsuzsa néni csinálta velünk annak idején. Semmi sem változott, csak a helyszín.

 

Palóccá lesznek?

Úgy, hogy észre sem veszik. (nevet)

 

Színt Vivők

 

Milyen előadás a Szabadítsátok ki Wi-fi-t?

Meséltem nekik a Szabadítsátok ki Willyt! című filmről, amelyben egy fiú egy vidámparkban barátságot köt egy gyilkos bálnával, így valid maradt a mi címünk.

Ebben az évben nagyon mélyre ástam magam mindkét előadásban. Nem megúszósra akartam venni a figurát, hanem igaziban tolni a valóságot. Mindkét darabot én írtam.

A Szabadítsátok ki Wi-fi-t is kemény társadalomkritika. A színpadon most elképzeljük, milyen az, amikor álhíreket olvasunk és csapdába kerülünk. A darabban elhitetik velünk, hogy két óra múlva leállnak a mobiltelefonok. Ettől nagyobb tragédia nincs. Van minden. A Nemzeti dal átirata, egy forradalom, mozgás. Mindehhez Charles Aznavour sanzonjait választottuk zenének.

 

Mi zajlik költői világodban?

Harc. Készül a negyedik kötetem. Mindenki azt mondta, a negyedik lesz a legnehezebb. Nem hittem el, most már tudom.

Az idei nyarat jelöltem ki ultimátumként. Befejezem, vagy eldobom. És lépek egyet. Ahogy most is mennem kell. Hozzájuk. A Cooltúrázók mindennél jobban várják, hogy kiértékeljük az előadást. És szeretnék nézni, hogyan próbálok a másik csoporttal.

 

Cooltúrázók

 

„Megsokszorozódott benne a szeretet”

A Szabadítsátok ki Wi-fi-t előadása után Szvorák Zsuzsát kérdeztük a művelődési központ előcsarnokában.

 

Mire tanítottad Laboda Róbertet Füleken, a gimnáziumban?

Arra, hogy sokat olvasson, szeresse az embereket. Az osztályban mindenki szerette, és ő is szeretett mindenkit.

Imádták abban az osztályban egymást, és tartják a kapcsolatot. Ez a szeretet úgy megsokszorozódott benne, hogy árasztja magából. Hullámokban jön, ahogy a könny is és az óriási szerelem, amit a művészet és a gyermekszínjátszás iránt érez. Én meg iránta.

 

Honnan jön az erő, amivel ezt át tudja adni a közönségnek?

Hatalmas energiákat mozgat. Testnevelésszakosként gyűjti is magába az erőt.

Elárulom, amolyan piócaként működtünk, én is, ő is, hogy a gyermekekben rejtőző energiát még kiszippantottuk, azután visszaárasztottuk rájuk. Azt látom Robi munkájában, hogy belőlük táplálkozik, majd megsokszorozva visszaadja ezt az energiát.

A közönség pedig gyönyörű összjátékot kap. Mert, ahogy említettem, a szeretet sokszorozódik.

 

Szvorák Zsuzsa

 

Követitek egymás pályáját?

Alig várom, hogy híreket olvassak róla. Édesanyja kolléganőm a gimnáziumban, szinte mindennapos téma, hogy mi újság Robiékkal, miképp haladnak a kertépítéssel, mit rendez éppen. Követem a televíziós műsorait, a köteteit. Büszke vagyok rá.

 

Az nyilatkozta, nagyon sok palóc kisgyereket nevel Komárom szívében.

Nem árt senkinek, ha egy jó kis palóc lélek is van benne! (nevet) Mert a palóc csendes lékek, azt hiszi, a lelkét lehet kifelé hallani.

Javára válik az embernek, ha nem szószátyár, és más módon nyitogatja a lelkét. Laboda Robi, jó palóc módjára nyitogatja ezeknek a gyermekeknek a lelkét.

 

Színt Vivők

 

A május 24-én, pénteken délelőtt véget ért 48. Duna Menti Tavasz gyémántsávos minősítését a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Színt Vivők Színjátszó Csoportja érdemelte ki, a Szabadítsátok ki Wi-fi-t című előadásért. A zsűri különdíjat adományozott Laboda Róbertnek, a Cooltúrázók Gyermekcsoport és a Színt Vivők Színjátszó Csoport rendezőjének a stílusteremtésért. Szívből gratulálunk!

Ők a jövő báb- és színjátszói – itt a 2024-es Duna Menti Tavasz végeredménye

 

Cooltúrázók

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Somogyi Tibor