A felvidéki kezdeményezésre indult összetartozás tánca és Szarka Tamás Kézfogás című dala Kárpátalján

Fontos, hogy ma már nem csupán Trianon tragédiájára emlékezünk, hanem összetartozásunkat is képesek vagyunk megünnepelni - jelentette ki Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára Beregszászon a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola évzáró koncertjén, amelyet a nemzeti összetartozás napjához közeledve tartottak meg.

Kárpátalján az összetartozás napja alkalmából Ungvártól Rahóig tizenegy helyszínen lesz keddig évzáró koncert és ünnepi rendezvénysorozat a tanoda szervezésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A programnyitó rendezvényen a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában Balatoni Katalin gyerekekkel közösen eltáncolta az először 2022-ben felvidéki kezdeményezésre elindult "összetartozás táncát", majd a résztvevők előadták Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző Kézfogás című dalát.

Újra a Kézfogástól lesz hangos a Kárpát-medence – csatlakozz Szarka Tamás felhívásához

Ünnepi köszöntőjében a helyettes államtitkár kifejtette: az 1920-ban átélt nemzeti tragédiából sikerült továbblépni, és ma már nem csupán emlékezünk, hanem "az összetartozásunkat is képesek vagyunk megünnepelni".

"Egész biztos vagyok, hogy a mostani nehéz időkben is találhatunk vigaszt és találhatunk hitet", és végül minden jóra fordul - mondta. Megismételte már többször hangoztatott jelmondatát, miszerint "a félelemnél legyen hangosabb a magyar szó, az ének és a közös élmény".

"A magyar kultúra - legyen az zene, tánc, ének, játék, képzőművészet - az, ami igazán összeköt minket, magyarokat itt a Kárpát-medencében és az egész világon" - jelentette ki.

Orosz Ildikó, a Tulipán tanodát alapító és támogató II. Rákóczi Ferenc főiskola elnöke azt mondta: a gyerekek táncában "benne voltak azok az elemek, amelyek összekötnek minket itt a Kárpát-medencében".

A június 4-én záruló rendezvénysorozat keretein belül a Tulipán tanoda művészeti iskoláinak és Kárpátalja 75 településén működő kihelyezett szakköreinek növendékei - iskolások, valamint nagy és középső csoportos óvodások, összesen több mint 2300-an - táncolják el az összetartozás táncát.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: archívum