Botos Béla brácsaművész koncertje Rimaszombatban - 44. Zenei Tavasz

2024. június 25-én, kedden 19.00 órakor Botos Béla brácsaművész ad koncertet a rimaszombati kultúrház színháztermében, 44. Zenei Tavasz koncertsorozat keretében.

Zongorán Vladyslav Panchenko kíséri. A műsorban Robert Schumann, Johannes Brahms, valamint Adam Hudec kortárs zeneszerző Botos Bélának írt műve is elhangzik.

Belépő 5 euró, tagoknak 3 euró. 

 

A rimaszombati születésű Botos Béla nagy zenei hagyományokkal rendelkező családból származik. Hat évesen kezdett el hegedülni szülővárosában Szabó Éva vezetése alatt a Rimaszombati Művészeti Alapiskolában. Tizennégy évesen váltott brácsára. Első tanítója nagyapja, legidősebb Botos Béla volt, akinek a szeretetteljes irányítása alatt a szlovák és a magyar népzene alapjait is elsajátította. Tanulmányait a besztercebányai Ján Levoslav Bella Konzervatóriumban folytatta MgrArt. Dušan Radič osztályában, majd a Besztercebányai Művészeti Akadémián doc. Zuzana Bouřová ArtD. vezetése alatt.

Besztercebányai évei alatt számos versenyen sikeresen szerepelt és nemzetközi versenyeken is részt vett. Szóló-, kamara- és zenekari játékból mesterkurzusokat látogatott itthon és külföldön is olyan ismert személyiségeknél, mint Jürgen Weber, Juan-Miguel Hernandez, Milan Radič, Lakatos György, Mohácsi Gyula és Veronika Lenártová. Nemzetközi hírnévnek örvendő művészekkel dolgozik együtt, mint Snétberger Ferenc, Denis Kozhukin, Pavel Šporcl, Róby Lakatos, Hosszú Géza-Legocky, Matej Arendárik, Konstantin Ilievsky, a Jánoška és a Manuša együttes.

Jelenleg a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja, keresett brácsás nemcsak a komolyzenében, hanem más zenei műfajokban is, mint a szlovák és a magyar folklór. 

ATEMPO.sk / rimavskasobota.sk