Ma adják át a legrangosabb szlovák filmdíjakat - felvidéki magyar színészeket is jelöltek

Ma este kerülnek átadásra a Nap a hálóban filmes díjak, amit 20.30-tól az RTVS hagyományosan élőben közvetít a Egyes (Jednotka) adóján.

A jelöltjei között ezúttal is találhatunk felvidéki magyar művészeket. Bandor Éva, Kerekes Vica és Mokos Attila színművészek, Boráros Henrich látványtervező esélyes a díjra, valamint a Műanyag égbolt című animációs film is verseng a kategóriájában.

A Szlovák Film- és Televízióakadémia (SFTA) a 2023-as évben is 18 kategóriában osztanak ki díjakt, ahová 34 filmes és televíziós alkotást neveztek. A legjobb játékfilm kategóriában 11 filmből, a legjobb dokumentumfilm kategóriában 13 filmből, a legjobb animációs film kategóriában pedig 6 alkotásból választották ki a jelölteket.

Mokos Attila történelmet írt - Felvidéki magyar színészek hozták el a szlovák filmes díjakat

A mostani versenyben két különböző műfajú alkotás - a Jonáš Karásek által rendezett Invalid című fekete komédia és a Mariana Čengel Solčanská által rendezett Szolgálólány (Slúžka) című történelmi dráma - a legnagyobb vetélytársak, mindkettő 13 jelölést kapott.

 

 

A Nap a hálóban a legjobb animációs film kategóriában versenyez majd a Műanyag égbolt Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros magyar-szlovák koprodukcióban készült alkotása. A legjobb vizuális effektek kategóriájában is kaptak egy jelölést Peter Košťál személyében.

 

 

A tavaly két díjat is elhozó Jászai Mari-díjas Mokos Attila idén a Prikler Mátyás Hatalom című filmjében nyújtott alakításáért lett jelölve a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjra. Bandor Éva Jászai Mari-díjas színésznő szintén ebben a filmben alakított szerepéért a legjobb női mellékszereplő kategóriájában kapott jelölést.

 

 

A füleki Kerekes Vica a Szolgálólány (Slúžka) című alkotásban Líza szerepében látható, amiért szintén jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában.

A jelöltek között ott van a komáromi születésű Boráros Henrich látványtervező is az Úsvit (Hajnal) című film díszlettervezőjeként.

 

 

EZ, ATEMPO.sk