N. Tóth Anikó lett a drámapályázat győztese – mutatjuk a díjazottakat (+FOTÓK)

A Dialóg nonprofit szervezet 2021 tavaszán hirdette meg második drámapályázatát, Dráma 21’ címmel. A pályázatra, melynek beadási határideje 2021 szeptemberében zárult le, szlovákiai magyar szerzők nyomtatásban és interneten még meg nem jelent, színpadon még be ne mutatott műveit várták a szervezők.

2021 szeptemberéig tizennyolc pályamű érkezett a felhívásra. A szakmai zsűri tagjai – Hizsnyan Géza, Lakatos Krisztina, Peter Kováč, Forgács Miklós és Varga Emese – még a 2021-es évben értékelték a pályaműveket, csakhogy a decemberi és januári járványhelyzetből adódó rendeletek nem tették lehetővé a nyilvános eredményhirdetést, így február végén került erre sor.

 

Dráma 21 - eredményhirdetés

 

Az ünnepélyes díjkiosztón, melynek helyszínéül a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadát választották a szervezők,

Hizsnyan Géza, a zsűri elnöke értékelte a pályázatot. Bár két kategóriában hirdették meg a pályázatot a szövegek beérkezését követően a bizottság úgy döntött, összevonja a kategóriákat.

A szakmai zsűri ezen az éven kilenc díjat osztott ki, a díjazott drámaszövegekből részletek hangzottak el, a Komáromi Jókai Színház művészeinek, Szvrcsek Anita, Molnár Xénia, Culka Ottó, Matusek Attila és Balal Barnabás előadásában.

 

Dráma 21 - eredményhirdetés

 

A DRÁMA 21 pályázat díjazottjai

Első helyen végzett A kacagó királykisasszony - az ipolysági N. Tóth Anikó mesejátéka

Megosztott második helyen végeztek:

  • Jedermann tesztel - Játék a gazdag ember meggazdagodásárólGerendás Beáta trash moralitása
  • Istenhegyi történetForgács Péter színpadi játéka
  • Lederer György Sár című verses drámája.

Harmadik helyezést érte el A fríg legény Mészáros László komédiája.

A zsűri négy különdíjat osztott ki:

  • Különdíj a társadalmi problémák friss és szellemes bemutatásáért Jakubecz László részére Vihar előtt  című groteszk játékáért
  • Különdíj a szlovákiai magyar művészsors szuggesztív feldolgozásáért Szászi Zoltán részére Picasso, te piszok  - ide ne ülj le címmel
  • Különdíj a hagyományos mesedramaturgia újragondolásáért Csóka Ferenc Viszlát, gyermek című mesedrámáért
  • Különdíj az ifjúságot foglalkoztató témák újszerű megközelítéséért Jakubecz László részére - Holdfogyatkozás

 

drama21-05
drama21-06
drama21-07
drama21-08
drama21-09

 

Az eredményhirdetés zárásaként, Hizsnyan Géza bejelentette, hogy a Dialóg nonprofit szervezet a jövőben drámapályázatát Soóky László drámapályázat néven hirdeti meg, emléket állítva ezzel a két éve elhunyt drámaírónak, a Dialóg alapító tagjának és a drámapályázat egyik ötletgazdájának, akinek drámai életműve kimagasló a szlovákiai magyar irodalmi életben.

Nagysikerű drámák őrzik Soóky László emlékét

Varga Emese a Dialóg nonprofit szervezet vezetője a bejelentést követően hozzátette, szeretnék, ha nem kéne két évet várni a következő pályázatra, hanem már a 2022-es évben meg tudnák azt hirdetni. Ezúttal külön kategóriát írnának ki a fiatal, pályakezdő szerzők számára, s a díjak mellett mentori segítséget is szeretnének nyújtani a fiatal drámaíróknak.

 

Dráma 21 - eredményhirdetés

 

Az ünnepélyes díjkiosztó zárógesztusaként Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című monodrámát tekinthették meg az érdeklődők Fandl Ferenc előadásában.

A pályázatot a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta, s a Komáromi Jókai Színház, a kassai Thália Színház, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ is koprodukciós partnerként támogatja a Dialóg nonprofit szervezet célkitűzését: a szlovákiai magyar dráma helyzetének, státuszának megerősítését.

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede