OTT JÁRTUNK: Presser és egy tucat kiváló muzsikus Komáromban Budapest előtt

Falusi Mariann, Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője és Novák Péter színész, rendező is felléptek Presser Gábor és zenészbarátai nagykoncertjén Komáromban, az Egressy Béni Városi Művelődési Ház színpadán – teltház előtt. A délutáni nyilvános főpróbán jártunk. Beszámolónk.

A 73 éves Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zenész, énekes, érdemes művész sikere ezúttal is garantált volt. Régi teltházas komáromi koncertjeinek helyszínén lépett fel zenészbarátaival az Authentica műsoriroda szervezésében. Tudják: kultúra, határok nélkül. Domonkos Pál és csapata jó ideje Presserék hazai koncertszervezője is.

Már az érkezéskor Presser-szerzemények szóltak, nagyon-nagyon diszkréten, halkan, fogadva a közönséget. A XII. sorban ülve (belépőjegyemet már januárban bebiztosítva), kissé meglepett, amikor egy házaspár méltatlankodott, hogy ülnek a helyükön a XI. sorban. Már majdnem a nézőtéri felvezetőhöz fordultak, amikor az asszony észrevette, nem az X után, hanem előtte áll a római I-es. Vagyis a jegyük a IX. sorba szólt. Mellettem egy fiatal hölgy egyszerű maszkra cserélte ffp2-es maszkját. Igaz, hogy nem véd annyira, de kellemesebb lesz így. Jegyezte meg.

Az Egressy színpadán sosem volt ennyi hangszer. Rengeteg ütőhangszer, külön dobogók a zenészeknek, hangszerállványok erdeje. Elöl egy kis revüszínpad, a színpad elején deszkákra helyezett hat revülámpa. A színpadi miliő különös világot jelzett előre.

Nem sokkal délután három után kezdődött a koncert, Presser Gábor és zenészbarátai 2020-as Raktárszínház című raktárkoncertjének nyitányával, amely portálunkon is megtekinthető. Az egyes hangszerek hangjait halljuk, mintha egy hatalmas erdőben járnánk, majd a hangfoszlányokból fokozatosan megszületik a zene. Presser köszöntötte a közönséget megemlítve, ez a főpróba, a koncert legeslegelőször látható, hallható így, majd meghívott a világukba, a dalok világába, egyben megköszönve, hogy a zenészeket a nézők beengedik a saját világukba.

 

 

„Azt találtam ki, hogy a következő nagykoncertemen legyen egy (legalább 1) zongora, és legyen még egy pár szép instrument, lehessek én a zongoránál, és néha, (vagy nem néha) jöjjön be egy-két-hár‘-négy-nyolc-tíz muzsikus, talán énekelő hölgyek is?, (de ne legyünk negyvennél többen!),  és csapjunk a húrok közé, vagy oda, amitől megszólal az a hangszer! És ››az lenne jó‹‹ – ha a nézőtéren meg ott ülnének Önök! Akkor azt kérdezték a szakemberek, hogy ennyi embert hangszert és egyebet hogy fogunk utaztatni? Mondtam, kibérelünk egy csuklós buszt. Nem nevetgéltek: - De hát sehol nincs ekkora színpad! - De van, Komáromban az Egressy! Hát így lesz egyetlen koncertünk a Felvidéken, az pedig Komáromban, 2022. március 5-én!“ Írta a koncert meghirdetésekor a az előadóművész. És a terv megvalósult.

Teljesen más hagszerelésben szólaltak meg a Csak dalok, a Kis történetek, az Angyalok és emberek albumok legszebb dalai. Kotta nélkül kezdődött és az Emberetlen dalig tartott a koncert íve, azután jött a Volt egy szép napunk és a legutolsó ráadás a Te majd kézenfogsz.

A zenekar: Csányi István (szaxofon), Födő Sándor (percussion), Gerendás Dániel (dob), Holló Aurél (ütőhangszerek), Kabelács Rita (vokál), Kiss Árpád György (trombita), Kovax, a Torok (billentyűs hangszerek, vokál), Péter Barbara (vokál), Papesch Péter (basszusgitár), Sipeki Zoltán (gitár), Szabó Attila (hegedű), Szabó Tamás (szájharmonika) fantazstikusan muzsikált!

 

Presser Gábor

 

A záró részben, ahogy Presser Gábor fogalmazott, „Mosoly országa, vásári, körfolyosós cirkuszi együttessé“ alakultak, jelmezben, kalapokban, sapkákban és a színpad előterében felállított kicsi revüszínpadon folytatták a műsort. „Aki szeretne, táncra is perdülhet, majd a Novák meg a Mariann megmutatják, hogyan kell“ – jegyezte meg Presser.

És valóban: Novák Péter az egyik dal alatt megtáncoltatta a hamarosan Budapesten önálló konceret adó Falusi Mariannt.

 

 

Ők ketten és a szintén vendégként érkezett Sena Dagadu, az Irie Maffia ghánai származású énekenője is nagyokat énekeltek a főpróbán. Sena Katona Klári Mint a filmeken című dalát adta elő, Falusi Mariann több duettet is énekelt Presser Gáborral. A Nem adom fel is emlékezetes marad. Nová Péter pedig Presser Gábor és Adamis Anna 1975-ben, a felszabadulás harmincadik évfordulójára irt Harmincéves vagyok című musical Hány cédula egy élet? című betétdalával aratott megérdemelt sikert. Természetesen nem maradhattak el a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról slágerei sem. A Ringasd el című dal refrénjét ezúttal is, mint valamennyi Presser-koncertetn a közönség énekelte.

Jóval délután öt óra után hangzottak el a Te majd kézenfogsz című dal utolsó harmóniái. „Milyen jó nekem, hogy vagy nekem“. Énekelték halkan a nézők.

És ezzel indultak hazafelé. A párok kávézót kerestek, mások vacsorázni indultak. A zenészek visszaöltöztek kezdésre. Este hétkor pedig minden kezdődött elölről.

 

Látod, az ott az ernyő alatt, az vagyok én.
Az a végtelen eső esett nyár elején,
És a belépők nem fogytak el, s aki vett jegyet, az se jött el,
De volt, igazán volt egy szép napunk.

És a zongorán csorgott a víz, máig se szól,
És te mezítláb érkeztél meg, ez nem látszik jól.
Csukva hoztad a kék esernyőt, s rajta lógott a körömcipőd,
És volt, igazán volt egy szép napunk.

Ahogy látod, itt elfogy a film, s arról nincs már kép,
Ahogy a meztelen tócsákba lépsz, pedig szép volt, szép. Óó!
Erről mindenki csak úgy mesélt, hogy szörnyű volt.
S nem járt gázsi a koncert után, és a zenekar nem talált rám,
De volt, igazán volt egy szép napunk,
Volt, igazán volt egy szép napunk.

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum, Orosz Örs