EXKLUZÍV: Csillagos egyes – reggeli kávé Bandor Évával (INTERJÚ)

OTT JÁRTUNK: Punk és metál a háború ellen – Ilyen volt a No War Party a RÉV-ben (FOTÓK)

Fenséges illatok, tíz órakor a kávéházban. Azt kérte, kávézzunk. Legutóbb Daniela Kapitáňová írónő társaságában láttam itt, akinek a Könyv a temetőről című regényét hangoskönyvként mondta CD-re, másik hangoskönyvét, A hullaégetőt pedig rendezte. Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművésznő, aki pár napja kapott gránitcsillagot, kávéját ízlelgette.

 

Szereted ezt a kávéházat, a kávéjukat?

Nagyon szeretem a reggeli kávézást, a kávéházak hangulatát.

Komáromban három olyan szuper kávéház van, ahová előszeretettel járok. A Világ Kávéiban, a Bottékában és itt, a Frei Caféban is ízletes kávékkal lehet találkozni. Ezt az ízt, amit most iszom, eddig nem ismertem. Édeskés, savanykás, van benne valami különleges aroma. Nagyon finom.

 

És hozzá tej.

Mindig így iszom. Kávétejszínnel vagy meleg tejjel. Kávé nélkül nem indulhat a napom.

A HELYSZÍNRŐL: Ez már majdnem Los Angeles! – mondta komáromi csillaga leleplezésekor Bandor Éva (+FOTÓK)

 

Bandor Éva

 

A lelkedben még ünnep van, néhány nappal a csillagod leleplezése után?

Olyan mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnék. A fantasztikus napok mellett, érkezett egy tragikus hír is, amit szintén fel kellett dolgozom. Elveszítettük egy volt osztálytársunkat a zselízi gimnáziumból. Hirtelen távozott, minden előjel nélkül. Ilyen az élet.

Mindig állít akadályokat, egyik pillanatban simogat, a másik pillanatban pofoz!

 

Még zúg a taps a Profesorka (Tanárnő) előadásai után Pozsonyban, még bravóznak az Ásó, kapa meg a nagy! című érzékenyjátéknak a RÉV-ben, az Ernelláék Farkaséknál országot jár. Újabb Nap a hálóban-díj, a csillag. Habkönnyűnek tűnik, kemény munka állhat mögötte.

Ezek boldog pillanatok, amelyek mögött sok munka van. A díjakat, amiket eddig kaptam, a húsz éve kapott Jászai Mari-díjat, sőt, előtte a kisvárdai legjobb színészi alakítás díjakat sem adták csak úgy.

Kínlódsz, keresgélsz, rátalálsz valamire, aztán konfliktusok halmazát oldod önmagaddal, a társaiddal, a rendezővel. Olyan ez, mint a jó fűszerezés.

Bandor Éva lett a legjobb női mellékszereplő - átadták a legrangosabb szlovák filmdíjakat

 

Bandor Éva

 

Már nemet is tudsz mondani szerepre?

Igen. Ötven felett, úgy gondolom, már talán meg is engedhetem magamnak. Szeretek kísérletezni. Amióta szabadúszó vagyok, erre van lehetőségem. Ez is még mindig egy tanulási folyamat. Kipróbálhatom magam más csoportokban, más társulatokban. Legutóbb a Vekker Műhellyel és a Gurigongoval, valamint a Trepp társulatával dolgoztam.
  

A gránitcsillagod miatt, gondolom, másképp sétálsz Komáromban, a Megye utcán.

Azon tűnődöm, van-e még egy város, amely ekkora törődéssel lepi meg az alkotókat, akik ezért a városért dolgoznak, és viszik a jó hírét. Szerintem fantasztikus ötlet, hogy kitalálták a Komáromi Hírességek Sétányát.

Nagyon meghatódtam, ahogy kiválasztották a szívemhez legközelebb álló mediterrán olíva zöld színt. Hihetetlen, hogy eszükbe jutottak kedvenc helyeim, Olaszország és Szicília. Külön köszönet a városnak ezért a gesztusért!

 

Bandor Éva

 

Daniela Kapitáňová írónő vendégeként a tengert említetted a világ egyik szépségeként a Szinnyei József Könyvtárban.

Így van. A tenger mindig elkápráztat, megnyugtat, feltölt....

Bandor Éva hét szépsége – Az írónő és a színésznő a könyvtárban (+FOTÓK)

 

Mennyi filmben várhatunk a közeljövőben?

Hamarosan jön ki a mozikba Az Emma és a halálfejes lepke című filmünk, rendezője Iveta Grófová és a főszerepben Borbély Alexandrát láthatja újra a közönség, ezen kívül még négy film van posztprodukcióban amelyek valószínűleg 2025-ben lesznek készek.

 

Bandor Éva

 

Az egyik a Tyapákék lesz, úgy tudom. Nagykürtösre már álmodban is oda találsz.

Tavaly nyártól őszig ott dolgoztam. Borosznokon. A filmet, Rasťo Boroš rendezte, a lengyel Tomek Wierzbicki állt a kamera mögött. Csodálatos forgatás volt, tele élménnyel és meglepetésekkel, fantasztikus stábbal, nyári hőséggel és állatokkal…

 

Amikor birkák rágták a hajad?

Igen, az nagyon vicces volt… Lepukkant helyen játszódik a történet, a rendező úgy képzelte el, hogy Tyapákék udvarában rengeteg állat lesz, tyúkok, nyulak, pulykák, szamarak és birkák. Az egyik jelenetben az általam alakított nő, Kora, teljesen illuminált állapotban fekszik egy összetákolt buszmegállóban.

Egy adott pillanatban azt vettem észre, hogy egy birka rágja a hajamat, sőt a bőrömbe is kapott egy picit. Szóltam az illetékes fiatalembernek, hogy ez így nem lesz jó, és lecserélték a birkát egy „szerényebbre”.

 

Bandor Éva

 

Bevallom, Csáb felé menet, az autóban mesélted ezt a történetet. Ott is előadtátok a City Reboot Polgári Társulás produkciójában Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című darabját, Forgács Péter rendezésében.

Komáromban, az Erzsébet-szigeti kertünkben volt az olvasópróba és az első próbák. Nagyon szeretem Ernella szerepét. Örülök, hogy több éve műsoron van az előadás, jártunk néhány helyen. Május 27-én, hétfőn este 18 órakor Füleken adjuk majd elő.

Az a jó ebben a társulatban, hogy mindent magunk csinálunk. Nincs műszak, nincs öltöztetőnő. Van Schlár Gréti, aki rengeteget segít, sokat hozzátesz a munkához, és szerepel is az előadásban. Csapatszellem van, és összeköti az egészet valami összekovácsoló varázs.

Magunkra ismerhettünk a fal mögött – kiváló színészek jártak Csábon (FOTÓK)

 

Bandor Éva

 

Miért szeretsz függetlenekkel dolgozni?

Mert más! Tele vannak lendülettel, gondolattal, meglepetéssel és akár bizonytalansággal is, de ez szorosan hozzátartozik az alkotói folyamathoz. Ez mindig valami újat, izgalmasat hoz magával, és nekem kell a kihívás.

Örülök, ha gondolnak rám, és, hogy igent tudok mondani. Szabadúszóként be tudom osztani az időmet. Így tudtam egyeztetni a TREPP színházi platform Profesorka (Tanárnő) című darabjának címszerepét, Eleonóra szerepét a Vekker Műhely és a Gurigongo Symposium Ásó, kapa meg a nagy! című produkciójában. Júliusban új filmet fogatok. Főszerep, de többet nem árulhatok el róla. Két éve készülünk erre a filmre, rendezője Hana Hančinová lesz, a producer pedig Ivan Ostrochovský.

NézőTÉR: Az a bizonyos női őserő – Érzékenyjáték egy felvonásban a Vekker Műhelyben (+FOTÓK)

 

Fanni lányotok mit szólt a csillagodhoz?

Nagyon örült neki.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Somogyi Tibor, a szerző és Bandor Éva archívuma