PorondMester: Cirkuszhercegnők – Donnert Kira és Kraj Tiffany, a manézs csillagai (RIPORT)

PorondMester: Egy remek este a Richter Flórián Cirkuszban (RIPORT)

Két csillag ragyog a tradicionális Donnert Cirkusz kupolájában. A ponyvára festett fénylő csillagok között. Két dinasztia ifjú hölgyei egy kockaformájú rekviziten szelik a levegőt. A cirkuszigazgató unokája, Donnert Kira és a világhírű Kraj Henrik artista lánya, Tiffany, aki édesanyjával, Csende Ildikó akrobatával közösen is fellép a műsorban. Meglátogattam őket.

Hétágra sütött a nap azon a szombat késő délutánon. A cirkuszi sátor árnyékában vártam rájuk. Szöszöltek a nyárfák. Fehér pelyhek lebegtek a zöld rét fölött, ahol pónik legeltek a tűző napfényben. Donnert Kira és Kraj Tiffany már az esti előadásra készen érkeztek. Először Tiffanyhoz fordultam.

PorondMester: Cirkuszol a família – A Donnert Cirkusz titkai (+FOTÓK)

 

Cirkuszhercegnők – Donnert Kira és Kraj Tiffany

 

Tavaly a Duna Cirkusz – Vízi Cirkusz műsorában láttam a produkciódat, egy olyan este, amikor valami gond volt a rúddal. Kezdtem beszélgetésünket. „Emlékszem. Sajnos, megszakadt a rúdban a menet, meg kellett szereltetni. Itt jártunk akkor is, Dél-Komáromban. Úgy volt, hogy révkomáromi szerelő veszi kezelésbe, azután egy régi barátunk segített. Addig anyukámmal olyan állapotba hoztuk a rekvizitet, hogy felléphessek” – mosolygott.

Ezzel a rúddal szerepeltél tavaly év végén, Budapesten, a Fővárosi Nagycirkusz Csodaláda című előadásában? Faggattam tovább.

 

Cirkuszhercegnők – Donnert Kira és Kraj Tiffany

 

„Ott legyártottak egy másik rudat, sőt, kettőt is, amit egy emelvényre helyeztek, és a magasba emeltek a nyitányban.

A Fővárosi Operettszínházban is felléptem, azután januárban ott volt még a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál” – sorolta a nyolcadikos alapiskolás artista, hozzátéve, fantasztikus volt a fesztivál miliője, rengeteget tanult a világot járt artistáktól.

„Közreműködtem a Group Tightrope Walkers Antik magasdrót-produkcióban, bronz díjat kaptunk. Sokat próbáltunk. Nehéz trükköket tanítottak, amelyek egyszerűvé tudnak válni, ha az ember nagyon akarja, mert szereti, amit csinál. Anyukám és édesapám is ott voltak a próbákon. Anyukámmal most együtt dolgozunk a Donnert Cirkuszban. Van egy közös korbács számunk, amit nagyon szeretek” – lelkendezett Kraj Tiffany.

 

Cirkuszhercegnők – Donnert Kira és Kraj Tiffany

 

Donnert Kirához fordulva felidéztem azt a tavalyi nyári napot, amikor Esztergomban, egy ottani sportpálya füvén kerestem fel a Donnert Cirkuszt.

Úgy emlékszem, Donnert Katalin, a tavalyi műsor légtornásza, karika számra tanított. Jegyeztem meg. „Valóban karikával kezdtük, azután Hammockra váltottam. A Hammock olyan, mint a hinta, csak egy bizonyos anyagból készül. Öt-hat hónapig gyakoroltam naponta. Az idén álltam először közönség elé a produkcióval” – magyarázta a hetedikes alapiskolás légtornász.

 

Cirkuszhercegnők – Donnert Kira és Kraj Tiffany

 

Nem szédülsz a magasban? Bujkált bennem a kérdés. „Igazából nem erre összpontosítok, hanem, hogy szépen csináljam a trükköket. Már csak a levegőben dolgozom.

Édesapám, Donnert Viktor illuzionista számában az anyukám, Donnert Emese és Tiffany édesanyja lépnek még fel. Én már kimaradtam” – tudatta huncut mosollyal Donnert Kira.  

Lélegzetelállító a közös produkciótok, a második részben látható kunsztok a magasban lengedező kockán. Mondtam még nekik. 

„Nem félünk odafönt Kirával. Úgy állunk hozzá, hogy ez az életünk, és nagyon szeretjük csinálni” – zárta rövidre Kraj Tiffany.

Azután rohantak a kulisszák mögé.

 

Cirkuszhercegnők – Donnert Kira és Kraj Tiffany

 

Nem messze Csende Ildikó álldogált. Mellé léptem. „Ez a negyedik közös szezonunk Tiffanyval, a Horror Cirkusz, a Circus America, illetve a Duna Cirkusz – Vizi Cirkusz után. A korbács-számot egyébként az édesapjával már 2001-ben csináltuk.

Tiffany egészen kicsi korától szerepel. Maximalista. Fáradt lehet, gyötörhetik kamaszgondok, sohasem viszi ezeket a manézsba. Száz százalékon teljesít, amikor porondra lép. Mintha újra és újra betennénk egy cédét, mindig ugyanúgy, akkora lendülettel, annyi energiával. És ez minden artistával így van. Amint szétnyílik a függöny, és megszólal a zene, onnantól kezdve mindannyian csak a manézsnak élünk. Tiffany és Kira már a cirkuszé maradnak” – nyilatkozta Csende Ildikó artista.                

 

Cirkuszhercegnők – Donnert Kira és Kraj Tiffany

 

Azután a lányok ragyogtak megint! Donnert Nikolas parádés zsonglőrmutatványai, idősebb Donnert Viktor szoknyában és keménykalapban táncoló kutyái, izgalmas késdobáló produkciója, Wertheim Béla sok mindent tudó pónilovai, Nikó bohóc tréfái és a fináléban fellépő, illegő, billegő Miki egér mellett. Kiváló az idei műsor is. Ahogy a Donnert Cirkusz plakátja hirdeti: Egy név, egy tradíció. Tündököljenek sokáig a cirkuszhercegnők!

 

cirkuszhercegnok-01
cirkuszhercegnok-02
cirkuszhercegnok-03
cirkuszhercegnok-04
cirkuszhercegnok-05
cirkuszhercegnok-06
cirkuszhercegnok-07
cirkuszhercegnok-08
cirkuszhercegnok-09

 

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk