Augusztusban indul Rost Andrea Operaakadémiája – már lehet jelentkezni

Június 16-ig várják a jelentkezéseket a Rost Andrea Operaakadémiára, amely augusztus 19-én kétnapos zenei próbával kezdődik.

A kurzusra elsősorban egyetemi operatanszakos növendékeket és egyetemi szintű énekdiplomával rendelkező fiatal énekművészeket várnak, de jelentkezhetnek szakmai végzettséggel, operaházi tapasztalattal nem rendelkezők is. A kurzus önköltséges és életkorhoz kötött, nőknél a harmincadik, férfiak esetében harmincötödik életév a határ.

Az egyfordulós meghallgatást június 20-án és 21-én tartják. Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operájának tíz szerepére (Sarastro, Tamino-herceg, Az Éj királynője, Pamina, Első dáma, Második dáma, Harmadik dáma, Papagena, Papageno, Monostatos) két-két énekest választanak ki, így két szereposztásban láthatja majd a közönség Mozart remekművét.

A Operaakadémia programja az Eötvös10-ben augusztus 19-én kétnapos zenei próbával kezdődik, ezt követően a fiatal művészek idén A varázsfuvola című operán dolgozhatnak napi kétszer, háromórás próbák keretében. A műhelymunka végén nyilvános előadásokon mutatják be a félig szcenírozott előadást Rost Andrea rendezésében.

A színpadi próbák és az előadások sminkben és kosztümökben valósulnak meg, az alkotómunkához csatlakoznak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) színpadi kosztümtervező hallgatói.

Az intenzív, kéthetes zenei műhelymunkán túl a pályakezdő operaénekesek komplex szakmai programban részesülnek. A napi órarendbe beépülnek a művészeti pályához kapcsolódó workshopok is. A zenei próbákon korrepetitorok segítik a felkészülését, a helyes kiejtésben nyelvi konzulens lesz az énekesek segítségére.

ATEMPO.sk