Új tehetségek jelentkezését várja a Szakcsi Rádió, a magyar jazz rádiója

A Magyar Jazz Hetének keretében hivatalosan is elindult a közmédia új, online jazz rádiója: a Szakcsi Rádió. A jövő jazz-zenei tehetségeinek felkutatását is missziójának tekintő rádióadó lehetőséget biztosít a műfajban tevékenykedő zenészeknek és előadóknak, hogy szerzeményeik országosan ismertté válhassanak.

A közmédia új online rádióadója a Szakcsi Rádió nevet kapta Szakcsi Lakatos Béla tiszteletére, aki a hazai jazz élet egyik legjelesebb képviselője. Április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon indult el a rádió hivatalos adása, amelyet a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is hallgathatnak, valamint a Szakcsi Rádió Spotify-csatornája is elérhető már, amelyen podcast tartalmak és folyamatosan frissülő zenei lejátszási listák közül lehet válogatni.

A magyarországi jazz-szcéna évtizedek óta pezseg, a műfaj aktív támogatására a Szakcsi Rádió új jazz-tehetségeket keres. Az MTVA új online rádiójának kitűzött célja, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő magyar jazz bemutatása mellett a fiatal tehetségeket is reflektorfénybe helyezze, ennek nyomán indította el felhívását fiatal zenészek számára, akik saját szerzeményeiket küldhetik be és dalaik bekerülhetnek a magyar jazz rádiójának zenei körforgásába.

 

Szakcsi rádió

 

A beküldött zeneszámok a rádió szakmai grémiuma elé kerülnek, akik elbírálják a műveket és a legjobb szerzeményeknek állandó helyet biztosítanak a Szakcsi Rádió lejátszási listájában. A szakmai grémiumának egyik tagja pedig a felvidéki Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, Petőfi Zenei Díjas zeneszerző, zenész. A zeneszámokat bármely online fájlküldő rendszer segítségével, vagy URL-ről letölthető formában várják a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

A csatorna egyedisége, hogy a nap 24 órájában jazz-zenével és tematikus műsorokkal várja a hallgatókat. Az is kuriózum, hogy minden este 8 órától koncertfolyam hallható, a rádió csatornahangja pedig a hazai jazz-zene évtizedek óta meghatározó alkotója, Harcsa Veronika.

ITT HALLGASD

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Csöndör Kinga, Zih Zsolt, Vasvári Tamás