75 éves Roger Taylor, a Queen dobosa

Ma ünnepli 75. születésnapját Roger Taylor a Queen együttes dobosa, zeneszerzője és vokalistája. A zenekar valamennyi lemezén hallható legalább egy dala, melyek többségét ő is énekelte amellett, hogy a felvételeken ritmus- és basszusgitáron is közreműködött. Legismertebb dalai a Radio Ga Ga, A Kind of Magic, I’m in Love with My Car. 2001-ben iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Az angliai Norfolkban látta meg a napvilágot 1949. július 26-án. 8 éves korában kezdett el különböző hangszereken zenélni. Játszott gitáron, énekelt kórusban, majd dobolni kezdett. 1965-ben lett a Johnny Quale and the Reaction tagja, ahol dobolt, majd énekelt is. 

1968-ban találkozott Brian May-vel és Tim Staffellel, és megalapították a Smile együttest, mely szerződést írt alá egy kiadóval és kiadott egy kislemezt is az Egyesült Államokban. 1970-ben a csapat feloszlott Staffel távozásával, és jó barátjuk, Farrokh 'Freddie' Bulsara, aki később Freddie Mercury néven vált ismertté lépett az énekesi posztra. Basszusgitárosként John Deacon csatlakozott a zenészekhez és ezzel alakult meg a legendás Queen.

 

Queen 1975

 

Brian May mellett a Queen "rockere", számos lázadó dalt írt és énekelt, nem mindig a klasszikus rock stílusában. A Bohemian Rhapsody mindkét brit kislemez kiadásának "B" oldala az ő szerzeménye volt: 1975-ben az I’m in Love with My Car, 1991-ben a These Are The Days Of Our Lives.

1970 óta tartó, profi karrierje során számos stílust kipróbált, folyamatosan keresve az új és izgalmas hangzásokat, a rock mellett a new wave, a punk és a funk lehetőségeit is felhasználva. A Queen tagok közül elsőként adott ki szólólemezt (1977). Eddig hat szólóalbuma jelent meg, az utolsó 2021-ben. 1987 és 1991 között a The Cross nevű klubzenekar énekeseként három albumot készített és végigturnézta Európát. Számos rocklemez producere. Házában stúdiót működtet, évente 1-2 fiatal csapat készítheti nála lemezét.

 

 

2005-től a Queen + Paul Rodgers formáció részeként újra koncertezik, és a stúdiófelvételeken is részt vesz.

Utoljára 2021 októberében turnézott szólóban az Egyesült Királyságban.

 

 

Autodidakta módon kialakított rock-dobstílusát a drámai hangsúlyok, a fegyelmezett kíséret és a rövid, de utánozhatatlan variációk alkotják. A '80-as évek elejéig a Queen koncerteken két hatalmas üstdobon szólózott 10 percet – ma már gyakran viccelődik azzal, hogy utálja a hosszú dobszólókat és megérti azokat, akik közben kimennek hot dogért. 

A szeme fényérzékeny, ezért szinte minden fotózáson, koncerten és nyilvános eseményen napszemüveget visel. Ő volt az első brit, aki a királyi család tagjain kívül még életében szerepelt egy angol bélyegen. 1998-ban a házának kertjében állított sátorból közvetített lemezbemutató koncertje bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legnézettebb élő internetes közvetítés. A szóban forgó házának kertjében forgatta a Queen 1977-ben a Spread Your Wings és We Will Rock You című dalaik videóklipjét.

 

 

Autóbolond hírében áll: kedvence a brit autóipar remeke, az Aston Martin. Első Ferrarija a '70-es években kigyulladt egy francia autópályán. A '80-as években a Status Quo tagjaival részegen randalírozott a Monacoi Formula–1 Nagydíjon, ezért kitiltották a városból. Minden koncertje előtt két pohár skót whiskeyt fogyaszt, se többet, se kevesebbet. A dohányzásról a '80-as évek végén leszokott.

Taylor szenvedélyes hajós: korábban Ga Ga nevű hajóján, majd Tigerlily nevű vitorlásán szelte a Földközi-tenger és az óceánok hullámait. Kortárs festményeket gyűjt, kedvencei közé tartozik Joan Miró. Sokat síelt is, 2000-ben pedig kipróbálta az olimpiai bobpályát St. Moritz-ban.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM