Számos koncert vár 2024-ben is a Bánkitó Fesztiválon - teljes a program

Teljessé vált a Bánkitó Fesztivál programja. A társadalmi kérdésekben aktívan szerepet vállaló kisfesztivál idei fókusztémája a tudathasadás, a rendezvény július 10-től 13-ig izgalmas, provokatív és gondolkodásra sarkalló kínálattal készül.

A Bánkitó Fesztivál zenei, színházi, képzőművészeti és gyerekprogramokkal, művészek, civil szervezetek, szakértők, és a fesztiválozók segítségével arra keresi a választ, hogyan érzékeljük a minket körülvevő valóságot.

Idén minden helyszín közelebb kerül a Bánki-tó partjához, így a sétatávok lerövidülnek. Ugyanakkor a fesztivál területe összességében tágasabb lesz: a Táborból a Bánkhofba, a régi vasút területére költözik az Auróra helyszíne, a Keret, az új Zene Háza színpad és a Sátoralja-új-hely kemping és glamping.

 

 

A zenei program öt színpadon zajlik, tóparton és erdőben, déltől az éjszakába nyúlóan a régi nagy kedvencek mellett feltörekvő előadókat is megismerhet a közönség. A 23 óráig működő Tószínpadon július 11-én csütörtökön többek között az Elefánt, az Analog Balaton és Sisi lép fel, pénteken Krúbi és a Duckshell, szombaton a Bëlga és a Carson Coma lesz a fő műsorszám.

A Zene Háza színpadon első fesztiválkoncertjét adja különleges csakNEONkislány felállásban a Csaknekedkislány zenekar, három év után tér vissza Bánkra Deva, fellép Co Lee, nem marad el az "ősbánkos" Platon Karataev, de műsort ad mások mellett Jaber és Tingyela Dóri is. Új területre, a boltívekkel összekötött Átrakodó végébe költözik a klubhangulatot hozó Keret. Az indusztriális betonfalak között nagyobb hangsúlyt kap az elektronikus zene.

 

 

A tóparti Gösser Teraszon délben kezdődő, éjszakába nyúló DJ-szettekkel, itt és az Auróra Vasútállomáson workshopokkal és a Líra irodalmi terasz beszélgetéseivel várják az érdeklődőket, a Makrokozmikus installációnál pihenni, alkotni és társasjátékozni lehet.

"Nonprofit fesztiválként a Bánkitó legfontosabb törekvése egy társadalmi kérdésekre fogékony, kritikus, és megtartó közösség építése. Mindenki a fesztivál közönségére és idei tematikájára szabott programmal készül: lesz közösségi politikai-akciótervezés műhely, teherbringasimogató, programokkal jelentkezik a Pride és a Háttér Társaság, emellett animációsok, mozgófilmesek és képzőművészek is segítenek közösséget formálni a tudathasadás jegyében" - fogalmaznak a szervezők.

A Szájensz Szeánsz idén is aktuális közéleti témákat jár körbe szakértők segítségével kerekasztalok és műhelymunkák keretein belül. Többek között megtudhatjuk, hogyan kezeli az emberi agy a bizonytalanságot, miként dolgoznak a tényfeltáró újságírók, de rendeznek politikai elemzői kerekasztalt, és szó lesz az etikus influenszerség dilemmáiról is.

 

 

Idén a színházi program nagy része a régi vasútállomás épületében, a Peronon kap helyet, számos olyan fiatal csapat közreműködésével, amely mostanában került be a színházi vérkeringésbe.

A Light Art Museum Budapest elhozza Katona Kati Insight című vetítését, különleges utazásra invitálva a látogatót, hogy felfedezze a természet univerzális mintázatait. Az Adaptér programjában a résztvevők a bennük rejlő akaratlan viselkedési mechanizmusokkal ismerkedhetnek egy kérdőívet kitöltve, folyamatos interakcióban az adatvizualizációs művészeti alkotással.

A Techno kurzus keretében filmet nézni és moziról beszélgetni is lehet, a Verzió arra keresi a választ, mi a feladata a filmkészítőnek a posztigazság korában. A Malter Vándor Filmfesztivál az elmúlt időszak legjobb magyar kisfilmes termésével jelentkezik, emellett kísérleti, kortárs animációkkal és az új magyar filmes generáció alkotóival is meg lehet ismerkedni.

Idén a strandon várja a Merkaz gyereksarok a családokat: lesz kézműves foglalkozás, gyerekmedence, mesekoncert, színházi előadás. A gyerekekkel érkezők 50 százalék kedvezménnyel tudnak családi bérletet vásárolni, ami a fesztivál egész területére és a bánki strandra is érvényes.

RÉSZLETES ZENEI PROGRAM

ATEMPO.sk
Fotó: Bánkitó Fesztivál