A felvidéki Lajos András színművész kapta 2024-ben a Déryné-díjat

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés hagyományosan kitüntetéseket, díjakat adott át májusban azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, öregbítve ezzel a város hírnevét és dicsőséget szerezve valamennyi miskolci polgár számára. 

Ezek közé tartozik a Déryné színházi díj is, melyet ebben az évben a felvidéki Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze vehetett át.

 

Lajos András

 

Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház tagja 2020-ban a Feketeszárú cseresznye című előadásban játszott szerepéért, a módos szerb gazda, Veliszavljevics Dusán megformálásáért a miskolci közönségtől megkapta az év színésze elismerést. Ez az előadás 2023-ban a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szemle Plusz versenyprogramjának győztese lett, és a legjobb főszereplőnek járó díjat Lajos András kapta meg. A színész legutóbbi bemutatója Miskolcon egy fergeteges bohózat, a Kölcsönlakás volt, de láthatjuk történelmi témájú drámában, zenés darabokban, televíziós sorozatban és az egyszemélyes mesélőszínházi előadásain is.

A felvidéki Lajos András lett az Évad színésze a Miskolci Nemzeti Színházban

 

Lajos András

 

Lajos András gyermekkorát a felvidéki Dunamocson töltötte. Első színházi élményei a Komáromi Jókai Színházhoz kötődnek. A Selye János Gimnázium végzős tanulója volt, amikor a Gimisz Diákszínpad tagjaként a Kiss Péntek József által rendezett A dzsungel könyve című előadásban Balut, a medvét játszotta. Ezért az alakításáért a Jókai Napokon megkapta a legígéretesebb fiatal színésztehetségnek járó Ferenczy Anna-díjat. Érettségi után a budapesti Új Színház stúdiósa lett, majd 2000-ben megkezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Hegedűs D. Géza és Révész Ágota osztályában. Egyetemi hallgatóként a Pesti Színházban a Varrónők című előadásban debütált. 2004-ben a Vígszínházhoz szerződött, és a kisebb szerepek után D´Artagnant alakíthatta A három testőrben, majd Pán Péter lehetett a mesemusicalben, katona a Körmagyar című Kornis Mihály-bohózatban. Közben vonzó ajánlatot kapott, új utakat kereső, kísérletező Bodó Viktor színész-rendezőtől, így 2010-ben a Szputnyik Hajózási Társaság, Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet–Labor tagja lett.

 

Lajos András

 

„Szputnyikos éveim alatt az is nagyszerű kalandnak tűnt, hogy évente egy-egy próbafolyamatot Grazban élhettem át, mivel a grazi színházzal koprodukcióban minden évben készítettünk egy előadást, amelyet a műsoron tartásáig az ottani színházban játszottunk. Grazi tartózkodásom alatt szakmailag is gyarapodtam és a német nyelvtudásom is sokat fejlődött. (…) Mivel azonban a független társulat anyagi helyzete egyre bizonytalanabbá vált, immár két gyermek megélhetéséért felelős apaként inkább visszamentem a Vígszínházba”– nyilatkozta a színész pályájának erről az időszakáról a Múzsa (muzsa.sk) című lapnak.

Két évad után olyan szerepajánlatokat kapott, hogy úgy érezte tovább kell lépnie, így lett 2015-ben a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja. Az első itteni évadban megkapta a Zorba, a görög című musicalben Nikó, az író szerepét, majd következett egy Caragiale-vígjáték, a Zűrzavaros éjszaka. Emlékezetes alakítása volt a Kivilágos kivirradtig Shöller Karcsija, a Csongor és Tünde Balgája, a világhírű musical, a La Mancha lovagja kedves és megmosolyogtató fegyverhordozója, Sancho Panza. Tehetségének, felkészültségének, énekhangjának, tánctudásának és persze a folyamatos tanulásnak, gyakorlásnak köszönhetően ő lett Mágnás Miska a Szirmai Albert-operettben, majd főszerepet kapott a 2021-ben bemutatott, és azóta is műsoron tartott Producerek című musicalben, és 2022 óta Pilátusként láthatjuk a Jézus Krisztus szupersztár-előadásokon. 

 

Lajos András

 

A színházi munkája mellett több önálló estet, pódiumműsort is készített, és a Felvidékkel sem szakadt meg a kapcsolata. Varga Emese, a komáromi színtársulat dramaturgja hívta fel a figyelmét Soóky László Egy disznótor pontos leírása című monodrámájára, és a közös munka eredményeként megszületett a számtalan fesztiválon, színházi találkozón – és a Miskolci Nemzeti Színházban is – nagy sikerrel játszott előadás. Az idén február végén Budapesten a Bethlen Téri Színház Vendégváró Fesztiválján a felvidéki színházi műhelyek mutatkoztak be, ahol a Dialóg nonprofit szervezet képviseletében Lajos András két Soóky László-darabbal is vendégszerepelt. Az egyik volt a Papa különböző hangszereken hegedül című előadás, a másik pedig pedig A bőgős fia meg az ördögök című felnőtteknek szóló pajzán mese. A következő évadban három új előadásban láthatja Lajos Andrást a miskolci közönség.

Rendhagyó disznótorra került sor Csábon (+FOTÓK)

Díjátadóval és színházzal ünnepelték Csábon a 75 éves Csemadokot (+FOTÓK)

EZ, ATEMPO.sk / minap.hu
Fotó: Miskolci Nemzeti Színház, Zaťko Ervin és Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk