A felvidéki Lajos András lett az Évad színésze a Miskolci Nemzeti Színházban

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház. Az eseményen Béres Attila igazgató összegezte az elmúlt évadot, amely a koronavírus-járvány miatt idejekorán megszakadt. Az ülés díjak átadásával szokott zárulni, ebben a csonka évadban ettől eltekintett a színház.

Viszont az Észak-Magyarországgal közösen létrehozott közönségszavazás eredményeit kihirdették, melynek értelémében:

- az Évad előadása a Feketeszárú cseresznye lett (rendező: Szőcs Artur)
- az Évad színésze pedig Lajos András (akinek emlékezetes alakítását a nyertes darabban is láthatta a közönség)

 

Lajos András

 

Lajos András szülőfaluja a felvidéki Dunamocs. Az érettségi évében a Gimisz Színpad A dzsungel könyve című előadásában Balu alakításáért Ferenczy Anna Díjat kapott.

A komáromi Selye János Gimnázium elvégzése után az Új Színház stúdiójában ismerkedett a színházzal.

2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Hegedűs D. Géza és Révész Ágota osztályában. Negyedévesként az osztállyal Milánóban vendégszerepelt a Zsámbéki Gábor által rendezett Csehov-vizsgával. Egyetemi hallgatóként a Pesti Színházban a Varrónők című előadásban debütált.

 

Lajos András

 

2004-ben a Vígszínházhoz szerződött, 2010-ben a Szputnyik Hajózási Társaság | Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Labor tagja lett. 2013-tól újra a Vígszínház színésze volt 2015-ig, amikor is a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött.

Felvidék- és Magyarország szerte is nagy sikert aratott Soóky László monodrámáival (Egy disznótor pontos leírása, Papa különböző hangszereken hegedül)

Félszáz színházi előadásban és több filmben is láthatta a közönség.

 

Szívből gratulálunk Lajos Andrásnak!

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Hajdufi Péter (borítókép), Vajda János / MTI