Tóth Árpád operájával ünnepel a 10 éves Csíkszerda kórus

Új, külön erre az alkalomra írt a cappella operát mutat be A Hold gyermeke címmel 10. születésnapja alkalmából a Csíkszerda kórus Budapesten.

A Hold gyermeke hangszerkíséret nélkül, a kóruscsalád több mint 300 énekhangján szólal meg április 6. és 14. között összesen nyolc alkalommal a Rhema Konferencia Központban.

Az extravagáns karnagy-zeneszerző, Tóth Árpád, a közösségi éneklés TED-videókból is ismert alakja, a kórus karnagya és a kreatív közösség szellemi vezetője zeneszerzőként jegyzett már oratóriumot, számtalan, a Kórusok Éjszakáján is elénekelt dalt, azonban operaszerzőként most debütál.

Valamennyi művére egyaránt jellemző, hogy könnyen utat találnak a közönség szívéhez.

 

Csíkszerda

 

A Hold gyermeke c. opera egy ősi történet modern formában. Szereplői olyanok, akár a mítoszok és legendák hősei – a nő, a férfi, a gyermek és a hold. A librettó a Csíkszerdához több szállal is kapcsolódó költő és kritikus, Molnár Illés munkája. A történet elemei – a magány, a szerelem, a féltékenység és az örök küzdelem a nálunknál hatalmasabb, kozmikus erőkkel – mindannyiunk számára ismerős érzések és helyzetek.

Az opera éppen olyan, mint amilyen a Csíkszerda kórus is: egyszerre könnyen befogadható, sokszínű, ám kissé mégis titokzatos.

 

Csíkszerda

 

A Csíkszerda Magyarország egyik legkülönlegesebb kóruscsaládja, három nagykórus, három kamarakórus, két gyermekkar és egy zenekar alkotja, nevükhöz kapcsolódik a nyári és a téli kórusok éjszakája is. Repertoárjuk a népdaloktól a barokkon át a kortárs művekig terjed.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Csíkszerda