NézőTÉR: Alaszka, élet, halál – A fiú a Vekker Műhelyben

NézőTÉR: Alaszka, élet, halál – A fiú a Vekker Műhelyben

Kiváltságos helyen, a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán mutatta be a közönség a magáról egyre többet hallató Vekker Műhely A fiú című produkcióját. A társulat ugyanis osztálytermekbe szánja ősztől a Chris McCandless igaz története alapján született, a Kisebbségi Kulturális Alap és a Gurigongo Symposium támogatta ifjúsági előadást. Frenetikus sikert arattak.

Másodszor azért volt kiváltságos élmény A fiú, mert akárcsak a Vekker Műhely legutóbbi, „Ásó kapa meg a nagy!” című egyfelvonásos érzékenyjátéka esetében, most is az élet dolgairól van szó. Nem kell minden idegszálunkkal kapcsolatot keresni a látottak meg a kortárs valóság között.

Egy sorsot láthatunk, páratlan színpadi ötletekkel elmesélve. És kiváltságos nézők lehettünk, hiszen tájainkon ritkán látunk felnőtteknek szóló bábozást.

A bábszínház a produkció egyik fontos eleme. A fiút alakító Kalocsányi Gábor korábban egy magyarországi bábszínház előadása kapcsán találkozott Fodor Orsolya rendezővel, akit ő ajánlott a Vekker Műhely figyelmébe.

 

A fiú - Vekker Műhely

 

A fiú című előadás Chris McCandless alaszkai utazásának egy szakaszát meséli el. Arra már nekünk kell választ adnunk, hogy a kilencvenes évek elején, a remekfejű, főiskolát végzett huszonéves srác miért maradt Alaszkában, és miért választotta a halált a 113. napon. „Igaz ebből bármi is, Krisz?” – teszi fel a kérdést húga a végén.

 

A fiú - Vekker Műhely

 

A szövegkönyvet szerző Gaál Anna író Jon Krakauer oknyomozó újságíró Út a vadomba  – Kaland a messzi északon című kötete nyomán dolgozott. „1990 nyarán Chris McCandless dicsérettel diplomázott az Emory Egyetemen, majd eltűnt szem elől. Bankbetétjét jótékony célra adományozta, nevet változtatott, és legtöbb személyes tárgyát hátrahagyva új életet kezdett. Stoppal bejárta Észak-Amerikát, embert próbáló, kivételes élményeket keresett. Majd kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel fölszerelkezve elindult északra, az alaszkai vadonba, hogy megkíséreljen csak magára támaszkodva élni. Néhány hónap múlva jávorszarvasvadászok bukkantak rá a tetemére. Mi vezérelte ezt a fiút? Romlatlan idealizmus, csillapíthatatlan kalandvágy vagy önpusztító szándék?“ – áll a kötet fülszövegében. Krakauer végig járta a tragikus végkimenetelig vezető utat, így szereztünk tudomást a történetről.

 

A fiú - Vekker Műhely

 

Fodor Orsolya színpadán hárman játszanak. Kalocsányi Gábor – olykor bábuvá változva – a főszereplő. Czuczor Nóra nagy átéléssel hozza a fiúval kapcsolatba kerülő személyeket. Lanstyák Ildikó látható a húg szerepében, akivel Chris, vagy ahogy magát a darabban hívja, Alexander főcsavargó, mindig Jack London A vadon szava című regényét olvassa. 

 

A fiú - Vekker Műhely

 

Radetzky Anna látványtervező és Frank Tamás olyan színházi miliőt teremtenek, amely azonnal beszippantja a nézőt. A vetítés, a fényjáték, a néhány bútor és a rizs, mint szimbólum, eredeti ötletek tárháza lesz csipkefinomsággal mesélt, húsz nap alatt készült előadásukban.

 

A fiú - Vekker Műhely

 

Szeptembertől középiskolákban játssza majd a Vekker Műhely Chris McCandless igaz történetét. Láthatják majd a fiatalok, hogy egy remekfejű, érettségizett, lediplomázott fiú, mégis a szabadságot, egy utazást, a megfoghatatlan Északot választotta. És ez kiváltságos pillanat lehet majd számukra.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Eszter Ateh Csüllög

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM