MOST ÉRKEZETT: Megjelent a DEMOɴ, a SABRE első kislemeze – Új dalokat írnak a metal szablyás vitézei

MOST ÉRKEZETT: Megjelent a DEMOɴ, a SABRE első kislemeze – Új dalokat írnak a metal szablyás vitézei

A tavalyi tavaszi-nyári ››komáromi rock-vándorlás‹‹ – amikor zenészek mentek egyik zenekarból a másikba – győztese, az éppen akkoriban koncertezni kezdett, 2019-ben alakult SABRE metal zenekar lett. Klapka György tábornok városának szablyás vitézei hangosabbak, mint valaha. Szűk másfél év alatt kilenc koncertet adtak, miközben két fesztiválon taroltak angol és magyar nyelvű dalaikkal. Néhány napja pedig megjelent az első kislemezük.

„Öt hét alatt készült el a négy szám” – kezdte Szűcs Tamás, zenekar-alapító, ritmusgitáros. „Külön vettük fel a hangszereket. A gitárokat, a basszusgitárt Kulcsár Nándinál, aki azután keverte a lemezt, és az ő munkája a master is. A dobok a próbateremben lettek felvéve, hiszen csak ott volt akkora hely. Nem tudtunk minden nap együtt dolgozni, főleg a hétvégéket volt lehetőségünk rááldozni a kislemezen való ügyködésre” – avatott be Tomi. 

 

SABRE

 

„Főleg azért is, mert némelyikünknek ez volt a legelső felvétele” – vetette közbe Kollár Ákos alapító tag, zeneszerző, szólógitáros.

„Az ötödik hét közepén kezdtem érezni, hogy kész a lemez. Dobbal, vokállal nem volt még tapasztalatom, eléggé stresszeltem. Az utolsó héten tudtam igazából a vokált is mixelni, és hozzáigazítani minden máshoz. Az első dal, amit megcsináltam, az ››Illatos Dögszag‹‹ volt. Miután ennél kezdtem ráérezni a lényegre, egyszerűbb volt a további három dal felvétele.

Az Uncensøred zenekarral az AWS basszusgitárosánál, Schiszler Sománál folytatott stúdiózások során sikerült sok technikai fogást ellesnem, azután YouTube-videókat néztem át. Ezek és a saját tapasztalataim alapján hoztam össze a keverést.

Minden fázist egyeztettem a srácokkal” – fejtette ki Kulcsár Nándor basszusgitáros.

 

SABRE

 

Két magyar és két angol nyelvű saját szerzemény hallható a DEMOɴ című kislemezen. A zenekar eleinte angol számokban gondolkodott, nem véletlen a két angol dal.

„A ››G. U. N.‹‹ című számot 16 évesen írtam. Arról szól, hogy a drogok, a töménytelen szex és a fegyverek világa széttépi az ember lelkét. A ››Dead Flowers‹‹ horrorisztikus szerelmes dal arról, hogy egy srác beleszeret egy pszichopata lányba, és hiába nem akar a lánynak ártani, meg kell védenie magát. Miután a lány meghal, a srác eljár a sírjához, amelyen még a virágok is halottak. ››Illatos Dögszag‹‹ című dalunkat akkor írtam, amikor összevesztem egy barátommal. A próbatermünkben van egy nem működő lift, amelynek ahányszor megnyomjuk a gombját, visító hangot ad ki. Ezt felvették a srácok, és úgy döntöttünk, hogy ennek a számnak az elejére betesszük. A ››Sötét Utas‹‹ szövege abból jött, amit egy anime (Monster) és egy sorozat kiváltott belőlem. A sötét utas kifejezés szerepel a Dexter sorozatban, amelyben egy sorozatgyilkos a rendőrségnek dolgozik” – mesélte Szűcs Tamás szövegíró, dalszerző.

 

SABRE

 

„Az augusztus 9-ei rócházai 4. Bikers & Komrock motoros fesztiválra próbáltunk, amikor meghallgattuk egyben a kész anyagot Máténál. Jómagam ott hallottam először a felvett dalokat. Rócházán jelentettük be először, hogy megjelent a kislemez” – tájékoztatott Ákos, aki a DEMOɴ borítójának szénrajzát is készítette.

„Az anyag kézzel fogható CD-én még nem jelent meg, egyelőre megelégedtünk azzal, hogy kikerüljön az éterbe, és lefagyjon az összes szerver. Hiszen berobbant a SABRE, és szeretnénk ezzel a négy számmal is egy olyat ütni, amilyet még senki sem hallott!

 

SABRE

 

Jók a visszajelzések, annak ellenére, hogy vadonatúj a YouTube csatornánk, még nincs fix követőtáborunk, és eddig nem szerepeltünk semmilyen zenei platformon” – mondta Naňo Nimród énekes.

Koppány a II. A osztályból – Naňo Nimród imádja a rockot, a metált és kedveli Jókait (INTERJÚ)

„Másnap, miután a DEMOɴ megjelent a legnagyobb streaming szolgáltatók platformjain, magas volt az összes meghallgatás. Remélem, ez a tendencia folytatódik“ – jelezte Asztalos Máté dobos.

 

 

Miközben várják a DEMOɴ fogadtatását, új dalokat írnak a SABRE tagjai. És jókedvűen mesélték eddigi élményeiket. „Legutóbb Diószegen, a Relax Feszten dobott fel valaki a színpadra egy nyitott doboz cigarettát. Ajándéknak tekintem, a tapson felül“ – nevetett Nimród. „Második RÉV-koncertünk előtt, amelyen a CloudBurst és az Afium zenekarokkal léptünk fel, elrepedt a nadrágom. Apám szerint balszerencsét hoz, ha ilyenkor elmegyünk a helyszínről. Végül, persze hazamentem, és átöltöztem“ – sztorizott Tomi. „Én a komáromi Kaktuszban adott motoros klubos koncertünk után jöttem össze a barátnőmmel“ – vallotta be Nándi. „A legutóbbi koncertünkön leült hét-nyolc ember a színpad elé, és ritmusra eveztek. A metál koncerteken a pogó mellett, ez már szokás“ – avatott be Ákos.

„Rócházai koncertünk után odajött egy srác, és elkérte a dobverőimet. Azt mondta, először tavaly hallott bennünket a Soul Hunter Music Clubban, Dunaszerdahelyen, és a szavaiból úgy vettem ki, hogy annyira megtetszett neki a zenénk, hogy eljött a rócházai fesztiválra, sőt, utána Relax Fesztre is“ – mesélte végül Máté.

 

SABRE

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a SABRE archívuma

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM