“Az Éhes Színész valamit mindig kifőz!” - Lucskay Róbert 25 év után újra Kassán játszik

“Az Éhes Színész valamit mindig kifőz!”  - Lucskay Róbert 25 év után újra Kassán játszik

Lucskay Róbert több mint 25 év után visszatér a kassai Thália Színházba, ahol valaha a színészi karrierje elindult. A Nagy-Britanniában élő színművész olyan nagy presztízsű színházakban játszott, mint a Globe Theatre, a Royal Shakespeare Company, a Kneehigh Színház, vagy a Complicite Társulat. Több rangos színészi elismerést kapott, a brit színházi élet számtalan izgalmas alkotójával dolgozott együtt.

A neves angol színpadok után, tehát újra itthon láthatjuk őt az Apa, Anya, Pia című előadásban, melynek egyben társszerzője is Forgács Miklós és Czajlik József mellett.

 

Milyen érzés újra visszatérni Kassára és a Thália Színházba?

Nagyon jó és már nagyon vártam. Most pedig nagy örömmel fogadom azt, hogy itt lehetek. Kassa a szülővárosom. Ilyen egyszerű. Ide haza jövök.

Nekem több hazám is van, nem csak egy, ez az egyik és ez az első. Itt születtem, itt nőttem fel és most ide jöhetek vissza.

 

Az előadást Czajlik József, Forgács Miklós és te magad írtad. Mi inspirálta a témaválasztást?

Az ötlet az tőlem jött. Megláttam otthon a feleségem könyvét, amit olvasott és érdekesnek tűnt, nézzük csak meg! Elkezdtem olvasni, de azt mondta: „Nem-nem, az az én könyvem, te vegyél magadnak újat". Hát akkor rendeltem magamnak is egyet, hogy ne legyen veszekedés, ki hol tart a könyvben. Ez a szóban forgó könyv indította be azt az ötletet, és adta a témáját a darabnak, amit meg szeretnék írni. Elkészültek az első részek, történetek, majd Forgács Miklós dolgozott rajta, annak a szellemében, ahogy az első verzió meg volt írva. Czajlik József pedig újabb ötleteket hozott.

Rengeteget változtattunk rajta, nagyon-nagyon sok agyalásba került míg az 50 oldalról meghúztuk 15-re talán? Vagy 16-ra?

 

Lucskay Róbert

 

Az „Éhes színész" kifejezés felmerül a darabban. Mire utal?

Ezzel kicsit lelőném a poént. De hát igazából miért ne.

Az Éhes Színész, a „The Hungry Actor" az egy kisvállalkozás, amit én kezdtem el. Utcai kajákat főzök és azokat árulom.

Mint egy stand tulajdonképpen, ahol finom ételek készülnek és abban reménykedem, hogy mindenki megveszi és mindenkinek ízleni fog.

 

Az előadásban bábok is szerepelnek. Honnan jött az ötlet? Újdonság számodra bábokkal dolgozni?

Játszottam már olyan darabokban, ahol bábokat is használtuk. A mi előadásunkban is több szereplőt szólaltatunk meg és ezért jött a bábhasználatnak az ötlete. Sok bábművészt, bábkészítő mestert ismerek Angliában, és az egyik ilyen mester készíti a mi bábunkat is. Erről most többet nem árulok el, ez legyen titok.

A bábozásnak van egy egész különleges technikájuk. Én szeretem nézni a bábokat és ugyan úgy szeretem használni is.

 

Lucskay Róbert

 

Miért érdemes megnézni ezt az előadást?

Szerintem azért, mert szórakoztató.

Szórakoztatni akarunk.

És ha mellette még mást is elérünk, akkor az csak egy plusz lehet, ugye? :)

 

Az előadás bemutatója március 24-én kerül sor, de nyilvános főpróbát is tartanak egy nappal előtte. Március végéig kilenc alkalommal láthatja a közönség a „one man show”-t.

 

ELŐADÁSOK

Március 23. - Apa, Anya, Pia – új előadás a kassai Thália Színházban - Nyilvános főpróba

Március 24. - Apa, Anya, Pia – premier a kassai Thália Színházban

Március 25. - Apa, Anya, Pia – új előadás a kassai Thália Színházban

Március 27. - Apa, Anya, Pia – új előadás Lucskay Róberttel a kassai Thália Színházban

Március 29. - Apa, Anya, Pia – dupla előadás Lucskay Róberttel a kassai Thália Színházban

Március 30. - Apa, Anya, Pia – előadás Lucskay Róberttel a kassai Thália Színházban

 

A darabról

A többműfajú, felvillanyozó erejű színpadi játék a szenvedélybetegségről szól egy gyerek szemszögéből. A szerzői előadás a felnőtté válást mutatja be az egyik szülő szenvedélybetegségének árnyékában. A családtörténetek bármikor vérbő stand-up comedy-be és a nézők és az előadó közötti szórakoztató párbeszédekbe váltanak át. A közönséget ráadásul az agy titokzatos rejtelmeibe is bevezeti a nyughatatlan, sziporkázó, szellemes, de önmagával és helyzetével egyre kérlelhetetlenebbül szembesülő Éhes Színész.

Az előadás egy olyan témát tár föl és vizsgál, amely rendkívül elterjedt jelenség, nagyon sok ember tapasztalja meg a saját bőrén, mégis sokan tabuként kezelik. Az alkotók arra szeretnék ösztökélni a nézőt, hogy ha talál hasonlóságot a színpadi karakterek és saját maga, vagy egy általa ismert személy között, akkor ne ijedjen meg, ne dugja homokba a fejét. Az előadás szenvedélyesen akar szórakoztatni és ismeretet terjeszteni.

“Az Éhes Színész valamit mindig kifőz!” – ezt sose felejtse el a nagyérdemű!

 

Lucskay Róbert

 

EZ, ATEMPO.sk / Thalia Színház
Fotó: Németi Róbert