60 éves Sandra Bullock színésznő

Ma ünnepli 60. születésnapját Sandra Bullock Oscar- és Golden Globe-díjas német származású amerikai színésznő, forgatókönyvíró, filmproducer.

Virginiában látta meg a napvilágot 1964. július 26-án. Édesanyja, Helga Meyer operaénekesnő révén német származású. Édesapja, John Bullock alabamai, német származású énektanár. Fiatalkorában 12 évet töltött Németországban (Bajorországban) és Európa más országaiban. Folyékonyan beszél németül, német állampolgársága is van.

 

 

Már nyolcéves korában fellépett Nürnbergben, Bécsben és Salzburgban. Az USA-ba való visszatérte után az észak-karolinai Greenville-ben színészetet tanult. A filmvásznon 1987-ben debütált egy kisebb szereppel a Hangmen című thrillerben. Miután az egyik vizsgaelőadáson Csehov Három nővérében sikert aratott, 1990-ben a A dolgozó lány című tévésorozatban, majd 1991-ben a Szerelmi bájitalban kapott főszerepet. Az Amit szerelemnek hívnak című filmben nemcsak szerepelt, hanem ő írta a Heaven Knocking on My Door című betétdalt is. 

Az igazi áttörést 1994-ben a Féktelenül című filmje jelentette. Annie-nak, a hétköznapi lánynak a megformálása felkeltette Jon Turteltaub rendező figyelmét, aki pont ilyen karaktert keresett az Aludj csak, én álmodom című filmjéhez.

 

 

1996-ban a legjobban fizetett színésznők közé emelkedett, amikor hatmillió dollárt kapott a Ha ölni kell című filmben nyújtott alakításáért. 1998-ban rendezett egy félórás kisfilmet, a Making Sandwichest, amelynek nemcsak a rendezője, de forgatókönyvírója és főszereplője is volt.

A Mint a hurrikánban Ben Affleck volt a partnere, a Zsaru pánikban című fekete komédiában pedig Liam Neesonnal szerepelt. A Beépített szépség című filmben egy okos és ügyes Szövetségi Nyomozóiroda-ügynököt játszik, aki – a film elején – a legkevésbé sem alkalmas egy szépségversenyen való megmérettetésre.

„Szeretem a humort. Mindig hanyatt dobom magam tőle. Olyan dolog, amiből sohasem elég. Ha jól adják elő, nagyszerű. De ha rosszul, akkor borzalmas tud lenni.”

A szív bajnokai (2009) című életrajzi filmjével, Leigh Anne Tuohy üzletasszony megformálásért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart és hasonló kategóriában a Golden Globe-díjat is. 2010-ben elsőként az Oscar-díjak történetében ugyanazon évben elnyerte az Oscar-díjat és az Arany Málna díjat is. A 2013-as Gravitáció című sci-fi thrillerrel ismét jelölték a két díjra.

 

 

Olyan filmekben láthattuk még, mint A pusztító (1993), a Két hét múlva örökké (2002), a Nász-ajánlat (2009), a Női szervek (2013), az Ocean’s 8 – Az évszázad átverése (2018), az Az elveszett város (2022) című vígjátékok. Komolyabb hangvételű szerepei voltak az Ütközések (2004), a Megérzés (2007) és a Madarak a dobozban (2018) című filmekben.

Magyar hangja Für Anikó.

Egyik neki tulajdonított mondat szerint: „Akkor jöttem rá, hogy híres vagyok, amikor a fejem felett megjelent egy fényképezőgép, pedig épp pisiltem.”

 

 

Gyermeke nem született, de két örökbefogadott gyermeket nevel. Párjai között volt Matthew McConaughey, Ryan Gosling, Tate Donovan színészek, Bob Schneider, Guy Forsythe zenészek is.

Roni, ATEMPO.sk

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM