30 éves Fekete Tamás felvidéki zongoraművész

Fekete Tamás zongoraművész Érsekújvárott született 1993. augusztus 6-án. Zenei tanulmányait az Érsekújvári Állami Zeneiskolában kezdte meg, ahol Bukai Beáta tanárnőnél abszolvált.

„A családunkban mindig virágzott a művészet. Az egyik nagyapám, aki kántor volt Garampáldon, magától tanult meg orgonán játszani. Édesapám hegedült, érsekújvári nagyapám festett, tele van a festményeivel a házunk. A zongorát elém rakták a szüleim. A zeneiskola első öt évében nyomkodtam a billentyűket, utánoztam a medve hangját az oktávokkal. Később gitárt fogtam a kezembe, megalapítottam a Zavaró Tényezők nevű alternatív rockbandát, amely két évet élt. Tizenkettő, tizenhárom évesek voltunk a zenekar tagjai, egy pincében próbáltunk. Maga a zene érdekelt” – mondta portálunknak adott interjújában Tamás.

2009-ben megkezdte tanulmányait a Pozsonyi Állami Konzervatóriumban, ahol Mgr. art. Katarína Dibáková tanárnőnél szerzett diplomát 2014-ben.

„Ott már gyakorolni kellett, amit nem nagyon szerettem. Nem voltam fegyelmezett diák. 2009 januárjában, az első vizsgám napjának reggelén lázas lettem, valahogyan mégis elmentem az iskolába. Hárman voltunk az osztályból, akik az első vizsgán azonnal egyest kaptunk. Katarína Dibáková tanárnőm meg is jegyezte, hogy ez nagyon különös”.

 

Fekete Tamás

 

Azután csak klasszikus zenét hallgatott még a mobiltelefonján is, sőt elkezdte olvasni a zeneszerzők életrajzát, kottákat gyűjtött, művészeti stílusokat tanulmányozott, a zongoráról, mint hangszerről igyekezett egyre többet megtudni.

2015-ben tizenkilenc évesen felvételt nyert a Pozsonyi Zeneakadémia zongora előadóművész szakára Prof. Ida Černecká osztályába.

„Az első zongoraversenyemen nagyon hamar kiestem. Akkor határoztam el, hogy a technikai képességeimet is fejlesztenem kell. Még komolyabban belevetettem magam a gyakorlásba. 2017-ben nyitottam a versenyek felé.”

2018-ban, Budapesten, a Virtuózok döntőjébe jutott. A televíziós megjelenés sok felkérést és koncertet hozott neki Magyarországon és itthon. Ekkor lett országosan is ismert.

 

 

Számos rangos versenyen és mesterkurzuson vett részt, 2018-ban megnyerte a Szlovák Filharmónia által kihirdetett szólókoncert-válogatót Prokofiev 1. zongoraversenyével; a hangversenyre 2019 márciusában kerül sor Pozsonyi Vigadóban. 2019 nyarán harmadik helyezést ért el az Olaszországban megrendezett nemzetközi Tadini-versenyen. Majd a Leoš Janáček nemzetközi zongoraverseny elődöntőjéig jutott Brünnben.

„Belül minden zenésznek be kellene látnia, hogy nem jó versenyezni a művészetben. Bartók Béla is azt mondta, hogy a versenyek lovaknak valók, nem zongoristáknak. Persze, a mai világban meg kell mutatkozniuk a komolyzene művelőinek is. A versenyre készülésben egyedül a megmérettetés előtti drukk a jó. És sosem tudni, ki szólít meg egy versenyen újabb fellépési lehetőséget kínálva, tovább gördítve a karriert” – vallja Tamás.

 

Fekete Tamás

 

2023. januárjában megjelent első cédéje, amelyen Szergej Rachmaninov és Liszt Ferenc műveit zongorázza.

„Ez a lemez a repertoárom kis szelete, ahol igazán jól érzem magam. Minden zongorista olyan műveket szeret zongorázni, amelyeknek át tudja adni a tartalmát. Rachmaninov zenéje mindig extázisba hoz, belőle írom most a főiskolán a doktori disszertációmat. A cédén a második zongora szonátáját adom elő, amit Szlovákiában eddig még nem játszott fel zongoraművész. Liszttől a Villa D’Este szökőkútjai és a Dante szonáta kerültek a cédére, amelyet tavaly nyáron vettünk fel.”

 

 

A klasszikus zene mellett számos jazz formáció tagja is, akikkel szintén gyakran színpadra áll, legutóbb a Komáromi Jazzpikniken.

Isten éltesse sokáig!

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Lea Lovišková