HANGOS HELYEK: Alcoholica, darts és Tattoo a füleki Pumukliban (RIPORT)

Itt a nyár, és elhatároztuk, hogy bemutatjuk a Felvidék kisebb-nagyobb zenés helyeit. Első utunk Fülekre, a Daxner utca 12. szám alá vezetett. A környéken ismerősen csengő Pumukli vendéglőbe, amely a tulaj kedvenc rajzfilmhőséről kapta nevét, és ahol mostanában ismét szól a rock, repülnek a darts nyilak sőt, még táncversenyt is rendeztek.

 

Pumukli - Fülek

 

Az árnyékba húzódtunk a fáradt délutánban is tűző nap elől. Jobbra a bejárat az utca felől, előttünk a nyitott vendéglő, fellátni a pultig. Jobbra udvar, fapadokkal. Készül a szabadtéri színpad. 1997. március 8-án, nőnapra nyitottak.

„Nem messze állt dédnagyapám nagy Fulkasz kocsmája” – mutatott az utca felé Fukasz Igor tulajdonos. „A háború után elvették, belebetegedett, belehalt. Az épület most is áll a buszmegálló mellett. Az emeleten varrógépek zümmögnek. Bezzeg, régen! Étterem, tekepálya volt benne, megszállhatott ott a vendég” – emlékezett.

 

Pumukli - Fülek

 

Zenekart szereztek egy dobosnak

Eleinte a Pumukliban is főztek, később látták, nem megy az étterem, abba is hagyták a főzést. A szemközt lévő lakótelep népét délutánonként vonzotta a hely. „A covid után mégis újra be kellett csalogatni az embereket.

És ismét jött a zene! Mag Róbert barátommal visszagondoltunk a régi itteni zenés estékre, és tavaly novemberben megint belevágtunk” – mesélte a történteket.

 

Pumukli - Fülek

 

Mag Róberttel 16 éves koruk óra cimborák. „Annak idején ketten vittük a Pentaton ügynökséget. Két évig működtünk. Színházakat, zenekarokat vittünk mindenfelé a magyarlakta vidéken. Szervező voltam, szervező maradtam, annak idején az Ifi magazinba írtam cikkeket. A kapcsolatok pedig máig megmaradtak. Nem volt gond ismét elindítani a zenei életet a Pumukliban. Öt hónapja bejött ide egy magyarországi srác, és szólt, hogy zenekart keres. Azt sem tudtam, hogy dobos, de feltettem a netre a hirdetést, és még aznap lett együttese, a salgótarjáni Balck Heart zenekar, amely azután nálunk tartotta legelső koncertjét. Hívom majd még őket.

 

Pumukli - Fülek

 

A Blues Companyt is két nap alatt szerveztem le. Híres zenekar. Minden motoros találkozón ott vannak Magyarországon és Szlovákiában. Nagy örömünkre, már bennünket keresnek zenekarok. A koncertek, események időpontját az ATEMPO.sk eseménynaptára mellett, facebook és TikTok oldalainkon is megtalálják” – sorolta Robi.

„Hála az égnek, egyre jobban haladunk előre, nagy az érdeklődés a koncertek iránt” – mutatott a vendéglő bejárata mellé, a falon sorakozó plakátokra Igor. Majd elárulta, minden akcióra főz gulyást, ami az italfogyasztás mellé ingyen jár.

 

Pumukli - Fülek

 

Darts csapatot alapítanának

„Régi elképzelésem volt, hogy csinálunk itt, hátul egy színpadot” – mutatta Igor. „Most sikerült rá pénzt szerezni. A barátok segítenek, villanyt szerelnek, kőműves munkákat végeznek” – tette hozzá. „Július 20-án, szombaton gulyásfőző verseny indul 15 órai kezdettel, amelyre 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk a vendéglőben. Július 27-én, szombaton pedig a Blues Company ad majd itt szabadtéri koncertet” – informált Robi.

A fülekiek nyilaitól sem menekül a Pumukli. Odabent három profi darts tábla előtt álltunk meg. „Ez is egy kocsmai sport. Az emberek szórakozni is szeretnének. Ebben a darts teremben szeretnénk egy füleki darts klubot alapítani, és az itteniek versenyekre járhatnának majd az országba” – jelezte Igor.

 

Pumukli - Fülek

 

„Táncverseny is volt a Pumukliban. Jómagam találtam ki. Fél évig szerveztem. Rengeteg fiatal jelentkezett. Tíz éves volt a legfiatalabb induló. Teltház volt!

Az idén a kultúrházból ide hozzuk a Tetováltak Találkozóját. Most rendezzük harmadszor, augusztus 17-én. Öt tetováló művész tetovál majd bent, közben lesz Tattoo szépségverseny, Mutasd a tetoválásod! verseny és az idei újdonság, a motorszépségverseny. Este 20 órai kezdettel pedig koncertet ad majd a budapesti Alcoholica Metallica Tribute zenekar – nézett Mag Róbert a jövőbe.

 

Pumukli - Fülek

 

És hogy mit szólna Fukasz dédnagyapa odafentről, hogy ennyi minden van a Pumukli vendéglőben?

„Szerintem drukkol. Látja, hogy azt, amit valamikor megvalósított, tovább viszi az ükunoka. Én vagyok az utolsó Fukasz” – mondta búcsúzóul a Pumukli vendéglő előtt, a füleki Daxner utcában Fukasz Igor.

 

Pumukli - Fülek

 

Pumukli - Fülek

 

Kép és szöveg: Bárány János, ATEMPO.sk

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM