Álmodj királylány - 70 éves Homonyik Sándor

Ma ünnepli 70. születésnapját Homonyik Sándor EMeRTon-díjas énekes, gitáros, akinek a legismertebb dala az Álmodj királylány.

Nagyecseden látta meg a napvilágot 1953. december 30-án. A beat-generáció fiatalabb nemzedékéből való. Zenei általános iskolába járt, ahol hegedülni tanult. 12-13 éves lehetett, amikor a rádióban meghallott a Beatles együttestől egy dalt. John Lennon énekelte a Rock and roll music című számot, majd később egy másikat, a Long Tall Sallyt, amit Paul McCartney énekelt.

Teljesen elvarázsolta, és attól kezdve már nem is érdekelte más, csak az a zene, amit elektromos hangszereken játszottak, és amely olyan nagy hatással volt az emberekre.

 

 

Később a gimnáziumban a jó tanulók közé tartozott, de a zenén kívül igazából csak az irodalom és az idegen nyelvek érdekelték. Hasonszőrű srácokkal csinált egy zenekart, és a hétvégi iskolai bulikon ők játszottak. Érettségi után nem sokkal bevonult katonának.

A katonaság után igazi változást az hozott az életébe, amikor meghívták a debreceni Golf együttesbe. A Magyar Televízió Pulzus címmel tehetségkutató versenyt rendezett, amelyen előkelő helyezést ért el a zenekarral. A Pulzus-gálát Budapesten a Városligetben, egy cirkuszi sátorban rendezték meg 1981-ben. Ezt a sátrat nézte meg a Generál két szerzője, Miklós Tibor és Várkonyi Mátyás, akik meghívták a csapatot az azon a nyáron bemutatandó zenés darabjukba, a Sztárcsinálók című rockoperába. A zenekar feloszlott, de a Rock Színház tagja maradt hét évig. 1985–86-ban az East együttes énekese volt, és ott énekelte fel az 1986 című lemezt.

 

 

1987-ben egy gitárvásárlás kapcsán találkozott Menyhárt Jánossal, aki a V’Moto-Rock együttes gitárosa volt. Hamarosan megszületett az Álmodj királylány című dal, Menyhárt János zenéjével és Miklós Tibor dalszövegével. Homonyik Sándor Vikidál Gyulával együtt dolgozott egy zenés darabban, aki megkérdezte tőle, hogy énekelne-e vele duettet. A kettősből nagylemez, abból pedig az 1989-es év legnagyobb lemezsikere lett. Így jött létre a Menyhárt–Homonyik–Vikidál formáció. Miklós Tibor remek szövegeket írt Menyhárt zenéihez (Ébredj nemzetem, Szeretet és gyűlölet, Nyissatok ajtót!, Isten, hogyha létezel, Otthon várnak rád). Az Álmodj királylányt az év dalának, Homonyik Sándort pedig az év férfi énekesének választották. A dalt Molnár Csilla a tragikus sorsú magyar szépségkirálynő emlékére szerezte. Menyhárttal és Vikidállal még két albumot készítettek közösen, az utolsót 1995-ben.

Közben szólólemezei is sikeresnek bizonyultak, és olyan slágerek születtek, mint a Légy hű örökre, Mosolyod börtönében, Kóborló szív, Sose búcsúzz el, vagy a Sírj, amelyekre Miklós Tibor mellett Demjén Ferenc is írt pár dalszöveget. Eddigi utolsó albuma 2001-ben jelent meg Árnyak közt a fény címmel. Szeretnék még egy lemezt, amolyan „Epilógust” készíteni a jövőben.

Homonyik Sándor több mint húsz éve Nógrád megyében él.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia