NézőTÉR: Örömfoci a színpadon három zseniális színésszel

NézőTÉR: Örömfoci a színpadon három zseniális színésszel

I Will Survive! Harsogja Gloria Gaynor az előadás végén, és ők, hárman, akik az előző száz percben acsarkodtak, szépelegtek, meditáltak, rettegtek, és majdnem megölték egymást egy nő miatt, boldog futballozásba kezdenek, amíg a labda le nem gurul a színpadról. 

Túl fogom élni! Üzenik az énekesnővel Szappan és Művész partjelzők és Szomorúszájú, a bíró. Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című tragikomédiáját Hargitai Iván rendezte a The Art Kulturális Ügynökségben. Öröm nézni a Kultminor Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával létrejött előadást!

Szomorúan indul az a novemberi vasárnap. Odakint esik. Esernyővel vagy éppen a fejükön egy műanyag táskával érkeznek az öltözőbe a partjelzők, azonnal elfoglalják a fűtőtesteket. Szappan jön először, a lecsúszott, egykor stadionnyi szurkolóról és focista karrierről álmodozó hajdani focibíró. Majd beesik Művész is, az alkoholista partjelző, aki számára csak elveszített szerelme Mariann létezik. Mindkettőjük sorsát Szomorúszájú, a bíró intézte el: Szappantól a karriert, Művésztől a nőt vette el. Biztosan nem őket választanám a helyében partjelzőnek azon a meccsen, amelynek tétje, hogy FIFA-játékvezető lehessen. Szomorúszájúnak azonban nincs más választása.

 

Sóska, sültkrumpli - The Art

 

Hargitai Iván, a The Art eddigi színházi sikereinek (Komámasszony, hol a stukker?, Művészet) is a kovácsa volt, mozgalmas előadást rendezett az eléggé szövegközpontú, 2000-ben megjelent Sóska, sültkrumpliból. Színpadán minden mondatnak és mozdulatnak jelentősége van. Izgalmas a játék, tele poénokkal. Egészen groteszkre rajzolta a három figurát, hogy a végén annál erőteljesebben mutathassa meg emberi arcukat.

Nem először dolgozott a három zseniális színésszel a nagyszerű rendező, akinek asszisztense ezúttal is a remek Schlár Gréta volt.

Melecsky Kristóf brillírozik Szappan szerepében. Kiválóan építi fel és hajtja végre bosszúját a bíró ellen. A színművész minden mozdulatával éli a szerepet. Emlékezetes, ahogy felöltözteti a másnapos Művészt. Nevetünk, amikor a zuhanyozó ajtajának beszél. Fantasztikus a monológja, amelyben focista álmába avat bennünket. Ahogy a színész elsuttogja a gól szót a monológja végén, egyből megértjük tettének indítékát.

A másik partjelzőt, az alkoholista Művészt frenetikusan adja Béhr László István. Ahogy mondja is: „egy levél vagyok, ami visszatér a fára”. Csak bámulunk, mennyire az elhagyott, bánatában vedelő és verselő szerelmes szerepében képes maradni mindvégig a fiatal színész, sorozatszínész!

Tóth Károly Szomorúszájúja színpadainkon ritkán látható színészi bravúr. Dőlünk a nevetéstől, ahogy a mérkőzésre készülődik. Hát még azon, amint nagy terve a szemünk láttára megy tönkre. Végül mégis ő mutatja a legemberibb oldalát.

 

Sóska, sültkrumpli - The Art

 

A játékvezetői öltözőben persze van kenőcsszag, kontaktlencse a szúrósabb tekintethez. Piros lap. Sárga lap. Sóska is van, sültkrumplival és főleg, csülökkel, de csak annak, aki megérdemli.

A legvégén pedig kitörő örömmel fociznak. Mindhárom szereplő tud és szeret futballozni. Pálya volt hozzá a próbáknak ismét helyet adó komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola udvarán, ahol TikTok-előzetest is forgattak a kiváló előadáshoz. Túl fogom élni! Énekli Gloria Gaynor. Ez a Tóth Tibor producer vezette The Art Kulturális Ügynökségre is igaz lehet: független műhelyként meg kell dolgozni a nézőkért. Ilyen előadással, mint az április 12-én, pénteken bemutatott, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadán kétszer is eljátszott, Sóska, sültkrumpli, sikerülni fog!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Fóti Dávid