Így kapta nevét a Bikini együttes

Bár sokan úgy hiszik, hogy a női fürdőruhára utal az eMeRTon-díjas zenekar neve, a Bikini elnevezés ötletét egészen más apropó adta. Ennek történtét mesélte el Németh Alajos Lojzi a Hogy volt?! – Nyári emlékek című műsorban, amelyben a magyar könnyűzene meghatározó alakjai idézik fel a nyárhoz kapcsolódó emlékezetes kalandjaikat.

A Bikini alapítója, Németh Alajos Lojzi nagycsaládban nőtt fel. Szüleivel és két testvérével a vakációkat jellemzően a börzsönyi nyaralójukban töltötték – emlékezett vissza a Máté Péter-díjas zenész, A Dal 2024 zsűritagja. Mint mondta, az egyik kedvenc időtöltésük bátyjával azonban az volt, hogy hangszerboltba jártak, és közben zenei karrierről álmodoztak.

Az akkor távolinak tűnő zenei jövő hamar valósággá vált: elvégezte a Zeneakadémia Bartók konzervatóriumának jazz tanszakát, mindössze 17 és fél éves volt, amikor bekerült az Interbrass együttesbe, később a Mini basszusgitárosaként folytatta, és 1982-ben az ötlete nyomán megalakult az Ős-Bikini.

„Sokan azt gondolják, hogy a női ruhadarabra utal a zenekar neve, ami egyébként nem is lenne rossz, mert a fanyar humor megvan a zenekar dalszövegeiben, de a névválasztásunk azért ennél komolyabban alakult. Nagy Feróval tanakodtunk, hogy mi legyen a zenekar neve. A Beatrice örököseként mindenképpen »b« betűvel kezdődő szót kerestünk, és így jött a Bikini név, a Bikini-szigetre utalva, ahol atomkísérleteket végeztek az amerikaiak. Hogyha a patkány túléli az atomrobbantást, akkor a mi nevünk is élje túl a korokat. Úgyhogy így lettünk Bikini” – osztotta meg a zenekar elnevezésének történetét Németh Alajos Lojzi.

 

 

A zenész hozzátette, sok szép emléket őriz az Országos Rendező Iroda (ORI) által szervezett koncertekről és turnékról, de az igazi pihenést számára azt jeleni, amikor a tengerparton lehet, régi kedvence a horvát Kvarner-öböl. 

A legendás Bikini koncertjével kezdetét vette a Csallóközi Vásár (FOTÓK)

A folytatásban többek között Debreczeni Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, dobos, az Omega tagja; Takáts Tamás, Máté Péter-díjas bluesénekes; Földes László, művésznevén, Hobo, Kossuth-díjas és Petőfi Zenei Életműdíjas előadóművész, dalszerző; valamint Szulák Andrea Máté Péter- és eMeRTon-díjas előadóművész mesélnek legkedvesebb nyári élményeikről a műsorban.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: MTVA

Támogass minket!

Támogasd a 10 éves ATEMPO.sk-t, ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd, hogy további tartalmak készüljenek, még több információ, beszámoló, interjú, esemény jelenjen meg felületeinken. Támogatásoddal a jövőben is szolgálhatjuk a közösségünket. Köszönjük!

TÁMOGATOM