Sokszínű programok és felvidéki közreműködők az Esztergomi Várszínház jubileumi évadában

Idén ünnepli 35. évadát a régi török temető helyén épült Esztergomi Várszínház, a június 26-i évadnyitón a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be Csokonai Tempefői című művének feldolgozását - közölték a szervezők.

Az eltelt évtizedekben 85 saját és koprodukciós premiert tartottak, ebből 18 ősbemutató volt, éves átlagban 10 ezer körüli nézőszámmal.

A várszínházban a határon túli magyar társulatok szinte mindegyike fellépett, rendszeres visszatérőknek számítanak Beregszász, Komárom és Nagyvárad színházai.

Június 28-án a felvidéki Csavar Színház Nagyidai cigányok című előadása lesz látható, másnap június 29-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház adja elő Visky András Caravaggio című darabját.

Gál Tamás elhúzta a csábiak nótáját

Olyan népszerű produkciók is érkeznek idén Esztergomba, mint Quilter ismert komédiája, a Mr. és Mrs. Pindroch Csaba és Verebes Linda alakításával,

vagy Egressy Zoltán remekműve, a Sóska, sültkrumpli Hargitai Iván rendezésében a felvidéki The Art Kulturális Ügynökség előadásában.

NézőTÉR: Örömfoci a színpadon három zseniális színésszel

Az idei évad egyik kiemelkedő bemutatója július 5-re esik - Verebes Ernő Pengetangó című musical drámáját az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház hármas koprodukciójában láthatják az érdeklődők, az előadás rendezője Tapasztó Ernő.

Könnyed kikapcsolódást kínál a L'art Pour L'art Légitársaság estje

és a Tolcsvay László, Müller Péter, Müller Péter Sziámi szerzőtrió daljátéka, a Beszterce ostroma, a Felvidéki Rockszínház ifjúsági társulatának előadásában.

A Bazilika előtti téren 800 néző foglalhat helyet az augusztus 9-ére és 10-re meghirdetett koncerteken. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című esten a világhírű "énekes színésznő" karakterét idézi meg, míg másnap Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei állnak a pódiumra, akik között ott lesz Boros Misi is.

Júliusban Szarka Gyula és zenekara is koncertet ad Az élet sója címmel.

Az Esztergomi Várszínház hagyományos kísérő rendezvénye az Esztergomi Bábos Tábor, melyet 24. alkalommal rendeznek meg. Augusztus 5-től 9-ig nagyváradi színészek vezetik be a gyerekeket a színház világába.

Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén, a Budai toronyban, amely egy várfalakkal övezett katlan. A színpad a régi török temető helyén található.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: archívum