MOST ÉRKEZETT: 10 előadás nézőt keres az 59. Jókai Napokon – Új helyen a fesztiválklub (+PROGRAM)

Június 11-én, kedden a fesztiválozók megérkeznek, térpróbáznak, majd szerdán kora este elkezdődik a diák- és felnőtt színjátszók országos fesztiváljának versenyprogramja Komáromban. Az 59. Jókai Napok számokban: 5 nap, 5 tagú zsűri, 5 diák, 3 felnőtt induló csoport, közülük 2 egyetemi színpad, 2 vendégelőadás, 1 kísérőprogram. Az idén már az Európa-udvarban található Borozó lesz a fesztiválklub helyszíne. Építkezési munkálatok végett elmarad a koszorúzás Jókai Mór szobránál, de lesz helyette Jókai nyomában elnevezésű irodalmi-művészettörténeti séta. Bajkai Csengel Mónika főszervezőt faggattuk.

„Kassától, Füleken, Nyitrán, Dunaszerdahelyen és Rétén keresztül, Pozsonyig érkeznek majd színjátszók Komáromba, a két hazai színeket képviselő diákszínjátszó csoport mellé június 11. és 15. között. Egy kivételével az Egressy Béni Városi Művelődési Központban lesznek az előadások, amelyekre ezúton is hívom a kedves nézőket” – kezdte a fesztivál háziasszonya.

„Lesz abszurd dráma Mrożektől, több csoport egy-egy irodalmi mű vagy színdarab alapján dolgozott, szabadon, láthat a közönség vitaszínházat, de klasszikus vidám, szórakoztató előadást is” – csigázta érdeklődésünket.

 

Jókai Napok

 

Örömét fejezte ki, hogy a füleki Apropó Kisszínpad tavalyi megszűnése után, érkezik új diákszínpad Fülekről, a gimnáziumból, mégpedig a FIKSZ, azaz a Füleki Irodalmi KisSZínpad, egy diák, Oravecz István Zoltán: Atyám, gyónnék! című darabjával, amelyet Szókovács Éva és a szerző rendeznek.

„Bízom benne, hogy a Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Köre bár tavaly is készült, az idén már itt tud lenni a Jókai Napokon ››Túl távol, elég közel‹‹ című előadásával, amely Petőfi és Madách életét mutatja be, kortárs szellemben újragondolva, Csobády Csilla rendezésében. Szénási Levente és Kulich Tibor rendezik a Pozsonyból érkező PoSzaTa egyetemi színpad ››Ma, holnap, tegnap‹‹ című diákdrámáját” – sorolta Bajkai Csengel Mónika, aki Hostomský Fanni színművésznővel, a Komáromi Jókai Színház társulatának tagjával rendezi a komáromi Selye János Gimnázium és az Egressy Béni VMK GIMISz Diákszínpada Majdnem című előadását, amely John Cariani éppen 20 éve bemutatott Almost, Maine című színdarabja alapján született. A mű kilenc rövidebb darabból áll, amelyek a szerelmet és a veszteséget dolgozzák fel egy távoli, mitikus, majdnem városban.

 

Jókai Napok

 

„A komáromi Marianum Egyházi Gimnázium MEG+s(z)avaztuk Diákszínjátszó Csoportja Orwell Állatfarmja alapján mutatja be Jószágország ’24 című produkcióját, az iskolaközpont udvarában, Tóth Gábor és Miklós László rendezésében. A kassai KGSzT Diákszínpad Mrożek Rókavadászat című abszurd drámájával érkezik a fesztiválra, amelyet Bodon Andrea rendezett. Rajta vagyok a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad vitaszínházának a címe, amelynek Kuklis Katalin a rendezője és Hrapka Sára tervezi a mozgást. A nyolcadik, egyben nyitó versenyelőadás pedig a RÉVISZ – Rétei Vidám Színpad Rejtő Jenő estje lesz, Gyurcsi Pomichal Mária rendezésében, amellyel áprilisban megnyerték a Nagyfödémesen rendezett Szentgyörgyi Miklós Színjátszó fesztivált” – részletezte a főszervező.

NézőTÉR: Az a bizonyos női őserő – Érzékenyjáték egy felvonásban a Vekker Műhelyben (+FOTÓK)

A fesztivállakók megtekinthetik majd a Gurigongo Symposium égisze alatt megvalósult „Ásó, kapa meg a nagy!” című érzékenyjátékot, amelyet a játszók improvizációi alapján Kuklis Katalin írt és Romankovics Edit rendezett. Vendégelőadás lesz továbbá a Komáromi Jókai Színház és a VŠMÚ pozsonyi színművészeti egyetem közös produkciója, Boris Vian darabja, a Tábornokok uzsonnája című víg katonai tragédia, Gardenö Klaudia rendezésében.

NézőTÉR: Komikus katonai tragédia – Színművészeti egyetemisták brillíroznak Komáromban

 

Jókai Napok

 

Megtudtuk, a Kultúrpalotában zajló építkezési munkálatok miatt, sajnos, a múzeumkertet is lezárták, ezért Jókai Mór szobrának ünnepélyes megkoszorúzása, az idén elmarad. „A Szinnyei József Könyvtárral együttműködve egy kísérőprogrammal adózunk majd fesztiválunk névadója előtt. Szabó Csekei Tímea művészettörténész vezet majd bennünket ››Jókai nyomában‹‹, Fabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével, akivel életjubileuma kapcsán, beszélgetés is lesz. 

Újdonság, hogy a fesztiválklub az Európa-udvarban lévő Borozóban várja majd a színjátszókat. Ezúttal is lesz Visszhang fesztiválnapilap, korábbi és vadonatúj szerkesztőkkel”

– avatott be Bajkai Csengel Mónika, aki azt is elárulta, hogy a hagyományos karvai színjátszó tábor az idén augusztus 2. és 11. között várja az érdeklődőket, akik ismét neves színházi szakemberek irányításával kóstolgathatják a színházcsinálás rejtelmeit.

 

Jókai Napok

 

A június második keddjén induló 59. Jókai Napok szakmai zsűrijének Hizsnyan Géza színházi szakember, Michač Gábor báb-, jelmez- és díszlettervező, Sereglei András színész, rendező, Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, kultúraszervező és Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője lesznek a tagjai.

A díjkiosztásra június 15-én, szombaton este a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban kerül sor. 

A részletes program itt olvasható.

 

Az ELŐZŐ ÉVADOKRÓL

Szvorák Zsuzsa életműdíjat kapott a Jókai Napokon (+VIDEÓ)

Betyárbútor – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, utolsó lap (+FOTÓK)

Átadták az 57. Jókai Napok díjait – itt a végeredmény (+FOTÓK)

Angyalok kara – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, harmadik lap (+FOTÓK)

Örömök, görögök, sörök – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, második lap (+FOTÓK)

A háromtestű lányok napja – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, első lap (+FOTÓK)

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter, My Neverland photography /A képeken a tavalyi fesztivál pillanatai láthatóak/