Angyalok kara – 57. Jókai Napok fesztiválnapló, harmadik lap (+FOTÓK)

A komáromi Selye János Gimnázium diákzenekara koncertjével kezdődött az élet tegnap az 57. Jókai Napokon. Szabó Emma énekesnő, Žibrita Rebeka zongorista és a srácok, Bernáth Bence dobos, Hevesi Dávid gitáros és Kalmár Félix Endre basszusgitáros hozták a kötelező formát.

 

Pusztaszer

 

A közönség soraiban Andruskó Imre igazgató remekül szórakozott. Bernáth Tamás színművész vezette fel a bulit. Meg is kérdeztem Bernáth Bencét, tetszett-e a műsor apának.

„Most látott bennünket először. Jól belőtte a koncert előtt az alaphangulatot. Azt mondta, tetszett neki.

Mi is jól éreztük magunkat az Egressy Béni Városi Művelődési Központ melletti kis színpadon. Remek volt a hangosítás, külön köszönte érte Izsák Gábornak!” – fogalmazott a gimnazista zenész.

 

Bernáth Bence

 

Megtudtam még, hogy a nyáron tanácskoznak majd a bandában arról, milyen stílusban írjanak saját számokat, a feldolgozásokat, amiket most nyomnak, már elég jól mennek. Ez volt a negyedik koncertjük, és nagyon örültek annak, hogy a gimisek mellett új arcok is kíváncsiak voltak rájuk.

 

Miklósi Péter és Varga Anna

 

A legfiatalabb generáció után azoknak szólt a Múzeumi Szalon a Kiss Péntek József Kamarateremben, akik emlékeztek a hajdani Jókai Napok történéseire. Miklósi Péter publicista vendégszékében ugyanis Varga Anna, a korábbi országos színjátszó fesztiválok legendás háziasszonya foglalt helyet, és

mesélt a régiekről, a tömegről, a felzászlózott városról, amikor hatalmas transzparensek hirdették végig a Nádort utca fölött a csoportokat és előadásaikat.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és Jókai Napok szervezőinek közös programjáról, ahogy az eddigi Múzeumi Szalonokról is, DVD-felvétel készült.

 

Pinceszínpad - Szmolniczky Boka Erika

 

A zsűrinek délután öt órakor volt dolga, akkor következett a fesztivál idei utolsó versenyelőadása.

Szmolniczky Boka Erika, a Csemadok kassai városi választmánya mellett működő Pinceszínpad tagja adta elő Milka Zimková Belépőjegy a mennyországba című monodrámáját, Havasi Péter rendezésében. Pavlinkáról szólt a történet, aki a laktanya mellett járt munkába, és egyszer megtörtént, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. A színjátszó a közönséget is bevonta a színpadon történő esküvői előkészületekbe, ami néha nagy derültséget okozott a nézőtéren.

 

Komáromi Jókai Színház - Tóték

 

A Komáromi Jókai Színház Tóték című előadása után, amelyet ezúttal a fesztivállakók is megtekinthettek, lakodalmi hangulat volta RÉV Magyar Kultúra Házában. Alt István prímás, Orsós Tamás brácsás, Hanusz Zoltán nagybőgős húzták a talpalávalót, a mártonvásári Gémesi Zoltán és a lévai Horváth Marika tanítottak táncokat kivilágos virradatig.

 

Fesztiválklub - Táncház

 

Mindeközben, távol a zenétől, messze minden zajtól, a VMK első emeleti kistermében egy remek csapat készítette a Visszhang című fesztiválújságot.

Az angyalok kara. Finta Viktória, Hizsnyan Júlia, Pálinkás Eszter, Lénárt Dóra, Bakoš Orsolya Virág, Radi Barbara, Sz. Ölveczky Zsuzsanna, Vörös Zsófi írtak, gépeltek, fotóztak. Saláth Richárd, a Levél Kedvesemnek havilap főszerkesztője mindezt betördelte. Mindezt boldogan, vidáman, fiatalosan, olykor a padlón fekve nevetve, máskor a laptopok fölé hajolva, és mindig nagyokat beszélgetve Bárány János főszerkesztővel, az ATEMPO.sk munkatársával.

 

A Visszhang angyalai

 

Éjfélkor hagytam ott a táncházat a fesztiválklubban. Gyalog indultam haza, végig a városon. A múzeumkertben megálltam Jókai Mór kivilágított szobra előtt. Hát, nagy mesélő, holnap megkoszorúzunk. Eltűnődtem, lesz irodalom ma is a fesztiválon.

 

Jókai Mór szobra

 

A Kajárpéci Vízirevü vásári komédiái után, délután fél négykor Sánta Szilárd beszélget N. Tóth Anikó írónővel friss, A szalamandra mosolya című kötetéről a RÉV Magyar Kultúra Házában. Este hétkor, az 57. Jókai Napok díjátadó ünnepsége előtt pedig Galkó Balázs mutatja be József Attila verseiből összeállított előadói estjét a Tiszti pavilon dísztermében.

57. Jókai Napok Komáromban - részletes program

És amint merengtem a múzeumkert közepén, a szobor előtt, Jókai mintha kacsintott volna egyet.

 

jokai-napok-harom-2022-001
jokai-napok-harom-2022-002
jokai-napok-harom-2022-003
jokai-napok-harom-2022-004
jokai-napok-harom-2022-005
jokai-napok-harom-2022-006
jokai-napok-harom-2022-007
jokai-napok-harom-2022-008
jokai-napok-harom-2022-009
jokai-napok-harom-2022-010
jokai-napok-harom-2022-011
jokai-napok-harom-2022-012
jokai-napok-harom-2022-013
jokai-napok-harom-2022-014
jokai-napok-harom-2022-015
jokai-napok-harom-2022-016
jokai-napok-harom-2022-017
jokai-napok-harom-2022-018
jokai-napok-harom-2022-019

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter és a szerző