Hobo kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíjat – ünnepi gálaműsor a tévében is

Életpályája elismeréseként 2024-ben Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák Földes Lászlót, Hobót. A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála ünnepélyes díjátadója február 3-án 19:35-kor látható a Dunán. A hazai zenei színtér legendás előadóművésze, dalszerzője tiszteletére készült nagyszabású produkcióban hazánk több sztárelőadója működik közre.

Visszatér a képernyőre a közmédia rangos nemzetközi televíziós elismerésben részesült nagyszabású gálaműsora. A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála díjazottja idén a Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és frontembere, Földes László „Hobo”. A művész évtizedek óta meghatározó alakja a hazai könnyűzenei életnek, pályáján különféle műfajokban alkotott maradandót, beleértve a blues-, a rock- és a folkzenét. Irodalmi és színművészeti tevékenysége is jelentős: áttekinthetetlenül gazdag életművét könyvek, film- és színházi szerepek, valamint önálló estek teszik teljessé. Egyedi hangjával és szövegeivel az autentikus, őszinte zenei kifejezésmód megtestesítője.

„A rock ’n’ roll nem értelmiségi műfaj” - Földes László Hobó

 

Hobo

 

HOBO: „Csinálom a dolgom, én a hétköznapok embere, csavargó vagyok”

A Petőfi Zene Díj Életműdíját kiérdemlő zenész alakja nemcsak zenei, hanem szociokulturális szempontból is jelentős. A rendszerváltás előtti időszakban, amikor a politikai környezet szorításában volt a művészet, az underground szcénában talált menedékre. Szövegeiben gyakran érinti a társadalom és az egyéni szabadság témáit. Művészetével, személyes és társadalmi üzeneteivel örökre letette kézjegyét a magyar kultúrában. Idén fontos mérföldkőhöz érkezett: 40 évvel ezelőtt jelent meg a Vadászat című lemeze, minden idők egyik legjelentősebb hazai rockalbuma, amelyet február 10-én Aréna-koncerttel ünnepel. Hobo a koncertje után nem sokkal, február 13-án ünnepli a 79. születésnapját.

OTT JÁRTUNK! Teltház előtt változott vásári bohóccá Hobo (FOTÓK)

Előtte Felvidéken, Somorján is színpadra áll a Vadászat lemezzel január 27-én. Ma (január 16-án) pedig Komáromban, a Kikötő - Polgári szalon keretében találkozhatunk vele.

 

Hobo

 

A közmédia saját gyártásában 2023-ban készült, Adamis Anna Kossuth-díjas dalszövegírót ünneplő Petőfi Zenei Díj – Az életmű gála nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is hangos sikert aratott: tavaly a szórakoztató kategória győztese lett a 3. Heart of Europe Nemzetközi Televíziós Fesztiválon.

Nemzetközi díjat nyert a felvidéki Adamis Anna dalszövegíró életmű gálája – újra láthatjuk a tévében

Legendák is ünnepelték az életműdíjas Adamis Annát (VIDEÓ)

A Duna 2024-ben az elismeréshez méltó, nagyszabású gálaműsorral tiszteleg Földes László „Hobo” művészete előtt, látványos show-elemekkel kiegészült produkciókkal, hazánk elismert sztárelőadóinak részvételével.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk