Eldőlt, kik nyerték a jubileumi Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt - Végeredmény

Sikeresen lezajlott az ötödik alkalommal megrendezésre került Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny. A szervező Szlovákiai Civil Becsületrend helyszínül ezúttal is az érsekújvári kultúrházat választotta, ahol bemutatkozott a döntőbe jutott több mint húsz jelentkező.

A rendhagyó módon megrendezett online elő- és középdöntőket követően élőben találkoztak a legjobbak. A zsűri és a közönség sok-sok színvonalas előadást hallhatott vasárnap este folyamán három műfajban: opera, operett és musical.

 

Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny

 

A végső döntést a neves szakmai zsűri hozta meg, melyben helyet kapott Szinetár Miklós Kossuth- díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező; Mgr.art. Šimon Svitok operaénekes, rendező és dramaturg, a Besztercebányai Állami Operaház művészeti vezetője; Dr. Vadász Dániel producer, előadóművész, az Operettissima és a Coopera alapító ügyvezető igazgatója, a Budavári Palotakoncertek egyik ötletgazdája, a Salute to Vienna, a világ legnagyobb újévi szimultán koncertsorozatának művészeti tanácsadója, társproducere és new business igazgatója; Klein Otokár, a zsűri elnöke, operaénekes, Érsekújvár polgármestere; Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, főszervező; Nagy Ibolya Déryné-díjas operettprimadonna; Clementis Tamás Bartók-Pásztory díjas és Melis–díjas bariton, a Magyar Állami Operaház magánénekese, valamint Farkas Pál karmester, igazgató.

 

És akkor a végeredmények:

Musical kategória

1. Szondi Tamás (HU)
2. Kevicky Tünde (SK)
3. a díjat a zsűri nem ítélte oda

Operett kategória

1. Bede Blanka (HU)
2. Pánczél Klaudia (HU) és Šeniglová Jakuba (SK)
3. Wurczer Péter (SK)

Opera kategória

1. Tímár Tímea (HU)
2. Sárossy Gabriel (SK) és Dzubáková Žófia (SK)
3. Krížová Nina (SK)

 

A Szlovák Köztársaság Római Nagykövetségének fellépési díját kapta Šeniglová Jakuba, aki a Budavári Palotakoncerten is felléphet Dr. Vadász Dániel jóvoltából. Érsekújvár Polgármesterének díját a dunaszerdahelyi Kevicky Tünde kapta. A Liszt Intézet különdíját Venyercsan Páltól Bordás Mária vehette át. A Coopera alapító ügyvezető igazgatójának, Dr. Vadász Dánielnek a különdíját Szenthelyi Krisztián Márk érdemelte ki.

 

Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny

 

Különleges relikviák is átadásra kerültek. Házy Erzsébet mellszobrának másolatát vihette haza a fődíjas versenyző, melyet Turi Török Tibor keszthelyi szobrász készített (Magyar Köztársasági Érdemkereszt Polgári Tagozat, Podmaniczky-díj, Magyarságért Érdemrend, Pro Cultúra és Pro Urbe díj), valamint átvehette a Markó Márta által paverpol technikával készített Manon szobrot is.

 

Házy Erzsébet szobor + Házy Erzsébet ruhája

 

"Ez a jelmez a Magyar Opera történelem egyik szimbóluma. Házy Erzsébet (az évszázad Manonja) ebben a jelmezben énekelte az opera II. felvonásának első jelenetét az ékszer áriát végig a pályafutása alatt. A neve benne van a jelmezben. A ruha megálmodója (jelmez tervezője) a legendás Márk Tivadar volt. Akivel személyes közeli kapcsolatot ápoltam és nagyon sokat tanultam tőle. Az, hogy ez a csodálatos jelmez most itt lehet és marad is véglegesen ez nekem köszönhető. Én mentettem ki, mielőtt leselejtezték és feledésbe merült volna sok minden mással együtt. Az eredeti jelmez terv alapján restauráltam, és állítottam vissza a mai formájában az utókor számára." - mondta Clementis Tamás a versenyen kiállított jelmezről.

 

Gratulálunk a győzteseknek, helyezetteknek, versenyzőknek, zsűrinek és szervezőknek.

Találkozunk jövőre is :)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk