98 klub kapott támogatást a Hangfoglaló Programban – felvidékiek is sikeresek voltak

98 klub kapott támogatást az NKA Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program ötödik évadának Klubtámogatói  alprogramjában. Az 58 vidéki, 20 fővárosi és 14 határon túli klub koncertek szervezésére 209 millió forintot fordíthat.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program immár ötödik éve költségvetésének 25-33%-át olyan könnyűzenei helyszínek megsegítésére fordítja, ahol rendszeresen tartanak élőzenés, belépőjegyes koncerteket magyar előadók. Az elmúlt négy évben közel 600 millió forint támogatást oszthatott szét ilyen céllal a kollégium az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyedéből.

A fővárosi, a vidéki és a határon túli kluboknak szóló új pályázat még tavaly nyáron jelent meg októberi beadási határidővel. A kollégium november elején döntött, azonban az eredmények csak december közepére váltak publikussá. Ebből tudható, hogy a Hangfoglaló Program Kollégiuma ebben az évadban – tehát 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. közötti időszakban – könnyűzenei koncerthelyszínek támogatására összesen 209 millió forintot fordít. A fővároson kívüli 80 klub közel 250 millió forintnyi támogatást igényelt, amiből a Kollégium 58 helyszínnek 146 millió forintot hagyott jóvá. A határon túlról 16 pályázat érkezett és az igényelt 46 millió forintból mintegy 30 milliót ítélt meg a Kollégium. A fővárosi koncerthelyszínek közül 29 adott be, összesen 67 millió forintnyi pályázatot, amiből 20 nyert majdnem 34 millió forintot.

Felvidékről a komáromi RÉV - A Magyar Kultúra Háza, a dunaszerdahelyi Soul Hunter Music Club és a somorjai Mozi Club kapott 2 400 000 HUF támogatást.

A TELJES LISTA

Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégium vezetője elmondta, hogy a vidéki pályázatoknál ebben az évadban is törekedtek arra, hogy a megyék és a nagy egyetemi városok egyenlő arányban részesüljenek támogatásban, illetve ahol lehetett, az előző években segített klubokkal folytatódjon az együttműködés. Hozzátette azt is, hogy a pályázatok elbírálásánál a pályázók „NKA-s előélete”, a Hangfoglaló Programirodával való együttműködése, a tervezett műsorkínálat és a megvalósíthatóság is döntő szempont volt. A kollégiumvezető bízik benne, hogy az elhúzódó döntési folyamat ellenére minden klub meg tudja valósítani a tervezett programját, és az év első hónapjaiban a szerződéskötések és a támogatások utalásai is megtörténhetnek.

Az NKA Hangfoglaló Programiroda idén szorosabban szeretne együttműködni a támogatott klubokkal, így január végén találkozóra hívja majd a képviselőiket.

ATEMPO.sk / Hangfoglaló Program