Metál az Eurovízióra - az AWS nyerte A DAL 2018 versenyt (Frissítve)

A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott A Dal 2018 című show-műsor döntőjében a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri pontozással négyre szűkítette. Dánielfy Gergely (Azt mondtad), Király Viktor (Budapest Girl), a yesyes (I Let You Run Away) és az AWS (Viszlát nyár) közül a tévénézők választották ki a nyertest.

A nézőktől az AWS kapta a legtöbb szavazatot, a Viszlát nyár lett Magyarország legjobb dala, és így első alkalommal egy metál banda képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon május 8. és 12. között Lisszabonban.

 

 

Siklósi Örs, az AWS frontembere a show-műsor után, A Dal - Kulissza című műsorban elmondta: egyelőre nem tudják felfogni, mi történik velük. Mint a zenekar tagjai elmondták, most az ünneplés következik, utána aztán nagyon intenzív munkás időszak fog elkezdődni.

 

AWS

 

Az AWS zenekart több mint 10 éve alapították Budakeszin. Az alapító tagok: Siklósi Örs énekes, Brucker Bence és Kökényes Dániel gitárosok és Veress Áron dobos, akkor még tinédzserek voltak. Zenéjük mára jóval érettebb, mint a kezdeti időszakban. 2011-ben jelent meg első lemezük Fata Morgana címmel.

Nem csak a közönség, a szakma is díjazta a fiatal zenészeket: az AWS 2011-ben az MTV Brand New győztes zenekara lett. 2012-ben Világposztolás című dalukkal megnyerték az Instrumentweb által meghirdetett “Null-sík” zenei díjat is. Ugyanebben az évben meghívást kaptak az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsorába.

 

 

Az AWS következő nagylemeze 2014-ben jelent meg ÉGÉSFÖLD címmel, ekkor a zenekar már olyan magyar bandákkal turnézott együtt, mint a Subscribe, a Blind Myself vagy a Road.

2016-ban jelent meg a Kint vízből című lemezük, amely további népszerűséget hozott számukra. 2017 elején csatlakozott a zenekarhoz Schiszler Soma, aki az AWS tagjai szerint teljesen új látásmódot és lendületet hozott a csapatba.

 

A műsorban jelentették be, hogy a Leander Kills Nem szól harang című dalával nyerte A Dal 2018 Akusztik verseny fődíját. A Leander Kills a Petőfi Akusztik jóvoltából 52 perces önálló koncertlehetőséget kap, amelyet rögzít és műsorára tűz a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV.

 

 

ZE, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Bruzák Noémi