Eldőlt, kik nyerték a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt - Végeredmény

Sikeresen lezajlott a második alkalommal megrendezésre került Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny. A szervező Szlovákiai Civil Becsületrend helyszínül ezúttal az érsekújvári kultúrházat választotta, ahol bemutatkozott a közel 80 jelentkező.

Három nap alatt a zsűri és a közönség sok-sok színvonalas előadást hallhatott három műfajban: opera, operett és musical. A döntőben a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar csatlakozott az előadókhoz Farkas Pál vezényletével.

 

Dunakeszi Szimfonikus Zenekar

 

A végső döntést a neves szakmai zsűri hozta meg, melyben helyet kapott Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház szólistája, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja Zenei Tanszékének, valamint a Vienna Konzervatóriumnak docense, Farkas Pál, az InterOperett és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Kálmán Imre-díjas karmestere és Dunajszky Géza, kórusvezetőt, zenepedagógus is.

A szombati döntő zsűrije két elismert szakemberrel bővült. Kürthy András operarendezővel, aki többek között a Luciano Pavarotti Nemzetközi Énekverseny és több neves külföldi eladóművész turnéinak is a szervezője. Továbbá Szinetár Miklóssal, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésszel, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatójával, az MTV egykori elnökhelyettesével.

A zsűri

A zsűri elnöke Klein Ottokár volt, operaénekes volt, aki Érsekújvár polgármestereként a Házy Erzsébet Tehetségkutató Énekverseny védnöke.

A verseny ötletgazdája és főszervezője Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, szintén a zsűri tagja volt, aki a döntő után elárulta, hogy

a megmérettetésnek lesz folytatása, így jövőre is lesz lehetőség újabb énekeseknek a bemutatkozásra.

Hozzátette, „Idén is sok kitűnő előadót hallhattunk, de nem mindegyik kategória teljesítménye volt a zsűri számára megfelelő színvonalú. Ezért sem adtunk ki 2 kategóriában első díjat, hogy a verseny nívója továbbra is megmaradjon.”

 

És akkor a végeredmények:

Musical kategória

3. helyezés: Zoja Balková (Érsekújvár)
2. helyezés: Csóka Anita (Budapest)
1. helyezés: a díjat a zsűri nem ítélte oda

Operett kategória

3. helyezés: Denk Viktória (Budapest) és Marianna Gelenekyová (Pozsony)
2. helyezés: Szabó Erika Georgina (Vágsellye)
1. helyezés: a díjat a zsűri nem ítélte oda

Opera kategória

3. helyezés: Szabó Erika Georgina (Vágsellye)
2. helyezés: Sándor Eszter (Budapest)
1. helyezés: Bojtos Lilla Luca (Budapest)

 

Gratulálunk a győzteseknek, helyezetteknek, versenyzőknek, zsűrinek és szervezőknek.

Találkozunk jövőre is :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk