70 éves korában meghalt Marián Varga

70 éves korában elhunyt Marián Varga zenész, billentyűs, zeneszerző, a szlovák zenei élet egyik legmeghatározóbb alakja.

 

1947. január 29-én született Szakolcán. 6 éves korától művészeti iskolába járt, ezzel párhuzamosan kompozíciós magánórákat vett Ján Cikker professzortól. Később a pozsonyi Zeneiskola növendéke lett, ahol a zongorát Roman Berger osztályában, a zeneszerzést pedig Andrej Očenáš osztályában tanulta. Három évi tanulmány után otthagyta a zeneiskolát, közvetlenül azután, hogy a Prúdy együttes tagja lett. Miután 1969-ben megjelent a legendás Zvoňte, zvonky című lemezük, elhagyta a Prúdyt és megalapította Csehszlovákia első art rock zenekarát, a Collegium Musicumot.

 

 

Az együttes repertoárjában főleg instrumentális kompozíciók szerepeltek, beleértve Bartók, Haydn, Rimszkij-Korszakov, Prokofjev, Sztravinszkij műveinek feldolgozásait, valamint eredeti szerzeményeket, amelyek magukon viselték a zenei posztmodernizmus jeleit, s amelyek későbbi zenéjének is lényegét képezték. A Collegium Musicum 1979-es feloszlása után Varga a magányos pályafutást választotta. Előadásaira jellemző volt az abszolút improvizációs koncepció. Az utóbbi évek során Pavol Hammellel öt lemezt adtak ki, és az első szlovák rock-musical (Cyrano z predmestia, 1977) zenéjét is ő szerezte.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EDtG252ej2A

 

ATEMPO.sk