OTT VAGYUNK: Mától színjátszók csinálják a fesztivált Komáromban! (ELŐZETES)

Színes lesz a Komáromban ma kora este, 17 órakor kezdődő 59. Jókai Napok, és sokan lesznek a résztvevők – ígéri Bajkai Csengel Mónika főszervező. Az idéntől az Európa-udvarban lévő Borozóba költözik a fesztiválklub. Június 15-én, szombaton este osztanak díjakat. Előzetesünk.

 „Két évtizede szervezem a fesztivált, három évtizede vagyok aktív részese a Jókai Napoknak. Minek titkolnám? Jó érzés, hogy még mindig tudjuk csinálni. Hogy még mindig van miért és kiért csinálni!” – mondja Bajkai Csengel Mónika főszervező, majd így folytatja –

„Hát persze, hogy hevesebben dobog a szívem! El sem tudom mondani, milyen nehezen éltem meg azt a két évet, amikor a covid miatt nem lehetett összehozni a színjátszókat. Hatalmas erőpróba volt két év után újra megszervezni, de lett, mert volt kiért, volt miért. Az idén már megint kavalkád várható. Színes lesz a fesztivál, sokan leszünk. És ez így jó!” – teszi hozzá a rendező.

 

Bajkai Csengel Mónika

 

„Másfél éves előkészítő munka van az előadásunk mögött, és még bővítjük majd októberre, a rétei bemutatóra, egy negyedik, Rézrúd című jelenettel. Az lesz az egész estés formátum. Abban majd énekelnek is, korhű, ismert dallamokat. Mi, tizenheten most a fesztiválváltozatot játsszuk Komáromban. 

Szeretnénk közel hozni a harmincas-negyvenes évek Budapestjének miliőjét. Sőt arra játszunk, hogy legyünk abban a korban!”

– sorolja Rejtő-estjükről Gyurcsi Pomichal Mária, a ma 17 órakor, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadára lépő a rétei Révisz Vidám Színpad rendezője.

 

Révisz Vidám Színpad

 

Este nyolc órai kezdettel a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont udvarán mutatja be Jószágország’24 című előadását az intézmény MEG+s(z)avaztuk Diákszínpada. „Azért lett a címe Jószágország’24, hogy aláhúzzuk, ne az Állatfarm-élményt keressék a nézők. Hanem az Állatfarm apropóján vagy nyomán kínált Jószágország-élményt” – fogalmaz Tóth Gábor rendező.

 

Tóth Gábor

 

„Sajnos, nem tudtunk annyira remek helyszínt találni, mint tavaly az erődöt. A helyen, ami megfelelt volna, nem volt ivóvíz, szociális helyiség, öltöző. Tavaly hősök voltak színjátszóink. Az erődben megtörtént, hogy három kilométert kellett gyalogolni a mosdóba.

Az idén, az iskolaudvaron minimalizált udvarérzetet fogunk teremteni. Ha pedig ››olyanok‹‹ lesznek az időjárási viszonyok, majd vakarózunk erősen” – említi Miklós László rendező.

 

Miklós László

 

Holnap délelőtt 11 órakor a Füleki Irodalmi KisSZínpad, azaz a FIKSZ áll majd a szakmai zsűri és a közönség elé. Atyám, gyónnék! című darabjukat a 17 éves Oravecz István Zoltán írta.

„Amikor Szvorák tanárnő tavaly bejelentette a visszavonulását, elkezdtünk viccelődni, na, majd jövőre rendezek én egy darabot. Komolyan vettem. Megírtam a forgatókönyvet, folyamatosan küldtem a részleteket a baráti körnek, együtt alakítottuk a karakterek sorsát. Az élet is írhatta volna ezt a történetet, mert rólunk szól” – meséli az előadás társrendezője.

„Tudtam, nagy kihívás lesz Szvorák Zsuzsa után tovább vinni valamit, amit 40 évig csinált, és láttam az előadásai színvonalát. Azután az emlékeim győztek meg.

Az Apropó a gimnáziumi éveim legmeghatározóbb élménye maradt. Felülkerekedett az indíttatás, hogy nem szeretném, ha a diákszínjátszás abbamaradna Füleken” – avat be Szókovács Éva pedagógus, rendező.

 

Oravecz István Zoltán és Szókovács Éva

 

Csütörtökön délután fél négykor a kassai KGSzT Diákszínpad lép fel a Jókai Napokon, Sławomir Mrożek Rókavadászat című abszurd színművével, Bodon Andrea rendezésében. A Rókát játszó Képes Lóránt bevallja, eleinte egy kicsit idegenkedtek az abszurd drámától. „Mert az abszurd nem feltétlenül kézzelfogható. Mrożekkel mégsem jártunk olyan nagyon rosszul, mert nincsenek eszeveszett, teljesen megfoghatatlan ötletei. Az elején motoszkált bennünk a kérdés, mi lesz majd ebből. Azután, ahogy haladtak a próbák, és közelebb kerültünk a szerepeinkhez, a darabhoz, kezdett kikristályosodni a kép. És megszerettük a Rókavadászatot” – részletezi a végzős kassai diák.

 

Képes Lóránt

 

Délután 17 órai kezdettel Bárány János, az ATEMPO.sk vezető szerkesztője beszélget Fabó Tibor Jászai Mari-díjas színművésszel a Kiss Péntek József Kamarateremben. 20 órakor a NYEKK, a Nyitrai Egyetemisták Kínjátszó Köre mutatja be „Túl távol, elég közel” című szerkesztett játékát, Csobády Csilla rendezésében. A szereplők között látható lesz Csáky Máté, a Kiss Zenészek együttes vezetője is. Holnap este fél tízkor pedig Emmer Péter koncertjének örülhetnek a fesztivállakók, az Európa-udvarban található Borozóban.

2024-ben is Jókai Napok Komáromban - részletes program

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pálinkás Eszter – My Neverland photgraphy, a szerző és archívum