Ismét nótáztak Simonyiban

„A lombhullató ősz után jön Simonyi”! – minden nótakedvelő tudja ezt Gömörben, hisz sokan hetek óta sokan várják azt a rendezvényt, ahol nem csak az amatőr nótaénekesek, de a szórakozni, dúdolva mulatozni vágyók is megtalálják számításukat.

A közel 600 lelket számláló település immár nyolcadik éve ad otthont a Regionális Magyarnóta Versenynek. Ezek után nem véletlen, hogy az egykor alapítványáról elhíresült települést ma a nótáskedvűek falujának is nevezik tájainkon. Az idei, november 30-án megvalósult rendezvény az itt működő Szivárvány Polgári Társulás húzóemberei és Lakatos Ernő polgármester hosszas előkészítő munkája nyomán jött létre, és utólag elmondható, fáradozásuk nem volt hiábavaló.

A helyi kultúrház ezúttal vendéglátásra rendeztetett be. A báli terítés eleve a spontán szórakozás és dalikózás helyszínére emlékeztette az ide belépőt. A terített asztalnál helyet foglaló „közönség” soraiban polgármesterek, egykori versenyzők, bel - és külföldi vendégek, de megyei képviselők is helyet foglaltak.

Amolyan kedvcsinálóként először a zsűri „nagyasszonya” (elnöknője), a Gömörben jól ismert rimaszombati nótaénekes, Lévay Ágnes mutatkozott be egy nótacsokorral.

A tulajdonképpeni versenybe hét énekes nevezett be. Sorrendben az óbásti Bozó Ágnest, az ipolysági Tuskó Rózsát, a simonyi Szarvas Irént, a felsőszeli Szőcs Mártát, a baraccai Várady Ivettet, a rimaszombati Horváth Józsefet (Hamit) és a tajti Molnár Ferencet láthatta és hallhatta a publikum. Mindannyian egy-egy hallgatóval vagy andalgóval és csárdással mutatkoztak be. A verseny hangulata mindvégig fantasztikus volt, amit természetesen a rangos kísérőzenekar jelenléte is biztosított. Puka Károly és népi zenekara Budapestről érkezett – ezúttal erős felállításban, hisz rajta kívül még további két prímás is erősítette a bandát.

Közel háromórás nótázás, versengés után, amelyet gyakran kísért a közönség viharos tapsa megszületett a tisztelt zsűri verdiktje is. Az öttagú értékelő bizottság ezúttal Várady Ivettet találta a legjobbnak, míg a további „dobogós” helyeken Horváth József-Hami és Bozó Ágnes végeztek.

Az amatőrök után ismert sztárvendégek adták egymásnak a mikrofont. Úgy a budapesti ifj. Balog Károly, mind a gömöri gyökerekkel rendelkező Bősi Szabó László és a mátyusföldi énekművész, Szeredy Krisztina is osztatlan sikert arattak.

A zárszóban az est háziasszonya, Polgári Mária így summázott: Simonyiban ismét ünnepelt a magyar nóta, folytatódott zenei anyanyelvünk és népi hagyományaink ápolása, s egyben eleink tisztelete és megbecsülése is kifejezésre jutott.

forrás: gomorilap.sk