Változatos programmal nyílt meg a határon túli magyar fiatalokat is szolgáló új központ (FOTÓ+VIDEÓ)

A Nemzeti Összetartozás Napján ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont, Sátoraljaújhelyen.

2018 nyarán a Rákóczi Szövetség elhatározta, hogy megvásárolja és felújítja az 1970-73-ban épült Várhegyi üdülőt Ignác András vállalkozótól. Kezdeményezésükhöz az év decemberében a magyar állam is csatlakozott. A hosszú és fárasztó munkálatoknak 2021 június elejére meg lett a gyümölcse.

 

Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont

 

A megnyitó ünnepségen részt vett közel 400 magyarországi középiskolás diák, a környező városok és falvak polgármesterei, több magyarországi és szlovákiai település képviselői, vallási, politikai, kulturális, ill. közéleti személyek és Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont

 

„Több, mint egy évszázad múltán is megmaradtunk, itt vagyunk, és képesek vagyunk olyan közösségeket létrehozni, amelyek határokra való tekintet nélkül ápolják a magyarság közös kulturális, nemzeti örökségét, és amelyek abban segítenek bennünket, hogy pontosan tudjuk, hogy bár az országhatárok elválasztanak bennünket, de a legerősebb kötelék nem az állami, hanem a nemzeti.” – mondta Gulyás Gergely.

A Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő üdülőközpont 500 férőhelyet tud biztosítani az anyaországi, a határon túli és a diaszpórában élő magyar fiatalok számára. Az idei nyárra a Szövetség közel 5000 diák táboroztatását tervezi. A nyári táborokon kívül a Rákóczi Szövetség komplexuma rendelkezésre áll minden magyar egyesület, társulat és szervezet rendezvényének lebonyolításához.

 

Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont

 

Gulyás Gergely beszédében elmondta, nagyon örül annak, hogy Magyarország kormánya hozzájárulhatott a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont felújításához.

„Őszintén mondom, ez azok közé a programok közé tartozott, amiben megtiszteltetés volt részt venni.” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszönetet mondott nem csak Orbán Viktor miniszterelnökúrnak és Gulyás Gergely miniszterúrnak, hanem a Szövetség fiatal munkatársainak, akik a megnyitó előtt 9 héten keresztül az irodai munkát hátrahagyva a számítógépet talicskára, festőecsetre és takarítóészközökre cserélték.

 

Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont

 

Az ünnepélyes megnyitó keretén belül leleplezték, és Veres András püspökatya megáldotta a Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség örökös, tiszteletbeli tagjának emléktábláját, amely a központi téren kapott helyet.

 

Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont

 

A délután folyamán a diákok részt vehettek a Magyar Nyelv Múzeuma foglalkozásain, katonai pályákon küzdhettek meg, íjászkodhattak a tábor területén lévő „erdős részben”, különböző sportversenyeken mérethették meg magukat. A kísérő tanároknak Pólus Enikő, a Me-Se-Kő Mentálhigiénés Segítő Központ, a MESEKŐ Alapítvány alapítója és ügyvezetője tartott előadást. A délutáni foglalkozások egyik legkedveltebb programja a táncház volt, a talpalávalót a Bürkös zenekar húzta.

 

Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont

 

Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont

 

Az este fergeteges hangulatát az eklektikus Bohemian Betyars és az autentikus Parno Graszt zenekarok közös koprodukciója biztosította.

 

Elmondhatom, hogy nem csak az aznapra ellátogatott középiskolások és vendégek élvezték a történelmi pillanat eseményeit, hanem a Rákóczi Szövetség állandó és önkéntes dolgozói is.

A Rákóczi Szövetség sok szeretettel vár minden magyar nemzetiségű fiatalt az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából, most már az év mindennapján Sátoraljaújhelyre, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontba!

 

rakoczi-kozpont1
rakoczi-kozpont10
rakoczi-kozpont11
rakoczi-kozpont12
rakoczi-kozpont13
rakoczi-kozpont14
rakoczi-kozpont15
rakoczi-kozpont2
rakoczi-kozpont3
rakoczi-kozpont4
rakoczi-kozpont5
rakoczi-kozpont6
rakoczi-kozpont7
rakoczi-kozpont8
rakoczi-kozpont9

 

Csáky Máté, ATEMPO.sk
Fotó és videó: a szerző, Vajda János / MTI