65 éves Pápai Erika színésznő, Eva Longoria és Lauren Graham magyarhangja

Ma ünnepli 65. születésnapját Pápai Erika Jászai Mari-díjas színésznő, szinkronszínész.

Budapesten látta meg a napvilágot 1959. október 4-én. A Kodály Zoltán Zenei Általános iskolába járt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a Bölcsészettudományi Kart is látogatta.

Az Ascher Oszkár Irodalmi Színpadon játszott először. Többször jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára – közben könyvesbolti eladóként is dolgozott –, 1985-ben végzett Iglódi István tanítványaként. 

Már harmadéves korában főszerepet játszott a József Attila Színházban, ahova először szerződött. 1986-tól a Vígszínház művésznője volt, ahol több előadásban is játszott a felvidéki Kaszás Attilával, akivel haláláig kapcsolatban volt. 2000 óta szabadfoglalkozású színésznő volt. 2021-től a Turay Ida Színházban játszik.

 

 

Drámai és zenés darabok főszerepeit egyformán jól alakítja, bár az utóbbi években főként operettekben, musicalekben szerepel. Vendégművészként játszott a Rock Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Színház, a Budapesti Operettszínház, a Merlin Színház, a Madách Színház, az Új Színház, a Turay Ida Színház, a Jászai Mari Színház, a Kőszegi Várszínház, a Karinthy Színház és a Vígszínház produkcióiban.

A színpad mellett filmekben is láthatjuk, hisz 1980-tól forgat. Az újabbak közül az Elk*rtuk, a Magunk maradtunk filmekben, a 200 első randi sorozatban is szerepelt.

De hangját talán még többen ismerik, hisz a Született feleségekben ő adta a magyar hangját Eva Longoriának, vagy a Szívek szállodájában Lauren Grahamnek. De Michelle Pfeiffer, Nicole Kidman, Glenn Close, Kylie Minogue magyar szinkronja is volt.

 

 

2022-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenésmesterség tanára.

Számos díjban részesült már, 1992-ben EmeRTon-díjat, 1993-ban Ajtay Andor-emlékdíj, Jászai Mari-díjat és a Varsányi Irén-emlékgyűrűt is átvehette. De neki ítélték a Mensáros László-díjat (1997), Súgó Csiga díjat (2003) és Iglódi István-emlékgyűrűt (2017) is.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: VIASAT3, Wikipedia