Szarka Gyula Kossuth-díjas felvidéki zenész születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja.

Szarka Gyula Vágsellyén látta meg a napvilágot 1962. május 5-én, de a mátyusföldi Királyréven nőtt fel és hosszú évek óta Nádszegen él. Zenei tanulmányait a Galántai Zeneiskolában alapozta meg, ahol zongorázni és gitározni tanult. 1980-ban a pozsonyi Duna utcai Gimnáziumban érettségizett. A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán szerzett tanári diplomát, ezt követően öt évig a nádszegi általános iskolában tanított.

 

 

A nyitrai főiskolai évei alatt, 1984-ben alapították meg testvérével és társaival a Ghymes zenekart.

2004-ben jelent meg első szólólemeze Alku címmel. Azóta számos albummal, köztük gyermeklemezekkel is jelentkezett. Járja a Kárpát-medencét a Bor és lányka, az Ének a konyhából, a Petőfi dicsérete műsoraival. 2023-ban jelent meg a Betlehemi csillag lemeze, 2024-ben pedig az Assisi Szent Ferenc életéről készült színdarab zenei anyaga került CD-re.

Ének a konyhából – hallgass bele Szarka Gyula új lemezébe

OTT JÁRTUNK: Ripoff Raskolnikov, Szarka Gyula és Frenk Felvidéken zárta közös turnéját (FOTÓK)

 

Szarka Gyula

 

Az utóbbi években színházi művek zeneszerzőjeként is ismertté vált. Ilyen többek közt a Zenta 1697 rockopera, az Ördögölő Józsiás, az És mégis élünk vagy a Zsugori zenés komédia.

OTT VOLTUNK: Ilyen volt Szarka Gyula rockoperájának felvidéki ősbemutatója - Zenta 1697 (FOTÓK)

 

 

Megálmodója és főszervezője a 2006-tól minden évben megrendezésre kerülő Ghymes Fesztiválnak, melynek célja olyan hagyományteremtő művészeti fesztivál létrehozása, ami a jelenkori zenei, színházi, irodalmi életünk maradandó alkotásaira épít.

2011-ben testvérével, Szarka Tamással megosztott Kossuth-díjat kapott zeneszerzői, előadóművészi munkásságáért. De eMeRTon, Artisjus, Fonogram és Magyar Örökség díjjal is kitüntették őket. 2023-ban Pro Traditione díjat kapott.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András, Szarka Gyula archívum